БОЯН ДУРАНКЕВ: 2011 Г. ЩЕ БЪДЕ ТЕЖКА

В ИЗКАЗВАНЕТО НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ В ООН СЕ НАБЛЮДАВА СЪВСЕМ ЯСЕН ЛЯВ ЗАВОЙ. ГЕРБ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ СИЛНО В ЦЕНТЪРА, АКО ИСКА ДА ТЪРСИ БЪДЕЩЕ ЗА СЕБЕ СИ.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА РАЗЧИТА НА ВСЕ ПО-ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ И СЪЩЕВРЕМЕННО НА ВСЕ ПО-ПРОБЛЕМНА МЛАДЕЖ

В МОМЕНТА СИТУАЦИЯТА СТАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛОЖНА, ОТ ДОСТА СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ОЧАКВА ВТОРО ДЪНО ЗА ЕС И САЩ, И ОТ ТУК НОВ БОКСОВ УДАР ВЪРХУ КРУШАТА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ, КАЗВА ОЩЕ ДОЦ. ДУРАНКЕВ

Боян Дуранкев е роден на 2 май 1951 година в София. През 1980 година завършва специалност социално-икономическо планиране Университета за национално и световно стопанство,  където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, а през 1994 г. става доцент.  Изпълнява длъжността главен секретар в УНСС.

 

Доцент Дуранкев, какво е Вашето виждане за икономическата политика на правителството?
Както при всяко правителство, така и при това, икономиката се проявява като нормална инерционна система, независимо дали е американска, европейска или българска. И, ако няма никакви драматични обрати нагоре или надолу, правителствата не могат да променят брутния продукт, нито повече от 30 % нагоре за четири години, нито повече от 30 % надолу пак за тези четири години. Тоест всяко правителство се стреми да повиши икономическия ръст в рамките на тези 30 %, да докара 3-5-7-8 % темп на разтеж на брутния продукт и да остави гражданите да са доволни, така че да гласуват при следващите избори отново за него.
Що се отнася до България, тук има, да ги наречем, смекчаващи вината обстоятелства, които се дължат на световната икономика и най-вече на икономиката базирана върху  петрола и консумативното общество. Американската и европейска икономики като типични такива се проявиха с изключителни балони, които изгърмяха преди 2-3 години и при това положение българската икономика започна да чувства последиците от срива им през миналата, 2009 година. Така че правителството на Борисов завари икономиката в процес на свободно падане, което не е голям късмет, и от тук беше много важно дали ще спасяваме и икономиката, и гражданите, и природата, за да постигнем така нареченото устойчиво развитие. И това , което направи правителството, беше да грабне голямата ножица и да започне рязане на разходите, за да намали бюджетния дефицит, тъй като стремежът му в един момент се фокусира точно върху него. За да постигне прословутите 3 %  бюджетен дефицит, т.е. по-малко от 3 %, което не успя да направи. И, освен че не успя да го направи, също така, вадейки голямата ножица, прекъсна връзките в икономиката, като спря плащанията към своите контрагенти от бизнеса, намали заплатите и оряза доста от заетите лица в държавната администрация, като запази данъците и осигуровките почти на най-ниското ниво в Европейския съюз. И знаменития плосък данък, който другарски беше подарен от Станишев на Борисов.
Ако днес анализираме това, което е трябвало да направи правителството, но не го е направило, се вижда на фона на т.нар. добри практики в САЩ на Обама и в ЕС на Саркузи, на Гордън Браун и на Меркел, че остави тежеста да падне върху най-бедния слой от населението. Това е съвсем ясно, тъй като то като дясно правителство, ориентирано към свободния пазар и към принципа – всеки за себе си, Господ за всички, ако го има. И при този спад на икономиката естествено ударът се понесе от най-слабите страни, като България и Румъния, Литва и Латвия, Унгария и както се видя по-късно и от Гърция.  от най-бедните и средни слоеве от населението, тъй като голяма част от средната класа започна да пропада  към по-бедните, мизерстващите в някои отношения. И, изпускайки от свирката на локомотива радостта, че имаме най-нисък плосък данък и най-ниски осигуровки, ние изпуснахме възможността да премахнем плоския данък, да въведем прогресивния данък и и необлагаемия минимум, за да има възможност за спасяване на тези, които се давят.
Последицата е съвсем ясна: нито бе спазен бюджетния дефицит от 3%, нито бедните станаха по-богати и икономиката ни, от тази гледна точка, все още е в процес на свободно падане. Независимо от някои индикатори, като разтеж на износа. По същия начин свободното падане е при средната класа и при най-ниско платените.
В момента ситуацията става изключително сложна, от доста специалисти се очаква втори спад на дабълю, т.е.второ дъно за ЕС и САЩ, и от тук нов боксов удар върху крушата наречена България.

