7 съвета как да направите служителите си по – щастливи

Автор: Даниел Пангев

Авторът е практик с повече от 12 години опит в управлението на човешките ресурси. Работил е в банковия и аутсорсинг сектор. Магистър по „Бизнес администрация“ от УНСС. Докторант по социално управление и хоноруван асистент в УНСС – София. Автор е на статии и публикации, свързани с управлението на човешките ресурси.

През последните няколко години редица изследвания показват, че съществува връзка между щастието на служителите и тяхната продуктивност и ангажираност. Едно от последните такива е на Университета Уоруик, според което щастието води до 12 ръст в продуктивността на работниците, докато нещастните служители са 10% по-малко продуктивни. Според екипа, провел изследването „човешкото щастие има огромна позитивна сила върху продуктивността, а положителните емоции изглежда укрепват човешките същества“. Според професор Осуолд, един от тримата учени, провели изследването „компаниите, които инвестират в подкрепа на своите служители и удовлетвореността им, генерират по-щастливи работници. В интернет търсачката Гугъл удовлетвореността на служителите нараснала с 37% в резултат на различни инициативи. От Гугъл разбрали също така, че финансовите стимули вече не са достатъчни, за да направят служителите им високо продуктивни. Статията по-долу представя няколко съвета за това как да направите служителите си по-щастливи, а от там и по-продуктивни и ангажирани в тяхната ежедневна работа.

  • Признавайте постиженията и награждавайте служителите си

 

Според едно наскорошно проучване 73% от запитаните служители заявяват, че признанието има голямо положително въздействие за тяхното щастие на работното място. Използвайте всеки един удобен момент да похвалите постиженията на своите служители. Правете го публично, пред всички членове на екипи и дори пред външни хора. Наградата не е задължителна, достатъчна е една добра дума. Подходящ инструмент тук са т.нар Кудус карти, на които да напишете вашата благодарност. По този начин служителите няма да остават с усещането, че усилията им не са били забелязани.

  • Обучавайте и развивайте служителите си

 

Обучението е изключително важно за днешните служители. Те винаги ще оценят компании, които предлагат различни форми за обучение – краткосрочни курсове, семинари или дългосрочни магистърски или пост дипломни програми. Макар и със значително по-бавни темпове, в днешно време доста бизнес организации в България предлагат обучителни възможности на служителите си. Нещо повече- често това се изтъква в обявите им за работа, целящи привличане на таланти от пазара на труда. Кариерните пътеки също имат същият ефект. Прозрачността при кариерното израстването има силно мотивиращ ефект. Обратно – ако няма ясно оформени кариерни пътища и процедури, свързани с тях, а хората се издигат по неясни критерии, това ще има негативни последици върху представянето им. Служители, които усещат, че не се развиват, че не се инвестира в тях, са нещастни и са склонни да напуснат компаниите. Поради тази причина е добре да се заделят средства за обучения, за различни инициативи, а така също и да се разработят кариерни пътеки, с които да бъдат запознати всички служители.

  • Работата трябва да е интересна и предизвикателна

 

Каквито и стимули и инициативи да предлагате, ако една работа не е интересна и липсват предизвикателства, в един момент служителите ще търсят ново поприще за изява, защото просто ще им омръзне да правят едно и също повтарящо се действие. Затова и предизвикателство пред вас е да направите работата възможно по-привлекателна и разнообразна. Давайте възможност за изява, за нови задачи, които да изпълняват вашите служители. Развивайте ги, дори и това да означава да се преместят от вашия отдел в друг. По-добре така отколкото да напуснат компанията и да търсят щастие „навън“ при конкурентите ви.

  • Баланс работа – личен живот

 

Днешните служители ще са много по-щастливи ако имат баланс между работата и личния си живот. Преди време една моя позната, дългогодишен служител в чуждестранна банкова институция, оперираща в България, ми сподели, че след 10 години усилена работа получила най-високата оценка на годишната атестация. Но този факт не я трогнал, защото осъзнала загубеното време в личен план. Създайте предпоставки за баланс работа – личен живот. Предложете такива мерки като гъвкаво работно време, работа от вкъщи някой и друг ден в седмицата (ако естеството на работата го позволява) и др. Възприемайте компанията като едно семейство, в което щастието на отделните членове (служители) е много важно за вас.

  • Давайте регулярна обратна връзка

 

Служителите имат потребност да знаят как се представят. Постарайте се да давате регулярна обратна връзка. Тя може да е неформална, но поне един път в годината си направете среща, на която да поговорите за представянето на служителя. Много важно е преди да отидете на среща да се подготвите. Напишете си какво сте наблюдавали за изминалия период. Подгответе се за евентуални реакции от страна на атестирания. Настройте се положително и след края покажете ясно на вашия служител, че ще го подкрепите в усилията му да покаже още по-добри резултати. Навременната обратна връзка, дадена по подходящ начин, има силен мотивиращ ефект.

  • Изградете вдъхновяваща и увличаща фирмена култура

 

Писал съм доста по темата за фирмената култура. Тази статия няма за цел да повтаря вече писани от мен постулати, но има за цел да напомни на висшите мениджъри, а това най-често са хората, които формират културата в ръководените от тях бизнес организации, да и обърнат сериозно внимание. Формулирайте мисия и визия, които не са отдалечени, абстрактни, а са произлезли от хората, които работят за вас. Не копирайте готови послания, а създайте съвместно такива, които да са произлезли от „сърцето и душата“ на всички в организация. Създайте прозрачност, простота в общуването. Празнувайте всички постижения заедно и се вслушвайте в мнението на служителите ви.

  • Дръжте служителите си информирани

 

Вие като ръководители имате по-ясна представа за голямата картина, за нещата, които се планират в краткосрочен и/или дългосрочен план. Не се притеснявайте да споделяте тези планове със служителите си. Те имат потребност да знаят какви са плановете за развитие в бъдеще. За постигането на това правете периодични срещи, на които да представяте бъдещите цели и планове. Разпространяването на тази информация укрепва усещането сред служителите, че те са важна част от бизнес организацията.

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13440

Posted by on апр. 23 2017. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.