Антонела Понева : гражданите съвсем ясно казаха : „Не ви искаме“

НАЧИНЪТ НА УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ Е ВОЙНА НА ДЪРЖАВАТА СРЕЩУ НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ

Антонела Понева е родена на 18 февруари 1961г. в София. Член е на ПГ на ДСБ, както и на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и комисията по труда и социалната политика. Говори френски, руски и английски език. По професия е лаборант-химик.

Има ли го дясното или се скри в пушека от катастрофирането му?
Дясното го има, съществува и винаги ще съществува, тъй като има хора, които имат дясна ориентация. Има десни политически формации и докато те съществуват…, а няма как да не съществуват. В крайна сметка, това е една нормална политическа конфигурация. Дясното ще го има. Лошото е, че в момента наистина е доста скрито зад собствените си проблеми, а някак хората обърнаха гръб на дясното, за съжаление. Някак контакта с хората е хладен, дясното е силно вглъбено в собствените си проблеми. А най-важното, за да изплува политическа сила на повърхността, е контакта с гражданите, обръщане към техните проблеми, даване на алтернативи, ясни и точни. Това трябва да е стремежът на десните политически сили – наистина да се докосват до гражданите и не само формално, а да задават решение на сериозните проблеми.

А грешен или правилен ход би било едно обединение на този етап?
Зависи обединение за какво, обединение като механично сливане на формациите не би донесло добри резултати, тъй като знаем, че има едно разделение в дясно, което е принципна основа и много от тези различия….принципите не могат да бъдат преглътнати, за да се стигне до механично обединение. Но десният гласоподавател определено е обиден, огорчен и сърдит. А няколко неуспешни опита за общи действия разочароваха още повече гласоподавателите. Така че трябва да има един стремеж към общи действия по конкретни проблеми, особено в избори, в предстоящите сега избори би трябвало да съумеят десните сили да се обединят около подходящи авторитетни кандидатури както за кметове, така и за общински съветници, за да отворят сетивата си десните гласоподаватели отново и да ги припознаят като алтернатива на това абсолютно арогантно и безскрупулно и безобразно управление, което в момента има страната. Реалната алтернатива, всъщност, е в дясно. Трябва да се направи нещо, за да обърнат поглед на там хората.

Ако трябва да направите няколко асоциации ( с по две-три думи) относно реалното политическо състояние на политическите партии, какво бихте казала за:
ДСБ
Самоанализ, търсене на грешките, които доведоха до сериозни загуби, сериозна преценка и търсене на изход и търсене на контакт с гражданите.

СДС

В мен предизвиква асоциацията на спомен, в личен аспект. Мисля, че също е в процес на търсене на изгубени пътища.

ССД

ССД….какво беше това ССД, бих казала.

ГЕРБ

ГЕРБ е герой от комикси, това си представям.

АТАКА

Асоциацията ми е уплаха и търсене на ракета носител. Дори партия, за която доскоро имаше категорично отрицание, има предвид ГЕРБ. АТАКА в момента търси ракета носител за излизане от някакво забвение.

БСП

Първото нещо, което ми хрумва е лъжа. С лъжа дойдоха, с лъжа управляват, с лъжа ще си отидат.

НДСВ

Царска свита запазила лъскавината на дантелите, но овехтяваща в политиката.

ДПС

ДПС за мен е партия вампир, която смуче от силите на държавата.

Големи ли са обръчите на Масларова и доколко са вредни за България?
За съжаление в политиката двете понятия малко и голямо са толкова относителни, защото са крайно размити, но обръчите на Масларова са вредни, тъй като източват държавни средства, които би трябвало държавата да ползва за своята социална политика и въобще за политиката към хората, а те отиват в частни джобове, не и без участието на семейството на Масларова. Скоро бяхме свидетели на разкрития на големи обществени поръчки, където има остър конфликт на интереси. Обществени поръчки реализирани от съпруга на министър Масларова, които водят до печалби на фирми, в които той работи и до загуба за държавата.

