ЮЛИЙ ПАВЛОВ: НЕТОЛЕРАНТНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО

ПЕРИФЕРИИТЕ, КОИТО СЕ ВЛИЯЯТ ПО-СИЛНО ОТ ЛИЧНОСТТА, НЯМА ДА ИМАТ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ, ЗА ДА ХАРЕСАТ НЯКОЙ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ И ДА БЪДАТ УВЛЕЧЕНИ ОТ НЕГО

В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВАНЕТО “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” Е РАВНОЗНАЧНО НА “ПРОТИВ”, КАЗВА ОЩЕ ЮЛИЙ ПАВЛОВ

Юлий Павлов е роден през 1951 г. в Пловдив. Завършил е физика в Софийския университет. Работил е в БАН, след което е преподавал физика и математика във Висш инженерен институт в Тунис. Завеждал е международният отдел на СДС, бил е депутат в 38-то Народно събрание. От 1995 г. е ръководител в Център за анализ и маркетинг.

 

Господин Павлов, как преценявате политическата ситуация у нас в момента?
Не са много нещата, по които си личи, че сме пред избори. Като изключим “Атака”, които очевидно правят предизборна кампания /колко има полза от нея е отделен въпрос, но е факт, че я правят/, някои от останалите политически сили дори не са  обявили кандидатите си за президент. В Синята коалиция знаем кои ще са двамата претенденти на първични избори за кандидат-президент. Другите, за съжаление, са все още много далеч.
Считам, че тази ситуация не е нормална. Световната практика е съвсем различна, съвсем различна е била тя до сега и у нас.

Може би има някакъв страх у политическите партии да обявят по-рано избора си…
Навярно е така. Видяхме какво се случи с Цветанов, след като Бойко Борисов обяви, че неговата кандидатура е най-вероятна – върху му се изляха кофи с помия. Вероятно това притеснява останалите – не само ГЕРБ, но и другите водещи политически сили, да обявят кандидатурите си. От друга страна, тази ситуация е неизгодна за всички разбира се, но най-малко неизгодна е за ГЕРБ, тъй като те единствени разполагат с доста водещи политици, които се радват на положителен рейтинг в обществото.

Кого имате предвид?
И Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и Росен Плевнелиев. Йорданка Фандъкова има доста висока степен на обществено доверие. Така че, не е трудно, за който и да е от тях, за много кратко време, да бъде развит като кандидат-президент и наложен на общественото мнение. За останалите политически сили обаче, при които няма високо политическо доверие, ще му е необходимо време да бъде разпознат, да започне да бъде харесван и да се стигне до това да се породи желание да се гласува за него.

Смятате ли, че в БСП няма хора, които да се ползват с обществено доверие?
Кажете ми една фигура от БСП с положителен рейтинг. Виждате какви изследвания за обществените  нагласи излизат непрекъснато – за БСП те са със силно отрицателен рейтинг. Силно, не става въпрос за леко отрицателен.
Освен това, забавянето на кандидатурите ще доведе до това, че активността ще бъде по-ниска и ще гласуват основно твърдите ядра, според партийните си пристрастия. Перифериите, които се влияят по-силно от личността, няма да имат достатъчно време, за да харесат някой кандидат и да бъдат увлечени от него. Така че за мен такава ситуация е отново в полза на ГЕРБ, тъй като ГЕРБ има най-голяма периферия и най-голямо твърдо ядро, и най-малко ще загубят от липса на кампания.

Говорим за президентски избори. А каква е картината за местните?
Загубите за местните избори от липсата на кампания са два вида. Преки загуби са това, че все още няма кандидати за кметове. А за една кметска кампания също е необходимо време. Може би по-малко отколкото за една президентска, но при всички случаи ние вече сме в закъснение. Има и косвени загуби. Липсата на кандидати за президент също ощетява партиите. Тъй като силните президентски кандидатури увеличават избирателите и в посока на местните избори. Ясно е, че човек, когато отива да гласува за президент, ще пусне и бюлетина за кмет, и за общински съветници. Липсата на кандидати и свиването на избиратели от твърди ядра влияе негативно и на местните избори.

Какво мислите за лансираната идея ”избори 3 в 1”? Възможна ли е?

