АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ

КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА, ЧЕ ЕДНА СИНЯ ОБЩИНА, С КМЕТ НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ, Е В СЪДРУЖИЕ С АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ, АКО ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ КЪМ НЕГО БЪДАТ ДОКАЗАНИ И СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ Е ЕДИН ОТ КЛЮЧОВИТЕ БОСОВЕ НА МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ?

Антон Тодоров е роден през 1966 г. в Раднево, област Стара Загора. През 1994 г. завършва политология в СУ”Климент Охридски”. Има специализация по руски и военни изследвания. В момента се занимава с бизнес в областта на рекламата и PR. 

 
 

Господин Тодоров, тези дни най-обсъжданата тема е за разполагането на части от американския противоракетен щит (ПРО) на наша територия. Според Вас, озвучаването на този въпрос не е ли вид тестване на общественото мнение за едно бъдещо решение?
Според мен, това е бъдеща стъпка, която България, като член на НАТО, трябва да направи. Нужно е да направим уговорката, че противоракетната отбрана, за която става дума е американска структура. Тя има малко общо с НАТО, но е в рамките на цялостната концепция на свободния свят за парирането на тъй наречените “rogue”   „свирепи” държави. Става дума  за страни като Иран, като Сирия, за която малко се говори в момента, но тя също е сред тези, които имат оръжие за масово поразяване. Сирия е държавата в Близкия Изток, която има най-силно развитата промишленост за производство на химически оръжия.

Но Русия дълго време е против този щит, защо?
Тази противоракетна отбрана не заплашва с нищо руските национални и стратегически интереси по една много проста причина – ако човек се запознае с плановете за водене на глобална война, които имат и САЩ, и Русия, ще забележи, че полетът на стратегическите ракети не е над Европа, а преминава над Северния полюс. Т.е. тази ПРО, части от която ще бъдат разположени в Полша, Румъния и България, с нищо не заплашва състоянието на стратегическо сдържане, което има между двете военни свръхсили. За Русия трябва да се подчертае, че става дума за квази, в известна степен, военна свръхсила.
Защо  обаче България трябва да направи тази стъпка? В обосноваването на тази моя теза аз предпочитам да използвам термин, приет в дипломацията на международните отношения и той се нарича национален интерес. Когато България, категорично, за дълъг период от време, е приела да бъде част от един военен съюз, какъвто е НАТО, след като Америка е основен наш военен съюзник, след като сме направили поредица от стъпки в тази посока, като е казано А, трябва да стигнем и до Я. От тази гледна точка страната ни не може да не приеме части от американската ПРО. Нужно е да се настоява обаче за съответно обсъждане и най-вече запознаване на общественото мнение с детайлите на тези неща, колкото и те да са неинтересни, колкото и да са специализирани. За да имат българските граждани информирано мнение по въпроса, а не всякакви политически шарлатани да използват тази  тема за объркване на хората.

Самият зам.държавен секретар заяви, че преговори не са водени…
Предполагам, че в случая се има предвид, че не е влизано в процедура на официални преговори, но че е имало сондажи е повече от очевидно. Мога да кажа, че от няколко седмици тече кампания на внимателно изпускане на информация на тази тема. В отделни медии се появи информация къде ще бъде разположена част от тази система, радарната част, която ще улавя евентуални заплахи. Тя ще бъде разположена на връх Ботев. А самите прехващачи, представляващи свръхскоростни ракети, които ще обезвреждат евентуалните бойни глави, ще бъдат разположени в района на Шабла. Това е един район, който в географско и стратегическо отношение е много удобен за това. Дори в рамките на бившия Варшавски договор една голяма част от изпитанията на  българските противовъздушни системи бяха правени там, на полигона в Шабла. Та в тази връзка,  аз мисля, че времето нито е закъсняло, нито е изпреварило. По-скоро мисля, че България е получила един удобен шанс да влезе в един изключително ценен, от гледна точка на дългосрочната посока на външнополитическа ни обвързаност разговор, какъвто е този за противоракетната отбрана. Ако чехите не бяха се отказали, те с Полша имаха намерение да приемат части от ПРО на своя територия, вероятно за България нямаше да стане и дума. Част от обяснението за избора на нашата страна е, че тя е по-близо до бъдещите зони на напрежение в тази посока.

