ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: НИЕ СМЕ НА НИВОТО НА БРИТАНСКАТА МЕДИЦИНА ОТ 1932-33 Г

КОЙТО ЛЕКАР Е ХВАНАЛ КОКАЛА, ТОЙ ДЪРПА ЧЕРГАТА КЪМ СЕБЕ СИ

ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ СИСТЕМАТА, КАЗВА ОЩЕ Г-Н ХРИЗТОЗОВ

Георги Христозов е роден на 2 февруари 1948 г. в София. Завършил е търговия във ВИИ”Карл Маркс”. През 1992 г. се дипломира като държавен мениджър, а през 1993 г. като здравен мениджър. От 1973г. до 1995 г. е офицер. От 1989 г. до 1995 г. е помощник-началник на Военно медицинска академия по финансово-икономическите дейности. В продължение на 6-7 г. е счетоводител и финансов консултант на здравни заведения. В момента е консултант по финансиране на инвестиции и е управител на няколко фирми.

 

Господин Христозов, нека навлезем  в темата на българското здравеопазване с един такъв въпрос: Защо внезапно почина един сравнително млад, перспективен, честен човек, когото мнозина познаваха – става дума за Илия Божинов? Задавам въпроса така с уточнението, че случаите на нелепа смърт не са изолирани.
На 25 август, неделя, Илия Божинов, по време на почивка в Бургаско, се почуствал зле и по спешност го закарали в Окръжната болница. Установява се, че има болки в коремната област, започват някакво странно лечение. В понеделник почти не го лекуват, казват му “Нищо ти няма, ще ти мине” и във вторник при сутрешната визитация го намират починал в леглото. Това е “плода” на 20-годишните усилия на най-различни специалисти да направят здравна реформа на принципа разрушавай и унищожавай.
В момента България има най-странната медицинска система за лечение, която съществува в света. Имаме дженерал практис лекари, т.е. джипита или по-правилно е да ги наречем семейни лекари, но пък те у нас не са такива. Те са 4100 души, като само една четвърт от тях имат медицинска специалност, която трябва да е вътрешни болести или реанимация, или джипи. Те трябва да владеят една от трите специалности за да им бъде разрешено да упражняват тази практика.
Представете си, че здравно осигурени в страната са 6,5 млн.души, а малко по-малко от 2 млн.души нямат достъп до лекар. Ако вземем броя на осигурените и ги разделим на 28000 /колкото са практикуващите лекари/, ще видим, че на един практикуващ лекар се падат по 232 души, които да бъдат лекувани. Най-добрият показател по това има Дания- на 246 души се пада един практикуващ лекар. Излиза, ако сравним цифрите, че живеем по-добре от датчаните.

А дали е така?
Реално, според информацията с която разполагам, до нова година са допуснати 5,4, а не 6,5 млн. души, тъй като новото правителство постави изискването здравното обслужване да се извършва при платени 33 месечни здравни вноски преди последните три месеца. И, ако тези 5,4 млн.души отново разделим на 28000, колкото са членовете на БЛС, получаваме 193 души на един лекар. Значи датчаните сме ги ударили с  петдесетина души в земята. И затова стои въпросът – може ли да има капиталистическа система в здравеопазването, която по принцип да ни осигурява добро здраве?

