ЮЛИЯН ПОПОВ: ПРЕЗИДЕНТСКА ПАРТИЯ БИ БИЛА ГРЕШКА

МЕДИИТЕ СА НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ИНСТИТУЦИЯ У НАС

Юлиян Попов е роден на 21 септември 1959 година в София. Завършва 21 гимназия. Завършва българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски”. Работи като журналист. За кратко време е директор на музей „Ангел Каралийчев”. Изпълнителен директор и основател на Нов Български Университет. През 1994 заминава за Англия. Оттогава живее там . Автор на книгите “Английска България или Швейцария на Балканите” и “Островът на мъглите“. Член на Консервативната партия в Англия. Женен с две деца.

Интервю на Валентина Думанова


Как ще коментирате заявката на президента Първанов за повече намеса от негова страна в политическия живота на страната
?

Като опит да поеме обществена инициатива в момент, в който съществуват резерви към проекта Южен поток; като пореден опит за демонстративно разграничаване от партийните интереси; и като знак на тревога, че БСП, а също и традиционните и сини опоненти, могат да останат извън основната политическа игра. Освен това един президент винаги иска да остави нещо след себе си. Особено след два управленски мандата. Засега не е ясно какво би могъл да остави Първанов след себе си и може би това също го кара да се активизира.

Означава ли новата му роля и мълчанието от страна на партиите, че опозиция в България почти не е останала или още по-фрапиращо е, че силно му опонират хора от неговата партия?

Не ми се струва, че това е нова роля. Всички президенти се опитват да бъдат различни от партиите си. Нормално всъщност всеки значителен политик постоянно да излиза с нови инициативи. В България обаче опозицията по принцип е слаба и мълчалива. Или когато е активна, тя е безсилна. Това до голяма степен се дължи на липсата на нови идеи и на липсата на реални управленски програми и хъс за промяна.

Каква е далечната му цел според Вас?

Да бъде запомнен. И също така да провери дали някой няма да го издигне за лидер на значима партия. Това обаче няма да стане. Не вярвам той сам да го предизвика.

Ако трябва кратко да го дефинирате: Кой е основният проблем на политическото у нас?

Неговата липса. Да се говори политически, означава да се говори за неща, които трябва да се извършат извън сферата на политиката. Например какво да се направи със западащото образование? Как да се намали диабета сред децата? Как да се съхрани природата на България? Какъв е приносът на страната към решаване на проблемите на климата? Когато не се говори сериозно за подобни проблеми няма политика, а политиканство.

Виждате ли светлина в тунела на родното дясно? Не се ли откъсна много от дневния ред на обществото и не придоби ли характер на кабинетно говорене от страна на малки интелектуални групи?

Ако става дума за сините партии, в момента не виждам никаква светлина. Ако говорим за дясно, първо трябва да го намерим къде е. Станишев може, не съвсем без основание, да твърди, че той е дясното. Бойко Борисов също. Предстои да се конституират нови опозиции в българската опозиция, но какви ще са те, е рано да се каже. Сега преди всичко съществува политическа летаргия.

Бойко Борисов и ГЕРБ? Вече се прокрадват първите тестови идеи за бъдеща коалиция между ГЕРБ и новоучредена президентска партия.

Не вярвам, че това ще стане. Не вярвам в появата на президентска партия. Ако такава се появи, тя ще бъде грешка за оня който я създаде. Бойко Борисов не е толкова глупав, че да се хване на подобна въдица.

Медиите днес – комерсиализираха ли се много и остана ли място за журналистика на каузите, според Вас?

Няма нищо лошо в комерсиализацията на медиите. Лошото е когато тази комерсиализация е краткосрочна. Например когато медиите събират пари по време на избори. Това е отвратителна практика и не случайно българските медии имат репутацията на най-корумпираната институция в проучванията на Transparency International.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Наскоро прочетох „Ловецът на Хвърчила” на Халед Хосейни. Великолепна книга. Бавно препрочитам Война и Мир. Опитвам се да чета по-често нови български романи. Покрай децата си чета и някои детски книги и го правя с огромно удоволствие. Чета и някои исторически книги. Неотдавна прочетох книгата Истанбул на Орхан Памук. Чудесна книга, бих я препоръчал на всеки българин. И разбира се, препрочитам главите, които успея да напиша от следващата си книга. Това е много забавно, защото мога да променям онова, което не ми харесва, нещо, което не мога да правя с други автори.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

РУМЕН ОВЧАРОВ: В БСП НЕ Е ВРЕМЕ ЗА КАНИБАЛИЗЪМ

МИХАИЛ ГРУЕВ: БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА МУТИРА В ОЛИГАРХИЧНО УПРАВЛЕНИЕ

ИВО ИНДЖЕВ: ПУТИН ИДВА ДА НИ ЗАТЕГНЕ ГАЙКИТЕ


ГЕОРГИ МЕТОДИЕВ: ЗВЕЗДИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ЕДИНСТВЕНО ОТ СЕБЕ СИ ИЛИ ОТ ДРУГИ ЗНАМЕНИТОСТИ

АСПАРУХ ПАНОВ: 2008-А ЩЕ Е СВЪРЗАНА С ПРИТАЕНО ОЧАКВАНЕ ЗА…

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=310

Posted by on фев. 1 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.