9 МАЙ – ДЕНЯТ НА ЕВРОПА Е НЕМИСЛИМ БЕЗ ДЕНЬ ПОБЕДЫ

Когато днес политици, журналисти, социолози, политолози и т.н. говорят за 9 май като Ден на Европа, забравят нещо много важно. Защото, за да честваме този празник, трябваше да има День Победы. Като че ли всичко започва от днес, забравя се историята или по-скоро хронологията на събитията. А нищо чудно пък това и да е с определена цел, преднамерено и съвсем умишлено, знае ли човек.
Да се помни историята и нейните уроци е важно, това ще го каже всеки един, който се занимава с политика и военно дело. Ако нямахме 9 май 1945 г. – День Победы, какъв щеше да е светът, щеше ли днес политическият елит в ЕС и ние с тях да честваме с фанфари Денят на Европа, отговорът е НЕ, НЕ и пак НЕ. Като говорят всички днешни „псевдоевропейци” у нас и по света за това, разбирате ли колко стара е идеята за Обединена Европа, те ще прескочат тази дата или ще я споменат ей така от кумова срама, като треторазрядна и без особено значение. Но това не е така. Не може да си затваряш очите пред истината на историята, да казваш, тогава не се е случило нищо. Това е Денят на Победата, той не е нито на Сталин, нито на СССР, на комунизма, още по-малко пък на Чърчил, Рузвелт и Де Гол, колкото и да са искали да е техен, както и днешните им поддръжници и следовници. Това е победата на обикновения човек, колкото и да мразя тази дума обикновен, защото те не са обикновени, те са велики.
Кой е успявал да се справи с противник, който е бил технологично и икономически преди теб поне две обиколки, кой е успял в рамките на няколко месеца да прехвърли индустрията си на хиляди километри от Европа в Сибир, за да може да продължава да произвежда оръжие и боеприпаси за да воюва, да оцелява, като добавим Сталинските репресии и т.н. Денят, в който Червената армия въпреки всичко и въпреки какво ли не побеждава най-голямата до тогава в историята на човечеството военна машина – на Нацистка Германия, в най-кръвопролитната и жестока война на човечеството. Побеждава с помощта на народите на тогавашния СССР, които са изстрадали победата с цената на всичко. Няма как да бъде описано по-добре от стиховете на песента „День Победы”, събрала в себе си цялата мъка от войната и едновременно с това е най-щастливият и радостен миг на победата, триумфът над смъртта, лишенията, глада и разрушенията.

День Победы, как он был от нас далек,
Как в костре потухшем таял уголек.
Были версты, обгорелые, в пыли, –
Этот день мы приближали как могли.

Припев:
Этот День Победы
Порохом пропах,
Это праздник
С сединою на висках.
Это радость
Со слезами на глазах.

День Победы!
День Победы!
День Победы!
……

Безсмислено е да давам примери от целия свят, от тогавашните съвременници за голямото призвание и ролята на съветските войници и офицери през Втората световна война. Да споменавам множеството песни за войната, характеризиращи по неописуем и неповторим начин руската мъка, които когато и да ги чуе човек, може да го побият тръпки. За тях превод не е нужен.
Има миг в историята, в който е по-добре да замълчи човек и моментът е точно такъв. Във връзка с това бих попитал – На кому е нужно сегашните събития в Талин, какво се цели? Това е подигравка най-малко с историята, но на народ и държава без история е трудно да се обясни това. Защо си играят някои хора и държави с огъня? Нима за да докажат, че не са научили уроците от историята? За тях само ще припомня част от стиховете на песента от филма „Белоруската гара” –

…. нам нужна одна победа,
Одна на всех – мы за ценой не постоим.
Одна на всех – мы за ценой не постоим.

Когато говорим за този ден нека си спомним поне за един миг тези хора, за които това е Денят на Победата във Великата Отечествена война и да си помислим какво би станало, ако тях ги нямаше, те защитаваха собствените си домове и семейства, тях не ги е интересувала скритата и тъмна игра на лидерите на СССР, САЩ и Великобритания, който си разделиха Европа на сфери на влияние на половин лист хартия.

Борислав Ангелов,
Политолог
9 май 2007 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16701

Posted by on май 9 2007. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.