И какво се оказва?
Оказва се за съжаление, че не може. Не че не иска, но тя не може. При това пари всъщност има. Сега в България се заделят над 7,5 % от БВП за здравеопазване. До преди десет години цифрата е 2,45 % от съвкупният годишен обществен продукт и бяха осигурени здравни грижи за 7,7 млн. българи. Сега при три пъти повече средства с гарантирано здравеопазване са останали 66 % от хората.
И  така, пари има, но Здравната каса плаща 50% от договорените суми. И което е най-странното – тя налага лимити на едни търговски дружества, които по същество не могат да са  държавни болници по стария закон, а се явяват едни дружества, които трябва да формират печалба.
Ние имаме една смесена система, при която първите стъпки в здравното обслужване са в ръцете на частни лица, каквито са джипитата – дали са еднолични търговци, дали са ООД-та или групови практики, това няма значение, те са частни предприемачи. Същевременно болниците в преобладаващата си част са държавни –над 95 %, а леглата около 1000 са частни и около 40000 държавни. А говорим, че държавата е капиталистическа. Значи ние сме запазили една хидра, една измислица, един сбъркан модел, който не върши работа. Защо е така? Защото здравеопазването се организира като финансово-капиталистическа система от държавни лекари, които искат да получат максимална монополна печалба, което напълно противоречи на принципите за хуманност. За тях  това е изгодно – максимална печалба без особени усилия. Или простичко казано – в България Лекарският съюз по неизвестни причини определя цената на здравните услуги, по които трябва да плаща Здравната каса. Защото той е този, който е страна по договора, което е пълна идиотщина. Лекарският съюз има една едничка задача – да определя тежестите на медицинската услуга от докторите по медицински дейности. Т.е. ако имаме десет различни степени на тежест, той може да договори със Здравната каса под контрола на Министерството на здравеопазването каква ще е цената на един час лекарски труд. Примерно операция на сърце с отворен гръден кош се приема, че ще струва 100 лв. на час. При 160 часа лекарят ще получи 16 000 лв., ако разбира се непрекъснато оперира. Ако лекарят е по вътрешни болести, да приемем, че трябва да му се плаща по 40 лв. на час, което е нормална такса за един висшист, при 160 часа труд може да достигне 6 400лв. месечно възнаграждение, като в тази цифра влизат осигуровките и други неща. Или един интернист ще взима 5000 лв., а сърдечният хирург 12 000лв. Аз мисля, че това е напълно справедливо. В Европа горе долу в тези граници се движат заплатите.

Но в момента има лекари с 500 лв. заплата и такива с 30 000 лв…

Защото проф. Начев определяше колко ще се плаща на катеризация на сърце, на ангиопластика/ влизане в сърдечните съдове под ангиографски контрол с най-различни катетри/. Те се плащат у нас безумно скъпо – 18 000 лв., а откритите операции по 600 лв., като вътре влиза цената на консуматива, на енергията, амортизацията на техниката и т.н. Т.е. който лекар е хванал кокала, той дърпа чергата към себе си.
В цял свят се плаща лечението на една строго направена диагноза на базата на калкулация на вложено време, материали, консумативи и също така на разходи, свързани с амортизация на техниката. Никъде няма понятието “клинични пътеки” /където ги е имало са отречени/. Примерно по клинична пътека три пъти  на ден трябва да ви вземат кръв за профил, но тъй като лабораторията работи до 15 часа, вие последно трябва да дадете кръв в 14,30 часа и целият резултат всъщност не е верен. Но по клинична пътека това е платено. Пълен абсурд!
Не може 18000 лв. да струва една катеризация на кръвоносен съд, който да решава въпроса със сърцето, а за лечение на тромбофлебит с пряко отваряне на кръвоносния съд да се плащат 600 лв.
В ангиохирургията е прието, че трябва да има специалност, но в България има само 18 души с такава, а са необходими 64. И не случайно проф. Младен Григоров  покани от Чехия специалисти и тук се вдигна страшен вой – откъде накъде ще ги кара тия печалбари в България.
Целият ценоразпис трябва да се направи според тежеста на медицинското усилие, познанията и крайният резултат, а не да се плаща на определен вид болест.
И един друг парадокс – в която и да е болница да отидете може да кажете кой да ви оперира, като за избор се плаща от 1000 до 5000 лв. Същевременно като се влезе в сайта на БЛС трябва да се получи колко операции този лекар има за годината, колко от тях са успешни, колко с летален край. В такъв случай съм съгласен да платя 1000 лв. А сега…щом съм казал, че искам да ме оперира еди кой си лекар, защото го познавам, ще платя 1000 лв. иначе ще ме оперира някой некадърник, който не може да докаже дали може да направи тази операция.
Вие знаете ли навремето как избираха лекар да направи операция на дебелото черво на президента Рейгън. Това е било водещото при избора.
А тук всеки гледа връзки и какво ли не. Звъни се на  този, на онзи… Правят се характеристики от рода “Искам този лекар да ме оперира защото е син на еди кой си”. Чакай, бе! Това ли е критерии за способност? Пълна идиотщина.
Нека да четем “Триумфалната арка” на Ремарк, “Цитаделата” на Кронин, и да видим как стоят нещата. Ние сме на нивото на британската медицина от 1932-33 г. Това е истината.

