Euractiv: Само България ще страда при нова газова криза

GazБългария остана без алтернативни източници при кратко прекъсване на подаването.

Ново проучване сочи, че след газовата криза през 2009 година Европа е по-добре подготвена, за да се справи със такова спиране на доставките, отколкото преди, пише в своя статия сайтът Euractiv. Сред страните от ЕС само България не би могла да намери алтернативни източници на газ при кратко прекъсване на газоподаването. Това сочи анализ от 120 страници, подготвен от Института за енергийна икономика към университета в Кьолн (EWI).Според резюмето, сигурността на доставките и цялостната устойчивост на енергийната мрежа на ЕС са се подобрили след зимата на 2009 година, когато част от Европа остана на студено заради спора по ценообразуването между Москва и Киев.

Факторите, които са допринесли за това са няколко. Единият от тях е, че през последните 5 години търсенето в Европа се е оказало по-ограничено от прогнозираното. Това е довело до способността да се отговори на търсенето, а от гледна точка на сигурността на доставките, това води до допълнително свободен капацитет в случай на извънредна ситуация.

Друг фактор е, че достъпът до алтернативни енергийни източници е бил подобрен. Важен принос има и увеличаването на капацитета за пренос на газ в периода 2009-2014 г. Това позволява по-големи количества газ да бъдат разпространявани в цяла Европа в случай на прекъсване. Подобренията в мрежовата инфраструктура позволяват по-добра диверсификация на пазара на ЕС за вътрешна енергия (IEM).

Освен това сега ЕС има по-последователни и амбициозни регулации по отношение на сигурността на енергийните доставки.

Така, зависимостта от преминаващия през Украйна газ е била ограничена, като само България от всички страни в ЕС остава неспособна да си осигури газ при кратко спиране на доставките, сочи докладът.

Симулирани в рамките на анализа сценарии показват, че при нова газова криза най-тежко ще пострадат Украйна, България, Турция и Македония.

Неотдавна българският премиер Бойко Борисов предупреди председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за опасността от „енергийна катастрофа“ след замразяването на проекта Южен поток.

Докато газ се доставя главно от Русия, ЕС е по-малко уязвим за прекъсването на газ чрез главния му маршрут за внос (Украйна), отколкото когато и да било.

През 2013 г. продажбите на Газпром за ЕС са до 29% от общото потребление в ЕС, а 14% от нуждите на Европа са доставени през Украйна.

Държавите, показващи по-голямата зависимост от украинския транзит, са всички малки газови пазари с годишна консумация под 10 милиарда куб.м./г.  България, Унгария, Австрия, Словакия и Чешката република внасят голяма част от своето потребление през този маршрут, въпреки че само България не е в състояние да замени тези обеми. В допълнение, Словения и Гърция , които показват по-малка зависимост, но изпитват затруднения при заместване на вноса, преминаващ през Украйна. И накрая, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, които са силно засегнати от прекъсването 2009 г., остават силно зависими от Украйна.

Превод: Блиц

19 март 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11373

Posted by on мар. 19 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.