В проектобюджета за 2011 г. правят впечатление две цифри – увеличение на брутния вътрешен продукт с 3,6% и бюджетен дефицит – 2 %. Как да ги дешифрираме?
За следващата година от гледна точка, че световната икономика е нестабилна / най-вече в САЩ и ЕС /. Двеста клонинга на Ванга, ако бяха се събрали, няма да познаят  какъв темп на растеж или на спад ще има. Така че това, което правителството извади като проекто бюджет, първо преди да бъде критикувано, трябва да бъде похвалено, че го направи доста рано като проект, така че да бъде хвърлено на вълците за обсъждане. Имам предвид яната опозиция в парламента – БСП и донякъде ДПС, и скритата опозиция, която е микро опозиция, опозицията планктон /т.нар. синя опозиция от двете части на планктона, и СДС и ДСБ, още по-точно на  Иван Костов /. Сините ще ще продължат да твърдят, че без техните идеи сривът на икономиката ще продължи, докато червеният отбор ще се мъчи да инициира някакво движение и повече шум, тъй като самият той не е наясно какво трябва да се прави в криза. Очевидно до този момент и БСП няма яснота въобще как да се излезе от кризата, а може би не иска  да покаже как да стане това.
Тези заложени 3,5 % или ще бъдат надминати или въобще няма да ги има. Но няма да бъдат 3,5 % точно. 3,5 % е скок, но ако западноевропейските страни, най-вече развитите, достигнат 1 % растеж, в България 3,5 % означава разтваряне на ножицата между брутния продукт на човек от населението на Германия, Франция и Великобритания и БП на човек от България. Разтваряне, а не затваряне. Така че този разтеж е крайно недостатъчен, но не знаем как и по какъв начин да се удвои и даже да се утрои.
Що се отнася до бюджетния дефицит под 3 % тук също има много условности, включително пускане на облигации, които всъщност ще го увеличат. А не трябва да се забравя, че плащанията на главниците през следващите години по външните дългове на България се увеличават. Значи бюджетът ще бъде изключително натоварен в разходната си част, така че 2011 г. ще бъде тежка. Веднага вмъквам едно условие – това правителство, както и предишните, имат шанс да увеличат приходната част от бюджета от некоректните си платци, тези, които укриват данъци, акцизи, които не плащат редовно към бюджета, като се упражни много по-голям натиск към тях. Същевременно то трябва да бъде задължено да плаща в срок, да връща ДДС в срок, нещо което до този момент не успяваше да направи.

Имате пред вид неизплатените пари на бизнеса ли?
Хартии има много, така че може да се стигне до нещо. В краен случай може да се стигне до заем от Международния валутен фонд. Да се търси решение в тази посока, защото всяко спиране на плащанията към бизнеса и към другите контрагенти е сигнал, че икономиката не върви. Правителството трябва да изчисти себе си, за да иска другите да са чисти към него. И още нещо, което е много интересно пак в контекста на бюджета – това е изказването  на премиера Борисов току-що в ООН. В него се наблюдава съвсем ясен ляв завой, и то остър завой в посока по-голяма справедливост и реализиране на една от осемте  идеи на хилядолетието, приети преди десет години – преодоляване на бедността.
Стратегически погледнато през последните 20 г. преодоляванто на бедността не е осъществено, напротив – бедността се е задълбочила. Изключително много тя се увеличи през миналата и тази година. И още нещо, което е голяма заплаха за това правителство за изпълнението на бюджета. А това е, че повечето хора под 40-50 г. не намират удовлетворение в България, не само като заплати, но и като жизнен стандарт, манталитет и култура. В други страни намират много по-добра реализация за себе си и за децата си. Така че правителството ще бъде притиснато и от изключителен отлив, неплатен отлив,тъй като никоя държава няма да плаща на България за това, че тя подарява готови кадри. И тя ще трябва да разчита на все по-застаряващо население и същевременно на все по-проблемна младеж. Качественият спад в образованието е все по съществен. Така че ще трябва да се работи с все по-малко млади хора и по-слабо подготвени, което означава, че правителството ще бъде наковалня или чук. Наковалня по отношение на своите избиратели, които са гласували за него очаквайки евростандарти. Не случайно ГЕРБ означава Граждани за европейско развитие на България. Същевременно правителството трябва да бъде и чук към групировките, към термитите от различните партии, опоскали бюджета, към съда и прокуратурата, които са били ръка за ръка с тези термити, и  към собствените си  лакомници, които доста упорито се мъчат да променят имиджа на ГЕРБ в негативна посока чрез лобиране и прокарване на закони за лични облаги в парламента или Министерския съвет. Това е напълно нормално правителство с напълно нормални проблеми в една страна, която не изглежда никак нормална.

Според Вас какво се случва с антикризистните мерки, които щяха да ни изведат от кризата през пролетта, после през лятото, сега пък по… Димитровден? Колкото и шеговито да звучи това.
Ако правителството успее да постигне тези 3,5% растеж и повиши жизненият стандарт на най-бедните т.е. да реализира първата цел на хилядолетието, това означава, че то ще притисне опозицията в ъгъла на тясно. Най-вече синята опозиция, а не толкова червената. Но ако не успее, това ще е знак за него, че за да запази премиера, ще трябва да жертва една – две от пешките, в случая финансовия министър Дянков и този на икономиката Трайков. Минимум две пешки ще паднат от дъската, ако правителството не достигне заложените 3,5% ръст.

