НЕЛИ АНДРЕЕВА: ЕВТАНАЗИЯ ЗА ВСИЧКИ УЛИЧНИ КУЧЕТА ЗА 6 МЕСЕЦА

РАЗЧИТАМ НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ, МИСЛЕЩИ ГРАЖДАНИ, ЖИВЕЕЩИ В СОФИЯ, КОИТО ИСКАТ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА В СТОЛИЦАТА ДА СЕ ПОДОБРИ И НЕ СЕ СТРАХУВАТ ДА РАБОТЯТ В ТАЗИ ПОСОКА ЧРЕЗ РАДИКАЛНИ ДЕЙСТВИЯ.

КАНДИДАТ ЗА КМЕТ И ВОДАЧ НА ЛИСТАТА ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ 2011 НА ПАРТИЯ „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ” С НОМЕР 30. ТЯ И ЙОРДАНКА ФЪНДЪКОВА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ДАМИ ПРИЦЕЛИЛИ СЕ В СТОЛА НА СТОЛИЧНИЯ ГРАДОНАЧАЛНИК.

Нели Андреева завършва специалност „Право” в  Юридическия факултет на СУ„Св.Климент Охридски” през 1991 година.  Член на Софийска адвокатска колегия. Била е хоноруван преподавател по търговско право и индустриално законодателство в Технически университет София. Председател на Контролния съвет на Българска федерация по туризъм. Член на Управителния съвет на Клуб по катерене и алпинизъм „На ръба”,София. През 1990 г. работи в централата на СДС на Раковски 134. Има завършено обучение по медиация: Американска асоциация на юристите – Правна инициатива за Централна Европа и Евразия (ABA CEELI). МЕДИАТОР, вписан в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието. Семейна.

 

Адвокат Андреева, къде виждате най-големите проблеми на София?
София е голям, интересен и многообразен град и като такъв „най-големите” проблеми не са малко. Мотото на програмата ни е „РАДИКАЛНО ЗА СОФИЯ” . Няма време за празни приказки и кухи фрази. Програмата ни е ясна, точна и пълна с конкретни предложения и срокове. Някои от проблемите не търпят отлагане и трябва да се разрешат радикално. Например такива като този с бездомните кучета, въпросът за чистотата на водните и зелени площи, създаването на нови паркове, велосипедната достъпност, състоянието на градските тротоари и подлези, тенденцията за обособяване на емигрантски гета, каквото например е започнало да се оформя около Женския пазар, запазването на античните останки в центъра на София, преекспонираната тема за „интеграцията” на ромското население, трафикът, драстичното увеличаване на емисиите въглероден двуокис във въздуха над града, прахта и още много неща, които може да видите в програмата ни за управление на града.

Само вие акцентирате върху проблема с бездомните кучета. Толкова ли е важен той, според Вас?
Бездомните, безстопанствените кучета от години са част от градския пейзаж. От години общината взема мерки за разрешаване на проблема, но той продължава да стои все едно не е решаван. За някои бездомните кучета са усещане за страх, изпитване на стрес и ужас. За други – чувствата са състрадание и умиление. Но предвид десетките жертви на ухапвания (особено деца), на тормоз от глутници, опасността от пренасяне на болести, замърсяването на околната среда, опасност от предизвикване на ПТП, спонтанната агресивност на иначе безобидните същества, безкрайния лай нощем, считам че трябва да се предприемат радикални и незабавни действия за справяне с проблема. Не съм против животните и в частност против кучетата. Много дълго време обаче въпросът все се „решава”. Затова за мен е важен и го поставям за решаване незабавно. Който мисли по този начин може да ни подкрепи с бюлетина номер 30 в София.

 
Как мислите да разрешите проблемите, които споменахте?
Понеже последно говорихме за бездомните кучета, предлагам до средата на 2012 година да се предприемат действия по прибирането им в специализирани приюти, от където те да бъдат предостави за осиновяване на многобройните желаещи. Никакво връщане на улицата. След този срок, считам, справедливо, както по отношение на хората, така и на самите кучета, е евтаназията на последните за срок от 6 месеца до края на следващата 2012 година. Траян Бъсеску, само за 3 месеца, реши така проблема в Букурещ.
В програмата ни е залегнал и проект за подобряване на живота в градската среда, като в парковете и водните площи да се създадат условия за живот и заселване на катерици и патици.
 
