If today was your last day

Обичам стари сгради. Стените им пропити са с история.
Четат се белезите на годините. Светлината огрява вече изгниващите  повърхности, но те могат и да бъдат най-топлата гледка за някого, чиито спомени и сантименталност събужда това място. Емоции, несбъднати мечти, първата любов, първите трепети… разбито сърце, прояви на кураж.

Всяко стъпало крачка е към минало, но и към бъдеще. Допирът на стария парапет може да ни накара да полетим, но и да рухнем в сълзи. Прозорците – в тях виждаме нас самите. С гледката през тях се връщаме към себе си – запитваме се кога отмина времето, ще бъдем ли отново истински, и настоящето ще ни спира ли дъха?

***

И потегляме отново към живота си поправени, замислени за грешките, вече изоставени. Поучени от моменти изотминали, насочваме силата си, за да ги забравим. В сърцето ни се влива струя от мечти избледнели, илюзорни трепети на времето. Увековечени ли сме от нашите спомени да изпитваме тъга по отминалото, или просто страх ни е как животът ще ги превърне в срутена сграда. А нали и бъдещето един ден ще се превърне в нечие минало… 

***

Поправяме си грешките? Закърпваме ли скъсаното, или избираме новото? Живеем, но раними сме, личи ни бремето. Ние се сбръчкваме, а прозорците чупят се. Помъдряваме с годините, но те не връщат се. Носим само себе си, но и често губим се.

***

Кръговратът на живота развежда ни, из зими и пролети, из есента и лятото, води ни по пътя ни, а ние се съпротивляваме.
Трябва да се водим по красивото, да го виждаме навсякъде. Да бъдем уверени в правотата си, да признаваме, щом грешни сме. Да бъдем себе си не, не казвай, че погрешно е.
Да вярваме у другиго кога превърна се в комедия?
Добродетелите се превръщат в лоши качества – убиваме естественото, живеейки изкуствено. И накрая ще страдаме само ние – истинските, защото създадани сме от живота и сътворяваме живот.

Бленуването по отминалото ни помага да ценим стойността на настоящето.

Златина Манолова

Снимки: личен архив на автора

Назаем от https://zmanolova.blogspot.com/2020/03/if-today-was-your-last-day.html?m=1&fbclid=IwAR1F0pc77DMwMD4sn5i4JOBGgrHAH8bjX05IhcRoLdyY-Of72kiPm4M1YeQ

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16655

Posted by on мар. 29 2020. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.