МАРТИН БРЮДЕРМЮЛЕР: С АВТОКРАТИЧНИЯ СТИЛ ЛИДЕРСТВО НАИСТИНА Е СВЪРШЕНО

АКО ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ НЯКАКЪВ ВИД КОРПОРАТИВНА КУЛТУРА, ВСЕКИ В ОРГАНИЗАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СПОДЕЛЯ ЕДНИ И СЪЩИ ЦЕННОСТИВСИЧКИ НАШИ РЪКОВОДНИ КАДРИ ТРЯБВА ДА МИНАТ ПРЕЗ ТОВА, КОЕТО НАРИЧАМЕ 360 ГРАДУСОВА СИСТЕМА НА ОЦЕНКА

Мартин Брюдермюлер е роден през 1961 г. в  Щутгарт. Завършва химия в Карлсруе. Той е вторият човек в управлението на германската BASF. Активите на една от водещите в инженерната и химическа промишленост компании възлизат на 97 милиарда долара, дава работа на 110 000 служители в повече от 100 страни.

Има ли лидерството в BASF някои характерни черти?
Кооперативност, откритост, отговорност и предприемчивост (КООП) – това накратко са нашите ценности. Един от важните елементи в нашето ръководоство е разнообразието. Стараем се да обхванем всички способности на хората и да вкараме всички различни перспективи в процеса на вземане на решения.Как осигурявате разнообразието?
Има различни аспекти. Аспекта националност. Аспекта пол. Аспекта на различния образователен и професионален път. Може да си представите, че като германска фирма, немската част е малко по-представена в компанията. Развитието на разнообразието изисква време. Съхраняването на доверието изисква време. През последните 6 години, например, драстично увеличихме процента на хора с локална биография в Азиатско-тихоокеанския регион. От предимно немско ръководена компания ние я променяме в организация, където 2/3 от хората на ръководни позиции са местни хора. Освен един директор в Япония, всички наши шефове на офиси в страните от този регион на света са местни.

Смятате ли, че корпоративните ценности се различават в зависимост от географските особености?
Мисля, че зависят най-вече от конкретния човек – да носи тези ценности и да живее с тях. Ако искате да имате някакъв вид корпоративна култура, всеки в организацията трябва да споделя едни и същи ценности. Те могат отчасти да бъдат оцветени от местната култура. Но индийци, китайци, американци и пакистанци споделят едни и същи идеи и ценности за това как да се отнасяме едни с други и как да уважаваме другия.

Как осигурявате откритостта и прозрачността?
Ние имаме култура на обратната връзка. Това е много важно. Една от базовите ни ценности е откритостта. Така че всеки трябва да е готов за издържи на критики. Всички наши ръководни кадри трябва да минат през това, което наричаме 360 градусова система на оценка. Така те се оценяват не само от хората на които са подчинени, но и от тези, които са под тях. Правим това редовно. До определено ниво постовете са мандатни. Това е единственият начин да сме сигурни, че хората остават открити.

Но няма ли това да доведе до сблъсък с егото на човек, например, на висшите ръководители няма да им хареса техните подчинени да им дават оценки?
Мисля, че с автократичния стил лидерство наистина е свършено. Особено младото поколение  не харесва военния стил. Във всяка голяма организация, вие имате отговорности. Имате някой на върха. Мисля, че хората нямат проблем с това. Това, което е важно е как началникът взима решенията. Трябва да се създаде среда, където всеки може да се изкаже. Хората ще бъдат щастливи ако могат да привнесат своя личен нюанс в крайното решение, дори и в случай, че тяхната идея накрая не е приета. Поради тази причиня мисля, че това е по-включващия, който обхваща всички лидерски стил и който е широко приет днес.

Споменахте личния нюанс – означава ли това, че ръкодоството има нужда от емоционален коефициент?
Нуждаем се от ръководители с по-високи социални и емоционални компетенции, а не само с образователна квалификация. Имаме нужда от хора, които са с холистична индивидуалност. Това е посоката в която компаниите трябва да подбират своите лидери.

Така ли бихте описали себе си като лидер?
Определено не съм съвършен. Но биха казъл, че съм открит човек. Емоционален съм. Във фирмата съм от 23 години и я познават в детайли. Знам как бие сърцето й. Аз съм човек на хората. И обичам да разговарям с тях.

В. Хиндустан таймс

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4442

Posted by on май 11 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.