ЮРГЕН ХАБЕРМАС: НЕ МОЖЕ ЕДНА ДЪРЖАВА ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ ЗА СМЕТКА НА ДРУГА – РАЗШИРЕНИЕТО НА ЕС СПИРА

Jurgen HabermasКакво мислите за разширението на Европейския съюз на Изток, към Сърбия, Босна, Македония и Турция?
Това е особен процес, който влачи след себе си други последици. Колкото до по-нататъшните граници на Европейския съюз, имам по-специално мислене, страните от Еврозоната водят собствена политика без да се съобразяват по никакъв начин с останалите. Няма отговорна институция, която да изправи тази неправда, а би трябвало да има. Ако размишляваме още по темата, виждаме, че въвеждането на еврото, по мое мнение, беше погрешен ход за някои страни, защото не бяха готови за него. Виждаме, че се появиха някои икономически проблеми, които произлязоха от това, а и предишните 4-5 години станахме икономическа общност, без оглед на това дали е имало политическа воля за това. Въвеждат се разни ограничения на интегративните процеси, които отслабват икономическите структури на отделни държави членки, вместо да се работи за усилването им. Европейският съюз трябва да усили координацията на социалните механизми, за да се намалят разликите, защото не може една държава да расте за сметка на друга. И тогава, и само тогава, може да се мисли за разширяване на границите. Виждам огромни трудности, политически и културоложки, по отношение на присъединяването на определени държави към Европейския съюз в този момент. Влизането на Турция в ЕС е свързано с много проблеми, които виждам, и мисля, че още време тя няма да е зряла за това влизане.

Интервю на Илия Матанович (хърватското сп. Глобус)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9657

Posted by on юни 12 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.