Ние, българите, толкова ли сме незначителни, че САЩ и Русия водят преговори зад гърба ни?
Но това е много точен въпрос, който дава възможност да съсредоточим вниманието си върху едно много неподходящо говорене от страна на премиера Борисов. Думите му изразиха точно това, което питате и вие в момента – че руснаци и американци се договарят зад гърба на България. Няма подобно договаряне между САЩ и Русия. Това е една погрешна теза, че някой предава България, която се тиражира от доста време. Много хора казват, че попадането на България в болшевишката орбита  навремето е било договорено между Чърчил и Сталин. Аз задавам един много простичък въпрос – кога Чърчил и Сталин подписват прословутата бележка с процентите на зоните на влияние? Това става в края на октомври 1944 г., след като в България два месеца вилнеят комунистите. Как тогава нещо е договаряно, а всъщност то вече се е случило? Държа да подчертая – няма предателска политика от страна на Запада по отношение на България. Ако се е случила погрешна интерпретация на ситуацията, на фактите, то е поради неправилна оценка на природата на съветския режим навремето – неговия вечния експанионизъм, неговото желание за световно господство. Толкова за онова време.

По принцип с цялото това говорене,  около противоракетния щит и около други проекти, доближаваме ли се или се отдалечаваме от Русия?
Изключително важен въпрос. Посещенията тези дни  в България на важни руски фактори – Сергей Кириенко и Алексей Милер, наистина имат характера на енергиен десант. За мен това е изключително притеснително. Говоренето на премиера по тази тема не е отблясък единствено от образователната му небрежност. По тази стратегически важна тема Борисов отново си позволява да говори по един безотговорен начин. Днес едно, утре – друго, а на третия ден вменява на ресорните си министри да говорят по съвсем различен начин. Сещам се, че в началото на управлението на ГЕРБ министърът на икономиката Трайчо Трайков  категорично заяви, че АЕЦ ”Белене” няма да бъде строена. А има сериозни аргументи, че както икономическите параметри  на изграждането на тази централа са свръх задача за икономиката, така и за публичния финансов ресурс, който България може да отдели.
Големият въпрос е дали  липсата на финансиране в определен момент няма да превърне изграждането на централата в бъдещо много дългосрочно обвързване на страната с Русия. А България категорично е определила тренд с посока Свободния свят.

Накратко как бихте определили политиката на кабинета в геополитически план?
Политиката на кабинета в този план има характера на куфар с двойно дъно. Защо казвам това? На практическо формално ниво има клетви, че страната ни е част от Европейското семейство, част от ангажиментите в НАТО, но ако навлезнем в детайлизацията на това как реализираме това членство на едното и другото място, ще видим, че то има, направо ще кажа двуличен характер. Премиерът ни на формално ниво говори едно, при срещите си с президента приема ангажименти в друго, а при международните срещи, било то в Западна  Европа, в САЩ или Русия, поема трето  и четвърто. Това може в крайна сметка изключително много да импонира на неговия стил на вземане на решения, който е безкрайно колеблив и е крачка напред, две назад. Но в същото време то поражда едно изключително недоверие сред нашите партньори. Пак казвам, говорене от типа, че ние сме заложници на между американско-руски отношения, за мен първо не е вярно, и второ – нищо не носи. В крайна сметка в тактически план какво може да донесе това? Това са едни вайкания,  че ние сме станали обект на договаряния зад гърба ни, на Америка и Русия. Вайканията с нищо не подобряват средата на вземане на решения в България. Борисов вече имаше половин година време за практическа политика в тази сфера. Ще подчертая, че тези структури, на които България е член, не са много консинстентни, не са много плътни, те не са лишени от вътрешни противоречия. В този контекст е логично да се запитаме дали думите на премиера по стратегически външнополитически и военни въпроси са случайно изпуснати фрази.

