ИВАН ГАРЕЛОВ: БИХ КАЗAЛ НА НАШИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ: ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ БАЛКАНСКИТЕ НИ ТАРИКАТЛЪЦИ НЕ МИНАВАТ

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец, Област Пазарджик. Завършва СУ„Климент Охридски“ със специалност журналистика. Между 1967 и 1969 година работи в Първо управление на Държавна сигурност (Външното разузнаване).  През 1972 г. започва работа в БНТ. Дългогодишен водещ на „Панорама“, създател на "Екип 4".

С какво се занимава в момента журналиста Иван Гарелов?

Ръководя собствената си ПИАР-агенция. Пиша всяка седмица за колонката си във в. „Новинар”, както и в други вестници. Правя разни планове. Време е да напиша една книга, може би две.

Казахте някъде, че в последните години умишлено ви държат настрана от обществения живот. Защо?

От седем години усещам една стена пред себе си, когато искам да работя по моята специалност – политическата журналистика. И аз се питам защо, след като винаги съм бил толерантен и безпристастен. Предполагам, че не им трябват такива хора, а неопитни и затова лесно управляеми. Този период съвпада с падането на правителството на СДС. Надявам се да е случайно.

Как се чувства един мъж на 65 в професионален и личен план?
 
Не знам дали за другите мъже е така, но лично аз се чувствам в най-добрата си форма, помъдрял от натрупания житейски и професионален опит.
 
Няма как да не ви питаме за времето прекарано в разузнаването. Какво най-ценно научихте там?
 
Не съм прекарал в разузнаването, не го познавам отблизо, а между журналистическата си работа съм му оказвал съдействие. Останах с впечатлението, че по-голямата част от политическата информация може да се събира от явни източници. Убедих се, какви широки възможности дава  журналистическата професия.
 
Хвърли ли се кал със знака на равенство между разузнавачи и обикновени доносници?
 
Как не! Та аз самият съм бил обект на доноси от най-важния агент на Шесто в телевизията.
 
Вие сте свързан професионално с Гърция. Какво се случва в момента там, според Вас? Някои казват, че т.нар. анархисти са добре подплатени финансово и някой им помага?

Това, което се случва в Гърция, надхвърля границите на тази страна и е отражение на сериозни проблеми във функционирането на политическата система, както и на икономическата криза. Пропука се в Гърция, защото там е най-уязвимо, но последиците са общи. Надявам се, че ще бъдат направени изводи и пазарната икономика и демокрацията ще докажат, че могат да се саморегулират.
Анархистите са само острието на безредиците. На улицата е цялата гръцка младеж. Гръцките анархисти са автентични. Друг въпрос е, че при всякакви масови безредици има и провокатори, и подстрекатели, и вдъхновители, и спонсори.

 
Лявата идея има дълбоки корени в Гърция. Защо е така?
 
В цялата южна част, на Западна Европа, т.н. средиземноморски пояс, лявата идея е традиционно силна, защото тези страни са били по-бедни от северните. В Гърция, както и в Испания, имаше гражданска война. Стотици хиляди са кръвно свързани с лявата идея.
Има и друго. Гърците са изключително солидарни, както помежду си, така и с други народи. Те не са конформисти и не се страхуват открито да изразяват чувствата си. Дълго мога да говоря на тази тема.
 
Какви са като народ гърците. У нас все още битува мнението като за хитри византийци?
 
Понятието „хитри и коварни” гърци се отнася фактически до политиката на византийския двор и в никакъв случай до съвременните обикновени гърци. Те са много по-открити от нас, обичат живота, ценят приятелството. Те отдавна преодоляха предубежденията си към нас, мисля, че и ние към тях.
 
Когато в южната ни съседна стачкуват са много единни. Това отличава ли ги от нас българите?
 
Сами виждате как става. Когато у нас стачкуват учителите, другите слоеве се оставят да бъдат надъхани, че за тях пари няма да останат. И така, учителската професия, една от най-уважаваните у нас, стана за посмешище. Къде бяха учениците, къде бяха интелектуалците, къде бяхме ние, бившите ученици? Поне засега сравнението не е в наша полза.
 
Как гледате на България, вече като член на Европейския съюз?
 
Мислехме, че сме стигнали желаното и от тук нататък ще е лесно. Оказа се, че тепърва трябва да променяме своя манталитет, да се научим да живеем по правилата. Това важи за всички нас. Балканските ни тарикатлъци не минават.
 
Какво ще се промени за нас?
 
Нищо няма да се промени автоматично, ако не се променим ние самите.
 
Следите ли политическите процеси? Какво ви прави впечатление в този смисъл?
 
Това е въпрос за цяло отделно интервю. 
 
Вие сте с изключително богат опит. Какво съвет бихте дали на нашия политически елит?
 
Засрамете се! Ако не можете, отидете си с мир! Търпението все някога ще се изчерпи.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ДИАНА ВАПЦАРОВА: УЧИЛИЩЕТО ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВА НА ГРАЖДАНСКА И ДОБРОВОЛЧЕСКА КУЛTУРА

НОРБEРТ ТАЙС: АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ СИ ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНА НА ПЛАНЕТАТА

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЧАКАМ ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ КАЛФИН

АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ: НЯМА РАЗУМ В АПЕТИТИТЕ ЗА ПЕЧАЛБА

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е ЕДИН ОТ НАЙ-БЕЗОТГОВОРНИТЕ ХОРА В СВЕТА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1845

Posted by on дек. 23 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.