Какво трябва да се направи?
Радикална реформа, която може да тръгне в две посоки. Едната – чисто капиталистическа, като се премахне стоковия характер. В момента всички величия в медицината ползват това, че те са авторитети и всеки ги гледа и слуша. Заели са определени позиции и те определят цените и начина на разпределение на баницата за сметка на държавата / болницата е държавна /. Другият начин е да се тръгне на частно-капиталистическа система, на болници – акционерни дружества, в които да участва и Здравната каса и т.н. Знаете ли кой е бил собственик на бившата ИСУЛ и на V градска болница? Това са били работнически болници собственост на Здравната каса. Александровска болница е била военна и през 1920 г. я конфискуват и я предоставят на Медицинска академия.
В момента не по линията на лобизъм, а на тапигьозлък какво става в Стара Загора? Там все още има Медицински институт, а базовата болница /Окръжна болница/ ще бъде в Хасково. Ще карат хората там да се лекуват. Само човек, който има само един аспирин мисловна дейност в главата си може да предложи такова нещо.
Освен това кому е нужно на една малка България да има пет института? На нас ни трябват годишно хиляда лекари, за да можем 30 г. да подържаме едно ниво. Още повече , че и с 15 000 лекари може да се свърши същата работа. На какво прилича при 28 000 лекари един болен да го премятаме докато попадне на правилния лекар, на правилното място? Всички некадърници трябва да бъдат изритани от системата. Иначе много обикновени граждани, без протекции ще загинат в безкрайната некадърност.
Още един въпрос. Защо патолого-анатомията трябва да бъде в ръцете на болницата, да си контролира собствените хора ли? Нека да мине в подчинение на Здавната каса, там да каже адекватно лекуваме ли или не. Здравната каса е създадена да даде комфорт при лечението. Т.е. да се осигурят достатъчно пари болният да се лекува и след това да се види, ако е правилно лекуван те да се преведат, ако ли не – не. За какво трябва да се плаща на лекар, който нищо не разбира, но си е купил диплома?
Аз например не съм съгласен в София “Бърза помощ” да е на едно място, а пожарната да има пет филиала. Ами да се придадат към всяка пожарна по четри линейки, които да обикалят. Защо спещната и неотложна помощ не върви с Гражданска  защита и пожарната ? В цял свят е така, у нас наопаки.

Одобрявате ли делигираните бюджети за здравните заведения?
Не, това е пълна глупост. Това означава, че на търговско дружество налагате социалистически методи на финансиране.
Трябва да се направи така, че Здравната каса да има адекватно ценообразуване, да се работи с хронометър, да се види кой лекар колко работи, дали пациентът най-бързо стига до съответното адекватно лечение и т.н.
Колкото до районните болници, трябваше да се създаде едно държавно дружество с ограничена отговорност, което да има филиали. Тогава би имало общо счетоводство, общ управител и летящи групи, които да обикалят.

В състояние ли е здравният министър да оправи бъркотията и да се създаде ефективна здравна система?