И един въпрос, който пряко не е свързан с темата, но след ареста на Алексей Петров в публичното пространство се появиха догатки, че може да е свързан с Русия, с Израел…
Мога да кажа със сигурност и което мога да докажа, Заявявам го, Алексей Петров е продукт на някогашното СДС и на ОДС, но в един момент той се претъркули и успя да заеме една добра позиция по времето на управлението на тройната коалиция, с ръководещата партия тогава  БСП. Т.е. при хора като него има много голяма способност за трансформационни промени, които те успяват да превърнат в бизнес постижения, доближавайки се до една или друга партия, която е на власт. Мога да кажа със сигурност, че бившият съпруг на Надежда  Нейнска, Камен Михайлов, е човекът, който беше много близък до Алексей Петров. Има един сблъсък  в рамките на 90-те години, когато негови заведения около Семинарията са атакувани от тогавашните мутри. Алексей Петров осигурява защитата на този “дребен” бизнес на Камен Михайлов и от тогава той има и контакти с Надежда Михайлова. Иначе самата Михайлова /Нейнски/ обяснява познанството си с Алексей Петров единствено с това, че той й е бил треньор. Това са несериозни неща. По-важен е въпросът, че Надежда Михайлова  беше много близка с Алексей Петров, вероятно е получавала и пари. И още нещо – хора доста по-информирани от мен го твърдят, а може и да бъде проверено в регистрите, че в “Плевен холдинг”, където Алексей Петров и неговата компания “Лев корпорация” има 37,8%, са съдружници с община Плевен. Тя участва с близо 2 %. Така, че аз задавам един конкретен въпрос – кой ще понесе отговорността, че една синя община, с кмет Найден Зеленогорски, е в съдружие с човек, който, ако всички обвинения към него бъдат доказани, ще се окаже, че е един от ключовите босове на мафията в България.
Аз лично не мога да представя доказателства, да говоря за връзки на Алексей Петров с чужди тайни служби. Но има косвени факти, които могат да бъдат тълкувани по подходящ начин. Един от тях е близостта на Алексей Петров с един от бившите посланици на Израел в България. Много често е пътувал до Израел, дотам е пътувал и неговия добър приятел –  бившия главен прокурор Никола Филчев, чиито пътувания в тази страна информирани хора обясняват с неговото психично заболяване.
Но със сигурност хора като Алексей Петров не остават извън полезрението на такива служби. И вероятно след време  тия неща ще станат ясни като ангажименти и поети дейности, които той е вършил. Това обаче, което може да кажем е, че за да се анализира дейността на хора като Петров – такива, които работят на полето и на престъпността, и на службите, може да се приложи един принцип, наречен принципът на ”черната кутия”. Същността му се състои в това, че поради естеството на работата, която съжтветният човек извършва не мооже директно да се добие впечатление за нея. Но може като се наблюдават последствията от дейността да се правят заключения. Мисля, че този принцип може да подскаже доста за това, което този човек и структурите му са правили в продължение на десетилетия.

 

 ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД Е ДЪЛЪГ СКОК ВСТРАНИ

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

БОЙКО СТАНКУШЕВ: ПОВЕДЕНЧЕСКИ ВСИЧКИ ПАРТИИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 -13 Г. СА ДЯСНО ОРИЕНТИРАНИ

ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ: ВИНАТА СИ Е И В САМИТЕ НАС

ПРОФ. МАЙЯ ГРЕКОВА: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛЕРАНТНИ КЪМ МАЛЦИНСТВАТА

ДУХОМИР МИНЕВ: ПОДОХОДНОТО НЕРАВЕНСТВО ОКАЗВА УБИЙСТВЕНИ ЕФЕКТИ

ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА ПО-РАЗУМНО НА ПОЛИТИКАТА И ДА СЕ СЛЕДВАТ НАБЕЛЯЗАНИТЕ ЦЕЛИ

ДОЦ. ГЕНОВЕВА МИХОВА: ДЕМОГРАФСКАТА ПРОБЛЕМАТИКА СТАВА ВСЕ ПО-ЗНАЧИМА

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЛИСАБОНСКИЯТ ДОГОВОР ЩЕ УСКОРИ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2964

Posted by on фев. 19 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.