Още от есента на 2009 г. беше ясно, че ако се провеждат предсрочни избори, единствената политическа сила, която би спечелила от тях е ГЕРБ. В момента това не е съвсем така, но все пак ГЕРБ запазва, както твърдото ядро, така и периферията си от 2009 година. Нашите данни показват, че в момента за ГЕРБ биха гласували 28-29% от всички избиратели, което е над 1,7 млн.души. Припомням, че през 2009 г. ГЕРБ взе 1,680 млн. гласа. Разликата със ситуацията преди е, че през този период в ГЕРБ имаше спад /не толкова голям/ в нагласите, докато при БСП се получи повишаване на електоралната подкрепа. Сега БСП стои горе-долу така, както през пролетта на 2009 г. Спомняте си, че през последният месец между европейските и парламентарните избори беше широко тиражирана една реч на Ахмед Доган, в която той обясняваше как разпределя финансовите порции в държавата и това доведе до ерозия, не само в периферията, но и в твърдото ядро на БСП. И резултатът за БСП беше доста по-нисък от очаквания. Сега тази загубена периферия взе да се връща и БСП отново може да разчита на 1 млн. избиратели, ако би имало парламентарни избори. Разбира се, на президентски и местни избори, където активността е по-ниска, те няма да са толкова, но БСП твърдо остава втора политическа сила, и ако има парламентарни избори, би подобрила резултата си от 2009 г.
Да обобщим – ГЕРБ запазва досегашния си резултат, но тъй като изцяло активността може би ще е по-ниска, може да увеличи броя на народните си представители, БСП също има възможност да ги увеличи, докато ДПС търпи известни щети покрай раздялата си с Касим Дал. Останалите политически сили са в сериозна криза. Синята коалиция и “Атака” са свили твърдите си ядра, техния резултат към момента би бил между 3 и 4 %, и не бих могъл да кажа коя има повече от другата. Това са проценти при всички избиратели, но при да кажем 60 %  гласували, това означава резултат 5-6%, което гарантира влизане в парламента. Така че никой, освен ГЕРБ, няма полза от предсрочни избори. БСП ще подобри представителството си в парламента, но няма да има никаква възможност да участва в управлението. За тази партия е по-изгодно изборите да бъдат в края на четри годишния мандат.
Тук има още един много важен момент. Ако ГЕРБ успеят да стигнат до предсрочни избори, но без те да ги предизвикат, тогава ще имат успеха, за който говорим. В противен случай, ако излезе, че бягат от отговорност, че се самосвалят от власт и това ще разколебае избирателите им от периферията. Но ако тази комбинация се разиграе по-интелигентно – видите ли лошите ни свалят от власт, в такъв случай ГЕРБ ще спечели.
Изборите “3 в 1” имат още един плюс за ГЕРБ – това е единствената форма, под която Бойко Борисов може да смени адреса си от Дондуков 1 на Дондуков 2 без големи катаклизми, няма да има и упреци, че бяга от отговорност и т.н. Много по-лесно това би могло да бъде пакетирано и представено в публичното пространство.
Така или иначе в момента, а и през следващите две години, ГЕРБ няма проблеми с парламентарното си мнозинство. Нещо повече, аз мисля, че то е по-стабилно от всякога със своите 117 депутати и още шестима независими /те са внесли специална декларация, че ще подкрепят правителството в централата на ЕНП/. Малко е странно, че другите партии, членки на ЕНП/ ДСБ иСДС/ отрекоха подкрепата си за ГЕРБ и минаха в опозиция с БСП и ДПС. И затова трябва да припомним на читателите, че в българския парламент гласуването “Въздържал се” е равнозначно на “Против” /нещо, което не всички знаят/. За да мине едно решение гласовете “За” трябва да са повече от “Въздържал се” и “Против” взети заедно. А Синята коалиция още при приемането на бюджета и особено при вота на доверие гласуваха “Въздържал се”, което на практика означава против кабинета, и това ги поставя в група с БСП и ДПС. Нещо, което не се одобрява от десните избиратели, включително и от твърдите им ядра. Те в момента не оттеглят подкрепата си за Синята коалиция, продължават да са най-лоялните избиратели, но тяхната оценка, че се атакува една партия, която свали БСП от власт, е силно негативна. Но въпреки оттегляне подкрепата на РЗС, Синята коалиция и евентуално “Атака”, ГЕРБ разполага със стабилно мнозинство. Това е нещо, което им гарантира спокойствие до края на мандата. И дори оттеглянето на “Атака” би било добре за тях, тъй като има упреци от Европа, че са подкрепяни от последната. От няколко месеца ГЕРБ не зависят от “Атака”.
Все пак независимо от стабилната парламентарна подкрепа виждаме, че доверието към ГЕРБ малко ерозира. Но… ако се случат избори “3 в 1” тази година, тази политическа партия би получила по-добър  резултат отколкото след две години.

Какви са шансовете жена да бъде президент?
Ако е кандидат на ГЕРБ,  големи. Ако не е  – много малки. С приближаването на изборите, все по-голямо ще е значението на партиите. Перифериите ще имат по-малко участие – все пак партийните качества са най-важни.
Ако питате за Миглена Кунева, тя има шансове да стигне до балотаж само, ако получи политическата подкрепа на БСП. В противен случай кандидатът на  БСП има много по-големи шансове да се класира втори. Разбира се, кандидатът на ГЕРБ е сигурен участник на балотажа, който и да е той. За второто място борбата ще е между кандидата на БСП и Кунева, тъй като електоратът на БСП ще се мобилизира до изборите.
Ако пък Меглена Кунева бъде подкрепена на балотаж от БСП, то тая подкрепа ще й тежи като воденичен камък, всички центристки и десни партии ще се обединят и ще подкрепят кандидата на ГЕРБ. Изобщо засега финалът на президентския мач се очертава като ГЕРБ –БСП.