Без конкурс ли си печелят повечето обществени поръчки у нас?
За съжаление, да. Много от поръчките са с пряко възлагане, поръчките се правят за определени изпълнители. Именно това е начина за източване на средства. Липсва контролът и съответно, ако някъде е проведен някакъв контрол, то санкциите се пазят или въобще не се получават. Един пример е ТЕЦ „ Марица – Изток 2”, където пак ще се върна към съпруга на Масларова и фирмата, на която той е изпълнителен директор, е спечелила обществена поръчка за рехабилитация и реконструкция за над 3 милиона лева. Скоро прочетох, че рехабилитацията на централата е забавена, изминали са сроковете, в които трябваше да завърши и поради това има проблем с пускането на 4 блока, те не са рехабилитирани, не са въведени в съответствие с европейските изисквания и това, разбира се, са огромни загуби за държавата. Ето един пример, от който се вижда как може да се вреди.

Може ли по някакъв начин да се преустанови порочната практика?
Само с контрол и с адекватни санкции. И, разбира се, със съзнание и морал в управляващите и тези които нарушават законите в този конфликт на интереси, а лошото е, че нямаме ясни законови нормативи по отношение конфликта на интереси. Тук в НС г-н Филип Димитров внася един закон, който би решил този проблем, но той систематично се отхвърля от управляващите, защото те просто предпочитат да остане така законодателството, за да могат да грабят.

А обществото може ли и има ли сили да окаже някакъв натиск?
Обществото има сили, най-големият ресурс е в гражданската енергия. За съжаление, тя е доста притихнала. Някак прага на чувствителност е много висок. Хората реагират тогава, когато бъдат пряко докоснати, а тогава когато нещо се случва за държавата или в съседство – не се обръща внимание. Аз много бих искала да наблюдаваме раждането, прохождането на едно адекватно, автономно гражданско общество, което да отстоява своето.

Според Вас, ще има ли купуване на гласове на местните избори и ако да – в каква степен?
Купуване несъмнено ще има. И то в много висока степен, тъй като на тези местни избори освен пазаруващите партии, които до момента са известни, навлиза и бизнесът. Виждаме, че има заявка за участие на бизнеса в политиката. Това е огромен финансов ресурс, който ще бъде използван за купуване на избори. На местните избори в някои населени места с 50 гласа може да бъде обърнат резултатът, нещо което не е никакъв проблем за играчите на този пазар. По този въпрос също отправих питане към министър Петков, защото купуването на гласове е криминализирано по член 167 от НК. Ясно се казва, че този, който даде имотна облага на гражданин, за да го принуди да

упражни своето право на глас в полза на определен кандидат, подлежи на лишаване от свобода до 3 г. Досега не сме чули това да е направено, а сме свидетели и полицията е свидетел на закупуване на гласове. Видяхме много кадри по медиите. Пред очите на полицаите се извършва такова разплащане и те отговарят, че просто охраняват секцията и сякаш това не става пред тях. Така че и на това има решение, както казах, криминализирано е деянието, но няма никаква реакция от органите, които трябва да изпълнят своите задължения.

Какво трябва да се случи с партия, която е уличена, че купува гласове?
Такава партия….. Пак стигаме до гражданското общество. Няма законови норми, които да доведат до забраняването на дейността на такава партия, но просто хората трябва да и обърнат гръб. Трябва да не допускат тя да влиза във властта. Да бъде абсолютно изритана от всякакви позиции. А това може да стане само от хората, които гласуват.

Ще има ли загубили на местните избори? Ако да – коя ще е партията, която ще претърпи най-голяма загуба, отстъпление?
Най-вероятно ще има много загубили. Политическата система губи и на последните избори за ЕП ние видяхме как загуби политическата система с този нисък процент на гласоподаване. Гражданите съвсем ясно казаха: „Не Ви искаме”, „Не ни харесвате”, „Не Ви припознаваме”. По този начин гласуването става нелегитимно, нелегитимен е изборът. Независимо, че едни партии получиха своите членове на ЕП, други не, но обща е загубата. Същото ще бъде и на местните избори. Предполагам, че отново политическата система като цяло ще е губеща, но смятам, че управляващите ще са тези, които най-много ще загубят, защото начина, по който управляват България, е просто…аз го определям като война на държавата срещу своите граждани.

