ЮБЕР ЖОЛИ: ЛИДЕРСКИЯТ СТИЛ СЕ ОПРЕДЕЛЯ СПРЯМО СИТУАЦИЯТА

ПОСЛЕДНАТА КРИЗА Е ПРИМЕР ЗА ТОВА, КАК АЛЧНОСТТА СТАНА ПОВСЕВМЕСТНА И СЕ ЗАГУБИ УСЕЩАНЕТО ЗА ЦЕЛ

Юбер Жоли е роден през 1959 г. във Франция  Президент и управител на Карлсон Резидор хотел груп с  повече от 170 000 служители и бизнес за 38 милиарда долара. Веригата от хотели Радисън и огромен брой ресторанти са под шапката на Карлсон Уагонлит травълс. Под негово ръководство продажбите на компанията се увеличават от 8.9 милиарда през 2003 до 25.5 милиарда през 2007. 

 

Какви са основните черти, които трябва да притежава един лидер?
На първо място способността да определя посоките. Второ да изгражда високо ефективен екип в зависимост от конкретните обстоятелства. Третото е  да прави това, което е правилно и най-важно. И четвърто е да постига качествени резултати.  

Променя ли се вашият лидерски стил в зависимост от географското местоположение?
Лидерският стил се определя от ситуацията. Някой трябва да работи с различни култури, които имат своите специфики, въпреки че вярвам, че човешките ценности по целия свят всъщност са доста общи.

Като заговорихме за ценности, мислите ли, че доколкото лидерите за загрижени за морала, той се променя с времето?
Основополагащите ценности на мъдростта, като например това, което е смисълът на живота, защо сме тук и целта на това, което правим, са много отдавна сред нас. Като компании или като индивиди ние грешим само, когато се отклоняваме от тези ценности и от системата. Последната криза е пример за това, как алчността стана повсевместна и се загуби усещането за цел.

Разкажете ни за вашия опит на французин, който ръководи американска компания?

Когато станах изпълнителен директор на Карлсон, беше четвъртият път, откакто се местех в Съединените щати – живеехме два пъти в Калифорния и два пъти в Ню Йорк. През годините се опитах за развия усещане за някои нюанси, които липсват във Франция. Например, във Франция се слага силен акцент върху теорията, докато в Съединените щати върху прагматизма.

По-консенсусен или по йерархичен сте като лидер?
Използвам различни стилове. Понякога стилът ми е ефективен, а друг път не е .

Как се справяте с неефективността?

Ключовият елемент при лидерството е развиването на високо ефективен екип. Когато работите като директор в различни компании, вие винаги откривате три групи – виско ефективни служители, средно ефективни и ниско ефективни. Ако не обърнете внимание на ниските те повличат всички надолу.  Така че аз никога не се колебая да отстранявам ниско ефективните  заради тяхната работа или отношение. Удивително е като това вдига нагоре останлите от групата. Разбира се като махнете една трета от дъното, се появява нова една трета на нейно място. Така че работата върху екипа е постоянен инженеринг. Днес, в глобалния  ръковднен състав на Карлсон, 70 % от членовете са нови в сравнение с 4 години назад.

Дайте имената на двама не-бизнес лидери на които се възхищавате.
Изпитват огромно уважение към Уинстън Чърчил за неговата креативност и лидерски умения. Както е казъл президента Франклин Рузвелс – трябва да правиш неща, които си мислиш, че не можеш, за да се превършен в лидер. Като лидери, ние трябва да правим неща, които не сме правили преди.

Хиндустан таймс

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

КАЛПАНА КОЧАР ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА: АМЕРИКА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ДОМИНИРА В БАНКАТА

СЬОНЕР ЧААТАЙ: ТУРЦИЯ ДНЕС Е НЕЗАВИСИМ РЕГИОНАЛЕН И ГЛОБАЛЕН АКТЬОР

ДЖАНЕТ САДИК, КОМИСАР ПО ТРАНСПОРТА НА НЮ ЙОРК: ПЕШЕХОДИЗИРАЙТЕ ГРАДА

ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ: В СВЕТА ВЪРВИ ПРОЦЕС НА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ

ДАЛАЙ ЛАМА: КОРУПЦИЯТА Е ВИД НАСИЛИЕ

ВАЛЕНТИН СТОЯНОВ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИГРАЕ ПО-АКТИВНА РОЛЯ В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ

ФАУДЖА СИНГХ – ДЕСЕТ ВЪПРОСА КЪМ СТОГОДИШНИЯ МАРАТОНЕЦ

ДЖАКИ ГИНГРИЧ – КУШМАН ЗА ПЕТТЕ ПРИНЦИПА НА УСПЕШНИЯ ЖИВОТ

ЛЕХ ВАЛЕНСА: НЯМА ЛИДЕРИ, КОИТО ДА ПОВЕДАТ НАРОДИТЕ СЛЕД СЕБЕ СИ

МАТИАС ХЬОПФНЕР: ВЪТРЕШНИЯТ РЕД И ПРАВОСЪДИЕТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ПРОБЛЕМНИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4414

Posted by on апр. 20 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.