ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЛИ УКРАЙНА НА ДВЕ ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ?

Anatolii Miurid

Европа няма да води нови преговори във връзка с интеграцията на Украйна. Нещата ще останат или както са сега, или никак. Европейците се опитват да вземат Янукович на подбив.  Когато дойде на власт с обещания за по-тясно сътрудничество с Русия, Янукович фактически излъга своите избиратели, без да спечели доверието на своите противници.

„Или цели в Европа, или се делете като амеба“

По принцип е ясно защо се получи така. Поддържащите го кланове и олигарси, контролиращи малкото работещи експортни отрасли на Украйна, в частност металовалцуващия, са заинтересовани от стъпване на големия европейски пазар, и в тази връзка свалянето на митническите ограничения със Запада им е изгодно.

Дотолкова им е изгодно, че вездесъщите Ахметови са готови да приемат робски условия за страната по всички останали позиции. Живеем само за себе си – това е стандартната мотивация на тия мужици.

Обаче те не отчетоха категоричната реакция на Москва, която поиска да се избере едното или другото. В тази реакция се преплетоха и икономически мотиви, и съвършено явни опасения от стратегическо-военен характер. За наетите колаборационисти, най-високото ниво на тази реакция беше неочаквано, и те се оказаха напълно неподготвени да загубят руския пазар. Оттук дойде и внезапното прозрение на Янукович, неочаквано връхлетяло го, че споразумението с Европа е напълно неизгодно за Украйна – а текста на спогодбата тъкмо бе преведен на украински.

Европа, сигурна в пълното подчинение на украинците, също се оказа неподготвена за подобно развитие на ситуацията, и отговорът й, във вид на действия на колаборационистите, се оказа несистемен и неподготвен. Провалът на свързания пуч е очевидно свидетелство за това. Импровизацията не се получи.

Доста от всичко, което трябваше да се случи през пролетта на 2015 година, просто се оказа недееспособно.

Обаче европейците прекрасно разбират, че сега Янукович попадна в задънена улица. Завоят към Русия може да доведе до разделяне на страната – при това не фигурално.

От споразумение с ЕС –  до икономически колапс, при това много бързо. Фактически се случва, това, което беше по време на Студената война – разделянето на държавите по линиите на влияние. Западна и Източна Германия, Северна и Южна Корея.

Европейците нямат намерение да загубят украинския пазар, но да го разделят – моля, заповядайте. Ако Украйна трябва да се разпадне – така да бъде. Оттук идва и ултиматумът: може да се обсъжда всичко, което ни устройва, но няма да променяме текста на споразумението за евроинтеграция. Или цели в ЕС, или се делете като амеба.

Нас ни устройват и двата варианта. Стартиралият механизъм на централния площад на Киев, и сепаратистките западно-украински Бенгази и Мисурата, гарантират отделяне на части от Украйна към Европа при какъвто и да е вариант на развитие на събитията.

Всеки изход за Янукович е гибелен. Той може да спечели изборите през 2015 само при наличието на тази каша, която сега сама се нарича опозиция. Само с противопоставянето си на по-голямо зло, той може да си осигури подкрепата на Изтока и Юга.

Ако няма опозиция, източните области няма да му простят нито разпадането на страната, нито предателството. Отиването към Европа ще доведе до стремителна деградация на Изтока и загуба на властта, даже при наличието на днешната опозиция – Изтокът няма да прости на Янукович своята гибел.

Затова Европа няма да промени нищо. Най-логичното за нея е да чака и нищо да не прави. Янукович сам се заби в патова ситуация, а нека сега се опита да излезе от нея.

В момента основният въпрос е какъв в интересът на Русия. Ще се опита ли тя да се бори за единна Украйна, като разбира, че цяла тя никога няма да й бъде приятелска страна.

Материалът е публикуван на блога Анатолий Мюрид (специалист по Близкия изток, военна и външна политика). Превод Общество.нет. Цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8221

Posted by on дек. 6 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.