По принцип как се излиза от криза?
Кризата сега не е само в България, съвсем ясно е, че това е структурна криза, криза на модела на развитието. Киза, на която дълбоките корени са в т.н. Вашингтонски консенсус, пропагандиращ свободната пазарна икономика и и пазарното равновесие, които сами по себе си постигат благоденствие за всички.Нещо, което се оказа изключително погрешно и среалистично,и бе отхвърлено и от обама и от по-големите страни от ЕС.За съжаление България продължава да вярва на свободните пазари и също така,че  чрез европейските пазари, на принципа на скачените съдове, ще се постигне висок жизнен стандарт за българите, нещо което не се оказва така от гледна точка на импорт и експорт  на различните страни на ЕС. И най-голямата беда, що се отнася до стандарта на живот, е, че сега средният българин живее много по-лошо от средният българин живял през лошата 1990 г. Т.е. в България, както в ЕС и САЩ, трябва да се търси смяна на модела на поведение. Другото нещо, което е много важно за по-голяма сплотеност на обществото, е по-високи данъци за тези, които имат по-високи заплати. Не е нормално, от гледна точка на справедливостта, един човек, който взема 240 лв. заплата за своя труд, да бъде облаган с 10 % по същия начин, както другия, който взема заплата 200 000 лева. В другите европейски страни и в САЩ е съвсем ясна тенденцията към увеличаване данъците на по-богатите, независимо, че те стават все по-богати. Прогресивната скала позволява донякъде за заглаждане на тези изключително остри противоречия. А в България населението в по-голямата си част става все по-бедно и само една малка прослойка 1-1,5%  вярват и продължават да вярват на пазарната икономика, тъй като тя им носи изключително високи печалби. При това много широко може да се коментира  по какъв начин се постигат тези печалби.

Казахме, че износът е един от индикаторите за икономически ръст. На практика след като няма кой знае какво производство, има ли какво да изнасяме?
Отделни български фирми имат малки пробиви, които са повече символични, отколкото реални. Не е нужно за сравнение да се връщаме далеч в миналото, когато имаше силно развитие на химическата промишленост, на машиностроенето. Примерно страната се е лишила от такъв гигант като “Балканкар” – марка номер две в света при карите, от такива силни и мощни организации като БГА”Балкан” и др. Т.е. българската икономика е опоскана през последните 20 г., за да се напечелят този 1-1,5%. И това означава просто разграбване на овеществения труд на цялото общество през 45 г. след Втората световна война. Големият проблем нататък е как да се направи конкурентноспособна, иновативна икономика , която да носи, както твърди Лудвиг Ерхарт,  благоденствие за всички, а не за 1,5 %. И тук, крайната десница изразявана в ГЕРБ, има изключителни проблеми, тъй като не може да намери отговорите на тези въпроси, и крайната  левица, в случая БСП, не намира и не търси някакви нови решения. Но, ако нещата не придобият някакъв необратим ход, много вероятно е след три години да се появи нов месия, който да обещава нещо друго и България да започне цикъла отново. Тоест 20г. цикъл ще продължи без да спира. ГЕРБ трябва да се премести силно в центъра, ако иска да търси бъдеще за себе си и за обикновения българин.

 


ПОСЛЕДНИ
ИНТЕРВЮТА:

ИВАЙЛО КАЛФИН: ОТ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ ТЕМИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ПАРТИЙНА ПОЛИТИКА

СТЕЛА БАНКОВА: БОЙТЕ СЕ ОТ ГНЕВА НА ТЪРПЕЛИВИТЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: НИЕ СМЕ НА НИВОТО НА БРИТАНСКАТА МЕДИЦИНА ОТ 1932-33 Г

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА УСВОИ НАД 10 % ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ДО КРАЯ НА 2010 Г.

ХРИСТО ХРИСТОВ – РЕФЕРЕНТА: ЛОВЪТ И ЖЕНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРИВИЛЕГИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КЛАСА

МУСТАФА ДЖЕМИЛЕВ В СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ВАЛЕНТИНА НИКОЛАЕВА

ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ: БЕЗ ЕЗИКА НА ТЯЛОТО КОМУНИКАЦИЯТА Е НЕПЪЛНОЦЕННА

ИЛИЯНА ЙОТОВА: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ВЪРВЯТ В
ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПОСОКИ

ПЕТЪР КОНСТАНТИНОВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОБЕДА Е ТИХАТА ПОБЕДА

РУМЯНА ЖЕЛЕВА : ТОВА, КОЕТО МЕ НАТОВАРВА В ПОЛИТИКАТА Е
ЛИПСАТА НА
ПРАВИЛА

ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ: СЕМЕЙСТВОТО ДНЕС Е ЗАСТРАШЕНО

AКАД. БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ: ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е
ЕДИН
МНОГО ПОЛОЖИТЕЛЕН ФАКТ

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ: МАСОВАТА КУЛТУРА Е МИТОЛОГИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3392

Posted by on сеп. 25 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.