НИКИ ХАЛИ: ИКОНОМИКАТА Е ТОВА, КОЕТО ЧУВСТВАТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА

Ники Хали е губернатор на Южна Каролина от ноември 2010. Родена е на 20 януари 1972 в семейството на сикхи  емигранти от Индия. Рожденото й име е Нимрата РандхауаЧлен е на Републиканската партия. Един от изтъкнаните защитници на консервативните ценности в американската политика, свободната пазарна икономика и стриктни закони за емиграцията. Омъжена с две деца.

Изглежда че републиканската президентска номинация ще отиде при Мит Ромни. Два въпроса в тази връзка: първия, бихте ли се кандидатирали за вице-президент заедно с господин Ромни ако ви покани? Вторият, какъв според вас трябва да е отговорът на Републиканската партия на твърдението на администрацията на Обама, че държи Америка далече от икономическата депресия и всеки месец създава нови работни места?
Преди всичко, бих отклонила каквато и да е покана за вицепрезидент или член на кабинета, защото когато прочетете книгата ми ще осъзнаете, че след всички жертви които направихме, хората на Южна Каролина имат очаквания от мен. Работата ми е да изпълня този ангажимент и да спазя обещанието си към жителите на щата.
Колкото до президента Обама, мога да ви каже, че Южна Каролина се справя добре, независимо от хаоса във Вашингтон. Всеки месец от последните 8 имаме понижение на безработицата, привлякохме повече от 5 милиарда долара инвестиции, създадохме 24 000 нови работни места и това независимо от случващото се във Вашингтон. Прекрасният пример е как Националния съвет за трудови отношения съди самолетната компания Боинг, защото фактически е създала хиляда работни места в Южна Каролина. Така че това, което мога да ви каже, че икономиката не е това за което я мисли Вашингон. Тя е това, което се чувства от обикновените хора. В Южна Каролина ние трябва да се борим за нея независимо от факта, че Вашингтон не е приятелско място за нас.

Републиканските президентски дебати отделят много внимание на въпроса с емиграцията и особено тези свързани с приетите закони в Аризона и Южна Каролина. Какво е вашето мнение за емиграцията и до каква степен историята на вашето семейство повлия на възгледите ви?
Аз съм горда дъщеря на емигранти от Индия, които са дошли тук по легален път. Те имаха търпението и платиха цената, за да го направят по правилния начин. Това, което се опитваме да направим е да припомним на всички, че Съединените щати е страната на закона. Когато се откажете да бъдете страна на закона, вие се отказвате от всичко, което прави тази страна велика.

В дебатите също се появи и въпросът къде остава един човек, който е влязъл в страната нелегално, но ходи на църква, плаща си данъците, интегрирал се е в общността и се починява на закона?

Мисля, че трябва да открием начин да се справим с този проблем. Губернатор Ромни каза, че трябва да дадем на всеки определено време и всички да разберат, че трябва да се спазва законът.
Дайте им да попълват документите. Но не можем да давама привилегии на тези, които да пристигнали нелегално, и да им дадем документи – това няма да проработи, защото това означава, че не си бил честен към всички, които са се борили да дойдат по легалния начин.

Относно вашия личен пример, може ли да ни обясните как се промени ролята на индо-американците в американската политика, откакто пристигнаха вашите родители? Може ли да видим член на тази общност в Овалния кабинет?
Мисля че страната изпитва голямо уважение към индо-американците, защото те виждат, че те имат големи постижения в медицината, бизнеса, образованието, във всичко с което се захванат. Трудовата етика на индо-американците е забележителна.
Нещото е което не сме били много активни е политиката. Така че се надявам нашето поколение да осъзнае, че нашите родители са направили жертви, за да стигнем ние до тук. Сега е в нашите ръце да преминем на следващото ниво и да се ангажираме с управлението, да връщаме и да служим.
Колкото до вероятността за индо-американски президент в бъдеще – в тази страна всичко е възможно. Никой не мислеше, че може да има индо-американска жена губернатор на Южна Каролина.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4464

Posted by on май 26 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.