Вие сте член на комисията по децата, младежта и спорта. Адекватна ли е политиката на държавата в тази област? Има ли насоки, в които изостава?
Държавата е изостанала много в работата с проблемите на децата, които са изключително много. За съжаление, комисията няма особена законодателна дейност. Във връзка с проблемите на децата, това което е направено до сега за промените в закона за закрила на детето… Промените бяха адекватни и предизвикани от нуждите в този аспект. Въведоха се повече институции, които да са органи по закрила на детето, тъй като преди беше само социалното министерство с неговите подразделения, а именно комисията за закрила на детето не беше достатъчна. Сега са няколко министерства – на правосъдието, на образованието, на вътрешните работи, но вече година и половина след тези промени, за съжаление, това което целяхме и държахме да се реализира е комуникацията между тези институции, а тя не е осъществена. Оказа се, че дори простата статистика е различна в различните институции. Например, комисията за  закрила на детето дава едни данни за случаите на насилие върху деца, а МВР съвсем различни, което означава, че това, което е много важно – информационната система, комуникацията, не е реализирано. Има много какво да се прави. За сега чуваме само една суха статистика, а всъщност най-важна е превенцията. Но малко се работи в тази посока. А децата са подложени на сериозно насилие в различни аспекти, насилие от деца върху деца. Някаква силна агресия се появи в децата. Има и деца, които са обект на грабеж, обект на изнасилвания и един огромен проблем за България е детската проституция. Скоро прочетох, че по данни на „Уницеф” ние сме на водеща класация за детска проституция. Това се превръща в един бизнес в България. Дори сравнението беше, че бизнесът е толкова доходоносен, колкото бизнесът с наркотици и трафикът на хора. Аз отправих питане към министър Петков, отговорът му беше крайно незадоволителен, формален. Не се прави нищо по този въпрос, мога така да обобщя, защото проблемът продължава, има населени места в България, в които поминъкът им е това да предлагат собствените си деца да проституират. Има една село – Микрево в югозападна България, там деца – 10-12 годишни се предлагат за проституция. Това е известно, има изключително много данни и репортажи, а полицията все още не е направила нищо. Същото е и за т.нар. „магистрални проститутки”, там също има лица, които са видимо непълнолетни, те също проституират. За съжаление законодателната уредба е такава, че проституцията не се преследва, но съвкупление с лица под 14 години вече е престъпление и се наказва. Това означава, че тези които ги потикват и тези, които ползват малолетни подлежат на наказание, но все още много малко са случаите, които са завършили със съд за хората, които се занимават с тава. Това е един огромен проблем за България. Да не говоря и за домовете за деца лишени от родителска грижа, какви са условията там…. Няма реакция за неща, за които са правени репортажи и за които се знае, че се случват. Медиите изключително много помагат в посоката за разкриване. Дори препоръчах на министъра, ако неговите кадри в министерството не достигат да ползват журналисти, защото журналистите в момента вършат много по-добра работа, изнасяйки такава информация, а тя е доказателство, което може да бъде ползвано от полицията, стига тя да желае да го направи. Има все повече случаи и на малтретиране на децата от родителите, там също са необходими много промени. От ДСБ обмисляме дори нов законопроект в тази насока.

Какви книги четете и имате ли любим автор?
Четенето на книги за мен са моите малки бягства от реалността, от ежедневието, обожавам да чета книги, да потъвам в другите светове. Това е и някакво спасение от реалността, която, за съжаление, не е много розова. Обичам всякакви книги да чета и романи, и публицистика и научно-популярна литература с голямо удоволствие чета. И понеже има много богато творчество в различни жанрове Дьо Сернар, имам удоволствието да го чета в оригинал. Подобно е творчеството на Андре Мороа, както романи, така и есета и факти за различни големи личности в историята. Разбира се, много други автори харесвам, няма да пропусна и българските автори, особено българските възрожденци. Също си отпочивам с поезия, за мен поезията е нещо прекрасно.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:


АНДРЕЙ ПАНТЕВ: ПРОМЕНИТЕ У НАС НЕ СА УНИКАЛНИ, А САМО ФОРМАЛНИ

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=258

Posted by on юли 12 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.