НОРБEРТ ТАЙС: АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ СИ ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНА НА ПЛАНЕТАТА

ДНЕС СЕ РАБОТИ НАЙ-ВЕЧЕ С ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, КАЗВА ОЩЕ ТЪРГОВСКИЯТ ДИРЕКТОР ПО ПОДРЪЖКАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕНЕРГИЕН КОНЦЕРН "АРЕВА"

 

Кажете ни нещо за фирмата за която работите –  "АРЕВА"?
През 2003 г. се стигна до сливане между две големи европейски компании  – френската АРЕВА и атомния клон на немската Сименс. И това днес е АРЕВА – Атомна енергия. Сименс има 34%, а френската АРЕВА 66%. Така че водеща е ролята на френската страна. Има още 2 компании в групата – "АРЕВА Траснспорт и дистрибуция" и  "Арева NC".
Аз работя за Сименс от 1970 година. В началото бях търговски директор в немската ядрена програма. После се преместих в отдела за Контрол на Атомната електоцентрала. От 1999 до 2002  работих в София
за Сименс, като търговски директор на компанията в България. Сега съм търговски директор в отдела за подръжка на Атомни централи на АРЕВА.

Каква е целта на посещението ви в България?
Както знаете, Сименс извърши модернизацията на Блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлудуй”. Приключихме преди около 2 години и сега имаме договор за подръжката им. Това е и целта на моята визита в Козлодуй.
Как ще  се отрази световната икономическа криза  на атомната енергетика?
Много е трудно да се отговори, защото ренесансът на атомната енергия е независим от световната икономическа криза. Трябва да знаете, че ако искате да построите нова атомна централа ви трябват от 6 до 8 години, за да го направите. Така че това е дългосрочен проект, за разлика от кризата, която е краткострочна, надявам се (смее).
Ние гледаме напред в бъдещето понякога 15-20-30 години напред, а не се концентрираме върху моментната конюнктура.  Така че аз не виждам директно влияние на кризата върху ренесанса на атомната енергия.
Казахте Ренесанс. Защо?
През 70-те години на 20 век имаше голямо търсене на атомна енергия, после дойде кризата от 80-те и 90-те и днес кривата на търсене и строителство на атомни централи върви уверено нагоре. Страни, които имат голям икономически растеж и растяща популация, имат нужда от ядрена енергия за своите икономики.  Като Китай например, който строи 5, а планира строежа на още 15 атомни централи, Индия в момента строи 6, Япония строи 2 в момента, а подготвя още 12, Южна Африка планира строителството на 10 централи.
Днес на земята има почти 7 млрд. жители, а към 2020 г. се очаква да са към 8.3 милиарда. Всички те ще се нуждаят от електричество. Към 2030 г. по данни на Международната атомна агенция около 1.4 млрд. души няма да имат достъп до такова. Ядрената енергия си остава най-евтината енергия на планетата. Така че светът има нужда от нея.
А сигурни ли са?
Нашите да. Стандартите и новите технологии стават все по-надеждни с всеки изминат ден. Ние имаме нови проекти във Финландия, Франция, Китай.
Еколозите напоследък се разделят на две големи групи – едни са твърдо срещу, а другите за използването на ядрена енергия. Вашето мнение?
Мога да говоря само за ситуацията в Германия. Ситуацията при нас е принципна. Има хора, които не харесват атомната енергия и казват, че тя не сигурна. Днес те основно питат какво се случва с отработения уран, който остава след процеса? Занимава ги въпросът къде отива той. А той се складира в солни мини, които са най-надежните хранилища в момента. Това е най-общо политическата дискусия за ядрената енергия днес. Къде да се складира ядрения отпадък. Зелените са твърдо срещу използването на атомна енергия. Днес атомните централи сами по себе си вече не са проблем. И дори са много по-екологично чисти от другите енергоизточници. Ядрената енергия отделя от 5 до 35 COв атмосферата, докато енергията от вятъра от 10 до 40, слънчевите панели отделят  80 до 220, газта  400 до 640, петролът  от  550 до 950,  въглищата (ТЕЦ Марица Изток Бел. Ред) от  750 до 1230. Сами виждате ситуацията според цифрите и кое е най-добре за околната среда.
Колко ядрени реактора има днес в света?
Днес в света има 368 работещи атомни реактора. Има три сценария за развитие на ядрената енергетика  към 2030 година.  Консервативният или песимистичният е, че в света ще има около 420 реактора, реалистичния около 520, а много оптимистичния около 700.  И около 100 реактора ще трябва да бъдат подменени, заради изтичане на технологичния им живот. 
Защо атомните централи се правят винаги близо до вода?
Системата за охлаждане на централата се нуждае от много вода. Затова се строят до реки. Става въпрос за необходимост от много сладка вода за охлаждане. Тя не се връща обратно в реката. Използването на солената вода, която е в изобилие, за съжаление все още е нерешен технологичен проблем.
Как виждате българската енергетика в енергийната система на Европейския съюз?
България е важно място за транспорт на газ и нефт. Тръбопроводите са много важни за цялата европейска енергийна система. Ние зависим от ресурсите на Русия, Казахстан…
Къде сте работили през години?
Разбира се в Германия. Имали сме големи клиенти с които съм работил в Унгария. Често пътувам до Русия, Украйна, Китай. Сега и до Бразилия. Разбира се цяла Западна Европа и Съединените щати.
Какво научихте за света?
Най-много ме впечатли Китай  в културен аспект – начин на живот, храна, навици,  начин по който се водят преговори е изключително различен. Всяка страна е  много специфична. Не може да сравните Москва с Рио Де Жанейро например. Културата е различна.  Установих обаче, че всички които се занимават с атомна енергетика, независимо от страната и развитието й, са много добре подготвени и образовани. Това е универсална ценност и всички и придават голямо значение. Всяка страна е много уникална и е един нов опит за мен.
Какво мислите за процеса на глобализация?
Ние работим глобално като компания. Днес се работи най-вече с чужди езици. Бизнесът е световен. Имаме офиси в Китай, Индия, Бразилия…
 
 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЧАКАМ ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ КАЛФИН

АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ: НЯМА РАЗУМ В АПЕТИТИТЕ ЗА ПЕЧАЛБА

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е ЕДИН ОТ НАЙ-БЕЗОТГОВОРНИТЕ ХОРА В СВЕТА

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ: НЯМА ВЛАСТ, КОЯТО ДА ОБИЧА УНИВЕРСИТЕТИТЕ

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ЗАПОЧНА ДА ДЕЙСТВА КАТО „БЕСЕПАР”

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1809

Posted by on дек. 14 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.