Трафикът?
Намаляването на вредните емисии от автомобилния транспорт да се реши чрез приоритетно развитие на трамвайния и тролейбусния транспорт. Особено по големите булеварди като ”Цариградско шосе”, бул. „България” и пр.
Допълнително за чистотата на въздуха в града ще помогне приоритетно развитие на велотранспорта чрез създаване на велоалеи около коритата на реките, хванати в канали. Например – Владайската и Перловската, които минават през целия град и може да се създаде веломрежа за лесен подход и изход от и до различни краища на София.
Обособяване на паркоместа  на тротоарите чрез разделянето им с пешеходната зона чрез бетонни, а не метални колчета. Мащабни инвестиции в нови настилки на градските тротоари, асфалтиране на всички неасфалтирани улици до края на 2013 година, за да се намали прахта и калта в столицата.

Гетата?
Относно решаване на проблема с поведението на ромското население в града, считам, че е целесъобразно да се изгради стена около кв. Факултето. Това не бива да се възприема като дискриминация на малцинство. Бях там тези дни и видях състоянието на „градската среда” вътре в квартала и около него. Освен това такива стени има в градовете Михаловце, Прешов, Островани в Словакия, Усти над Лабем в Чехия.
Надписите в града също са фактор в процеса на гетоизация. Затова на търговските обекти (магазини, дюнери, китайски ресторанти) те трябва да са само на официалните езици на страните членки на Европейския съюз. Това е важна превенция срещу обособяването на емигрантски гета.

Чистотата?
Забрана от 1 януари 2013 година на продажбата и разпространението на найлонови торбички в търговските обекти на територията на Столична община. Изглежда малко, като действие, но ще има голям ефект. Това са част от мерките, които могат да се предприемат.

Финансирането?
При един бюджет на Столична община от около 1 млрд. лева и подкрепа на неправителствени организации, мерките са приложими, а проблемите решими.

На каква подкрепа разчитате?
Както споменах и преди малко – разчитам на средствата от бюджета на общината, на неправителствени организации, освен това и на всички нормални, мислещи граждани, живеещи в София. Такива, които искат качеството на живота в столицата да се подобри и не се страхуват да работят в тази посока чрез радикални действия.


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. ДИМИТЪР ЧАВДАРОВ: МОНОПОЛЪТ Е ЖЕСТОК, ТИПИЧЕН БЕЛЕГ НА АГРЕСИЯ

АКАД. АНГЕЛ ГЪЛЪБОВ: БЪЛГАРИТЕ СА ЗАПАДНИ ЕВРАЗИЙЦИ

ПРОФ.ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ: КЪДЕТО ИМА РЕФОРМАЦИЯ – НЯМА РЕВОЛЮЦИЯ

ПРОФ. АТАНАС ТАСЕВ: НИКЪДЕ В СВЕТА НИКОЙ НЕ ОБИЧА ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИСТИ

ПРОФ. ДОНКА БАЙКОВА: ПОЛИТИКАТА ВЛИЯЕ КОСВЕНО ВЪРХУ ХРАНЕНЕТО

ПРОФ. РАЧКО ПОПОВ: ПРИ БЪЛГАРИТЕ ТАЗИ ЧЕРТА ОТ МИНАЛОТО – НЕЧИСТОТИЯТА, ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА

ПРОФ. ЙОРДАН ВЕДЪР: ОТ БЕДЕН ЕЗИК, БОГАТИ МИСЛИ НЕ ЧАКАЙТЕ И ОБРАТНО

ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ: ДЪРЖАВНОСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РУШИ

ПАВЕЛ КЪРЛЕВ: ИМА ОБЕЗУМЕЛИ ПОТРЕБИТЕЛИ И МАЛКО ИМ ТРЯБВА, ЗА ДА ПРЕВЪРТЯТ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ПАКТЪТ ЗА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

КОНСТАНТИН РАНГОЧЕВ: ТЕЖКИЯТ ЖИВОТ ВОДИ ИЛИ ДО ПЪЛНА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ, ИЛИ ДО МОРАЛНИ ВИСОТИ

ЮЛИЙ ПАВЛОВ: НЕТОЛЕРАНТНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО

ОТЕЦ СТЕФАН: ДА СЕ ДАВА ПРИОРИТЕТ НА НЕЩО, КОЕТО, ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРИНЦИПНА ГРЕШКА

ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4086

Posted by on сеп. 25 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.