КАМЕННА КАРИЕРА ЗАСТРАШАВА ВОДОДАЙНАТА ЗОНА НА 7 НАСЕЛЕНИ МЕСТА КРАЙ СОФИЯ

" title=

РАЙОН В СОФИЯ-ОБЛАСТ ЗАПЛАШЕН ОТ ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА

Въпреки протестите на жителите на 7 населени места край София, опитите за създаване на каменна кариера продължават. От 2011 година до днес няма трайно решение на проблема.

Снимката: Това най-често остава след всяка каменна кариера

С решение 578/ 2.7.2009 г. на Министерския съвет се предоставят 670 дка. в местността “Кошарите”, землището на с. Безден за концесия за добив на подземни богатства по чл.2 ал.1 т. 5  от Закона за подземните богатства. С други думи предстои да се открие и експлоатира каменна кариера. Тези решения се вземат, въпреки че мястото се намира в защитена зона по “Натура 2000”.

Същото отстои на 600 – 700 м. от помпената станция осигуряваща питейна вода на селата Безден, Опицвет, Богьовци, Петърч, Храбърско, части от Сливница и Костинброд. Захранват се редица предприятия като например “Кока кола”. Най-скандалното и опасното е,  водата постъпва от карстови извори, които минават под “Кошарите” и при взривните работи има реална опасност същата да изчезне.

Село Безден, където се планира изграждането на откритата мина е с уникална природа. Боровите гори над селото осигуряват въздух с високо качество, като до нея има замразен проект за изграждане на белодробна и алергенна клиника, защото изследванията показали,  че въздухът е по-добър от този в Банкя. През 85 % от времето естествените течения са запад-изток и всичкият прах, от построяването на кариерата ще влиза директно в селото. То едно от местата в развит екологичен риболов. Всяка година група германски колекционери  прекарват в селото по един месец, за да ловят редки видове пеперуди и бръмбари.                                                           

Парадокс е, че в близост,  в общината има още три кариери, а такива има и около Сливница. Апетитите може би идват от предстоящият строеж на магистралата Калотина-София. Всеки би могъл да си представи какво очаква жителите на селата около кариерата от движението на тежкотоварните автомобили. И без това лошо поддържана инфраструктура ще добие лунен пеизаж. Кметът на община Костинброд е водил преписки с държавните институции, но едва сега разяснява ситуацията на жителите  на общоселски събрания. Опасността идва от факта, че много от местните жители са бедни и лесноманипулируеми. Пристиснати на принципа на тоягата и моркова могат да се превърнат в инструмент за нарушаване на екологичното равновесие в региона.

В спешен порядък трябва да се изготвят подписки против изграждането на кариерата. Очаква се изготвянето на ОВОС. Тук трябва да се намеси и ведомството на Нона Караджова, която уверява, че  “…няма да бъде допуснат компромис за тази инвестиция за сметка на жителите на този район и  на околната среда”.

Но тогава изниква въпросът как се е стигнало до Решение 578 след като се знае, че мястото е в “Натура 2000”?

На 21 април 2011 г. в с. Опицвет ще се състои събрание-протест  срещу това решение. На него ще се проведе обществено обсъждане. След разисквания, подписки, демонстрации и писане на декларации до всички институции в България и Европейския съюз жителите на с. Мрамор през  2007/8 г.не допуснаха същия концесионер представляващ гръцки интереси в страната  да изпълни инвестиционното си намерение. Сега е ред на жителите от Костинбродска община да защитят бъдещето на своите деца.

 

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО БЕНЗИНА, ПРОТЕСТИТЕ И БАНКИТЕ

БУТАФОРИЯ НА ВЛАСТТА ИЛИ ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА ПОЯВА НА СТЕФАН

ЛИБИЯ ПУСКА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ КЪМ ЕВРОПА

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: КОГАТО ЕДИН ПЪТ КАЖЕШ ”А”, СИ ДЛЪЖЕН ДА КАЖЕШ И “Б”

ИТАЛИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА ЗАРАДИ НАПЛИВА НА ЕМИГРАНТИ

ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИМ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ НА БЪЛГАРИЯ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ПЪРВАНОВ Е ИЗВЕСТЕН СЪС ЗАЛИТАНИЯТА СИ ПО ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ХОРА СЪС СТРАННО МИНАЛО

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ГЕРБ КАТАСТРОФИРА ЧРЕЗ МИТНИЦИТЕ

ВЛАСТТА КАТО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

АТАНАС ПАНАЙОТОВ: ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ВСИЧКИ УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ЩЕ НАПУСНАТ СТРАНАТА

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ВЕЧЕ РАБОТИ ЗА ВЛАСТТА

КОНСТАНТИН ДИЧЕВ: ДЕГРАДАЦИЯТА НА ГОРИТЕ ЩЕ ВОДИ ДО ЗАСУШАВАНЕ НА КЛИМАТА…

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3796

Posted by on фев. 12 2017. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.