ШОТЛАНДСКИЯТ ИСТОРИК СЪР ХЮ СТРАЧЪН ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Hew StrachanСър Хю Страчън е роден на 1 септември 1949 г. в Единбург. Шотландски военен историк, известен с работата си за Британската армия и изследванията си върху Първата световна война. Завършил е Кембридж, а е професор в Оксфорд. Интервю за Аутлук Индия.

Първоначално на Първата световна война се е гледало като на Третата Балканска война. Как така стана световна?

Днешните политици, които говорят за „все по-глобализиран свят“ забравят колко „глобализиран“ е изглеждал света през 1914 година, особено ако е трябвало да живеете в Лондон. Това че Първата световна война е била световна е продукт от глобалния ред, наложен от Великите европейски сили и поддържан от неразвита икономическа система.

Дали големите играчи са я виждали като световна война? Имало ли е достатъчно предупреждения преди началото на конфликта?

Написаните предупреждения преди 1914 година, особено публикуваните в Германия, говорят за идването на конфликта като „световна война, Der Weltkrieg. Във Виена, Франц Конрад фон Хотцендорф, началник на австро-унгарския генерален щаб, е на посещение при император Франц Йозеф през януари 1913 година. Там той използва възможността, не за първи път, да застъпва идеята за превантивна война със Сърбия. Но императорът му казва, че се страхува най-вече от Русия и че ако има война със Сърбия конфликтът може да се разшири.

А другите – Великобритания и Франция – дали те също са гледали на нея като на световна война?

Официалните истории на Франция и Великобритания, за разлика от германските, не използват формулировката „световна война“, още повече по време на самата война. Те предпочитат „Великата война“, а в Англия войната става известна като Първата световна едва след 1945 година, тоест след Втората световна.

Дали тогава това е предимно вътрешно-европейска гражданска война?

В името „Великата война“ по подразбиране се съдържа идеята, че войната 1914-1918 е велика европейска война. Подобно определение носи конотация за гражданска война между цивилизовани нации, обединени от християнството и капитализма, акт на колективна глупост в резултат на която те губят превъзходството си в света и го отстъпват на Съединените щати.

Как тогава е станала световна война?

Мнозина смятат, че Първата световна война не започва през 1914, а през 1917 година, когато Съединените щати влизат в нея, а Русия излиза заради своите революции. По същият начин, Втората световна война може да бъде разглеждана като европейска между 1939 и 1941 година. Тя става световна, когато Хитлер нахлува с Съветския съюз през юни 1941, а Япония атакува Пърл Харбър през декември. Това, обаче, е история писана със закъснение, повлияно от Студената война, с идеята, че наследството на 1917 и 1941 може да бъде продължителна патовата ситуация между САЩ и Съветския съюз. Истината е, че заради това, че европейските сили са колониални, основната европейска война има глобално влияние от самото начало. Особено Германия се стреми да разшири войната, за да използва имперските слабости на страните от Антантата, и да използва съюзът си с Османската империя и призивът за джихад.

Как влизането на Съединените щати във войната повлиява конфликта?
Те може да влизат късно, но от самото й начало през 1914 Америка поддържа силите на Антантата икономически. Великобритания продава ценни книжа на частни американски инвеститори, като използва за свой агент J.P. Morgan. Така се поддържа курса лира-долар, за да се контролират цените на стоките от Съединените щати. Великобритания харчи пари в САЩ, които после й се дават на заем, за да се изхарчат пак в САЩ. Нещо повече, тя го прави не само за своя изгода, но и за своите съюзници – Франция, Русия и Италия. Предупреждението на Управителния съвет на Федералния резерв създава кризата в съюзническите финанси, която се разрешава само ( и дори тогава не напълно) с влизането на САЩ във войната през 1917 година.

Значи влизането на англичаните прави конфликта глобален?

Влизането на Великобритания означава, че финансите и търговията са засегнати в световен мащаб, независимо дали страната е воюваща или не. Но въвличането им е повече стратегическо. Всяка от страните от Антантата, Русия, Франция и особено Великобритания, са колониални сили. В резултат на тяхното влизане във войната цяла Африка, освен Етиопия и Либерия, по-голяма част от Азия, Австралиите и части от Америките се озовават във война.

Днес е често срещано да се сравняват Съединените щати и Китай с Великобритания  и Германия от миналото. Вижда ли ви се правдоподобно?

Не, твърде е опростенческо. Великите войни не започва, защото великите сили ги търсят; те започват от местни или регионални сили, които ги манипулират.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9130

Posted by on мар. 27 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.