Най-напред тя не е специалист в тази област, не разбира от икономика. Не може един човек, който не знае какво значи понятие еластичност на пазара, монополна печалба, ценообразуване и т.н. да управлява една система, която е свързана и се управлява с пари. Тя може да е страхотен специалист, нищо против, но това не е лъжица за нейната уста. Да учи тепърва здравен мениджмънт е просто технически невъзможно.

Какво мислите за стачните действия, които  се подготвят?
Не ги одобрявам. Трябва държавата най-сетне да направи адекватна система за лечение на своите граждани. Иначе ще мрем. При пренаситеност със лекари, пренаситеност със здравни заведения / 420 болници у нас, а в Париж за 16 млн.население има 16 общопрофилни болници/. В Израел за 6 млн. население има 8000 легла, а ние имаме 40000. И никой не прави нищо. Защото министърът на здравеопазването е министър на лекарите, той не е министър на болните. Хубавото е, че няма да останем без лекари, само трябва да ги квалифицираме и да създадем адекватна система, при която на икономическа, на финансова основа те да имат интерес да се учат, да си повишават квалификацията. Лекарският съюз няма какво да се занимава с ценообразуване. Има национален счетоводен стандарт, който определя как се прави това. Така, според мен, стоят  нещата.


ПОСЛЕДНИ
ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА УСВОИ НАД 10 % ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ДО КРАЯ НА 2010 Г.

ХРИСТО ХРИСТОВ – РЕФЕРЕНТА: ЛОВЪТ И ЖЕНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРИВИЛЕГИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КЛАСА

МУСТАФА ДЖЕМИЛЕВ В СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ВАЛЕНТИНА НИКОЛАЕВА

ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ: БЕЗ ЕЗИКА НА ТЯЛОТО КОМУНИКАЦИЯТА Е НЕПЪЛНОЦЕННА

ИЛИЯНА ЙОТОВА: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ВЪРВЯТ В
ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПОСОКИ

ПЕТЪР КОНСТАНТИНОВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОБЕДА Е ТИХАТА ПОБЕДА

РУМЯНА ЖЕЛЕВА : ТОВА, КОЕТО МЕ НАТОВАРВА В ПОЛИТИКАТА Е
ЛИПСАТА НА
ПРАВИЛА

ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ: СЕМЕЙСТВОТО ДНЕС Е ЗАСТРАШЕНО

AКАД. БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ: ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е
ЕДИН
МНОГО ПОЛОЖИТЕЛЕН ФАКТ

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ: МАСОВАТА КУЛТУРА Е МИТОЛОГИЯ

О.Р. ГЕН. ЦВЕТАН ТОТОМИРОВ: АРМИЯТА ДНЕС ОСТАВА В СЯНКАТА
НА
ПОЛИЦИЯТА

АНА ПАПАДОПУЛУ: ЧУВСТВАМ СЕ КАТО В РОМАН НА ДОСТОЕВСКИ

ВАСИЛ КОЛАРОВ-ВНУК: КАТО ГЛЕДАМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ – ТО Е
ЧАЛГАТА

МАРГАРИТ ГАНЕВ: ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НАУКАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ
АНГАЖИРАНИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: С ВСИЧКИ НЕ МОЖЕШ ДА ИГРАЕШ

ДИМИТЪР БЪЧВАРОВ: ОТ КРИЗА СЕ ИЗЛИЗА ВИНАГИ С НОВИ ПРАВИЛА

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ: БЪЛГАРИНЪТ НЕ ОБИЧА НЯКОЙ ДА ПОЛУЧАВА
ПАРИ, МАКАР
ДА ГИ ЗАРАБОТВА

ГИНКА ЧАВДАРОВА: КРИЗАТА Е НАВСЯКЪДЕ – НА НАЦИОНАЛНО И НА
МЕСТНО
НИВО

ПЕТКО ОГОЙСКИ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ, А НА ВОЛЯ
И ГРАЖДАНСКА ДИСЦИПЛИНА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ

ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА
СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС
ЗА БЪЛГАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3357

Posted by on авг. 31 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.