Цецка Цачева би ли могла да бъде кандидат-президент?

Не смятам,че е вероятно ГЕРБ да пуснат като участник в този мач по-непопулярните си кандидати.
От възможните кандидати  единствената жена в ГЕРБ с висок рейтинг, която има възможност да се кандидатира е Йорданка Фандъкова.

Има ли предизборен сценарий в поведението на “Атака” и Волен Сидеров?
Очевидно има предизборен сценарий, но дали е самостоятелен на “Атака” или в съавторство с друга политическа сила, не мога да гадая. Явно, че от тази партия виждат резултатите от социологическите  изследвания и докато влязоха в парламента с доста повече депутати от Синята коалиция, в момента резултатите им в изследванията са горе долу равни, и че ако изборите за парламент са сега, ще минат бариерата, но след две години какво ще стане? Значи те търсят с всички циркове, които организират, някакво връщане в центъра на вниманието на обществеността, смятайки, че техните симпатизанти това очакват от тях – да бъдат скандалджии, хулигани и т.н. Но аз не смятам, че в момента това ще им донесе някакъв успех, още повече, че те определено минаха една граница. Проявата пред джамията “Баня  башъ” в София не е просто цирк, това е престъпление.
Очаквам прокуратурата да проведе максимално бързо разследване и да накаже виновните – организаторите, провокаторите на това драстично посегателство върху свободата на вероизповеданията в България.

Понеже Сидеров е в центъра на тези спектакли, има ли вероятност да му поискат имунитета?
Решението на прокуратурата е на кои от депутатите ще поиска имунитета. Все пак за мен решението не е само в наказанието на няколко физически лица  виновни за случилото се, а би трябвало да бъде представен пред Конституционния съд въпросът за това има ли право в България да съществува политическа партия, която нагнетява етническа и религиозна омраза, и която предизвиква насилие, базирано на нетърпимост към чуждите възгледи и убеждения. Това е въпрос, който трябва да се реши от Конституционния съд, тъй като е странно  как у нас са забранени политически партии, които никога не са проявявали насилие – имам пред вид ОМО „Илинден”, и която независимо от решението на Конституционния съд в Страсбург продължава да е  забранена. Нека това да не се тълкува, че по някакъв начин споделям възгледите на ОМО „Илинден” – аз съм категорично против това, което те проповядват.  Въпреки решението от Страсбург българският съд им отказва свалянето на забраната, а в същото време остава разрешание на партия, която е извършила толкова нарушения на наказателния кодекс и Закона за политическите партии, че просто е скандално. В една нормална европейска държава, такава партия отдавна би била забранена.

Можем ли да кажем, че ние, българите, сме толерантни?
Ние, българите, сме различни. Смея да се надявам, че все още независимо от провокациите, голямо мнозинство от хора продължаваме да сме толерантни. За съжаление, групата на нетолерантните, макар и малцинствена, се увеличава напоследък.  Това обаче не е процес само в България, виждам го в цяла Западна Европа. Надявам се, все пак, че това е временно явление – нетолерантните никога няма да станат мнозинство.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ОТЕЦ СТЕФАН: ДА СЕ ДАВА ПРИОРИТЕТ НА НЕЩО, КОЕТО, ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРИНЦИПНА ГРЕШКА

ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

ВАСИЛ ПЕНЕВ: КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ДЕБАТИ СА НЕНАВРЕМЕННИ, РАЗФОКУСИРАНИ И ПРИНИЗЕНИ

ИВАН ЧАЛЪКОВ: НЯКЪДЕ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТИВАТ ЗА НЕЛЕГАЛНИ ПЛАЩАНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПЕТЯ ШОПОВА: ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАРТНЬОРСТВОТО И ДО ДНЕС СТОИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ

МАРТА СУГАРЕВА: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОРИ И ИНСТИТУТ, КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО

ПРОФ. РАЛИЦА КОВАЧЕВА: БЪЛГАРСКАТА НАУКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

РЕФАТ ЧУБАРОВ: ПРИЗНАНИЕТО ЗА КРАХА НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМА Е ПРОЯВА НА БЕЗПОМОЩНОСТ

ЛЮБОМИР СИРКОВ: ДНЕС ОТНОВО НИ Е НУЖНА НОВ ТИП СПОЙКА

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ ЗА РИСКА ОТ ПОВТОРЕНИЕ НА „КОСОВСКИЯ СЦЕНАРИЙ” НА БАЛКАНИТЕ

ОГНЯН МИНЧЕВ: ПОНЯКОГА ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ПО-ОТБЛЪСКВАЩО ОТ АРОГАНТНОСТТА

Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ: КИТАЙСКАТА КУЛТУРНА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ПРЕХВЪРЛИ ТУК

МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ Е НЕТОЛЕРАНТНА ИДЕОЛОГИЯ, СЪЗДАВАЩА НОВИ КЛИВИДЖИ НА ОМРАЗА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3890

Posted by on май 27 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.