ШИМОН ПЕРЕС: ЗНАЕМ КАК ОТ ЕДНА КАПКА ВОДА ДА НАПРАВИМ ПЕТ

Shimon PeresСЕГА ИМА ДВЕ ФОРМИ НА ВЛАСТ – НАЦИОНАЛНАТА-ДЪРЖАВНА ФОРМА НА ВЛАСТ И ГЛОБАЛНАТА-ИКОНОМИЧЕСКА ФОРМА НА ВЛАСТ.

СЛУЧВАЩОТО СЕ В СИРИЯ Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ЕПОХАТА НА ИМПЕРИАЛИЗМА

Шимон Перес е президент на Израел. Роден е на 2 август 1923 г. в Полша под името Шизмун Перски. Два пъти е бил министър-председател и два пъти служебен министър председател на Израел. Бил е министър в 12 правителства по време на 66 годишната си политическа кариера. Избран е за депутат в Кнесета през 1959 година, където остава до 2007 година, когато е избран за 9-ят президент на близкоизточната страна. Интервюто е дадено пред Клуба на главните редактори на страните от СНД, Балтика и Грузия организирана от РИА Новости в Израел през февруари 2014 година.

Г-н президент, има ли някаква универсална рецепта за изграждана на държава или за всеки народ тя е уникална?

Смятам, че свърши този период от историята, когато народите живяха за сметка на земеделието, обработката на земята и така нататък. Сега започна период, когато народите съществуват за сметка на науката, а не за сметка на селското стопанство. И това, като цяло е логично. Когато сме живели от земята е трябвало да я делим. Трябвало е да пазим националното си самосъзнание, нашите граници е трябвало да се защитават. И заради това са възниквали войни. Някой е искал да си защитава границите, някой е искал да ги разширява. Сега светът е друг. Сега войните и армиите нямат такова значение, защото науката не трябва да се завоюва. Науката не се покорява, не се хваща. В науката няма граници. В науката няма националности. Влизаме в нова ера. А администрациите на различните страни все още остава стари по своята същност. И сега сме длъжни да търсим начин да се приспособим към новата ситуация.

Предполагам, че в крайна сметка в света ще възникне ново ръководство. Защото националните правителства станаха по-слаби отпреди, глобализацията им отне контрола над икономиката.

Практически сега възникнаха две форми на власт – националната-държавна форма на власт и глобалната-икономическа форма на власт.

Надявам се, че скоро ще възникне такава ситуация, при която националните правителства ще се занимават с вътрешните работи на своите страни. Международните корпорации ще се занимават с икономика, а човекът ще се занимава сам със себе си, ще открива своите способности. Тогава в света ще настъпи нова ера, не само от гледна точка на икономика и политика, но и от гледна точка на мисленето, и ще можем да живеем в нов свят.

От самото си основаване през 1948 година Израел живее заобиколен от  постоянни  заплахи. Оказва ли влияние върху израелците този синдром на обсадената крепост?

Без съмнение, този синдром има значение, и ние искаме да се отървем от него. Израел съществува вече 66 години, през които 7 пъти е нападан, и на първия етап от съществуването си е почти без оръжия. Искам да кажа нещо за Израел и за евреите. Израел е много бедна страна. Когато дойдохме тук, за да изградим еврейската държава… ние имаме много малко територия. Знаете ли, дори има такъв израз. Мнозина в Русия казват, че Израел е статистическа грешка на руската география, така да се каже. Много хора от Русия дойдоха тук. Изключително малка територия. Половината е пустиня. Вода няма. Самата почва е много трудна. Има две езера. Едното е Мъртво море. Другото е умиращо. Аз знам, че в Русия има хиляди сладководни езера, огромно количество реки. За нас това просто е приказка. За съжаление ние нямаме Волга. Има прословутата река Йордан, но в нея има повече история, отколкото вода. Това не е река – това е ручей. Нямаме никакви природни ресурси. Много евреи съжаляват, че Моисей, когато ни е извел от Египет, не ни е отвел в Саудитска арабия, а тук. В Саудитска арабия има нефт и животът би бил чудесен. Обаче аз не се сърдя на Моисей. Много се радвам, че не ни е завел в Саудитска арабия, иначе щяхме да сме мързеливи, щяхме да имаме всичко, не трябваше да правим нищо. И така, у нас няма никакви природни ресурси, но пък имаме много врагове. Отначало тук бяхме 600 хил. евреи срещу милиони араби. Те имаха 7 армии. Но после ние открихме нещо, което според мен е най-важното – ресурсите, които са в човека. Смятам, че това е много по-важно, отколкото природните ресурси и всеки човек е много по-талантлив отколкото предполага. Израел е пример за това как хората обогатяват земята, а не земята хората.

Готов ли е Израел да споделя своя опит със съседите?

Добавихме към тази земя науката и технологиите. Сега у нас има прекрасно селско стопанство, което е много добре развито. Експортираме много селскостопанска продукция, и мнозина смятат, че това е чудо. Израел е политически остров в морето от арабски страни. Страшно много арабски страни бяха срещу съществуването на Израел. И веднага след като беше създаден, започнаха да воюват против нас. Какво искаме? Искаме да защитим народа си, но искаме и да успокоим това море от арабски държави около нас. Не искаме това море да е бурно, развълнувано. Това не ни трябва. Искаме да помогнем на съседите си, но не искаме да им даваме пари, просто, за да ги харчат и нищо да не правят. Искаме да разделяме с тях своите технологии и знания. Знаем как от една капка вода да направим пет. Знаем как да обработваме пустинната земя, за да растат на нея селскостопански продукти. Можем да предложим своите технологии на тези страни, които заемат много по-голяма територия, които имат огромно количество вода. Например, сега има спор между Египет и Етиопия за водата в Нил. Етиопия иска да построи язовир. Обаче египтяните са против, защото така ще имат по-малко вода. И ние им предлагаме помощ. Казваме: ние можем да увеличим количеството вода, от един Нил да направим три, това е постижимо. Затова аз предлагам: давайте да действаме заедно. Вече говорим за това с Русия, защото Египет едва ли ще приеме предложението ни, но е възможно с удоволствие да приеме руското. Затова сега може да действаме съвместно по това направление.

Как оценявате конфликта в съседна Сирия?

Извън това, кой съм аз, украинец, руснак, евреин, казах, не мога да гледам как убиват деца, а за мен не важно по каква причина. Най-ценният народ за нас са децата. Но сега можем да направим много малко. Създадохме болница и съвършено неформално позволяваме на сирийци да идват в Израел и да се лекуват в нашите болници. В Сирия има диктаторски режим. Аз не мисля, че Башар Асад може да задържи властта. Вече много хора загинаха в тази война, мнозина са в болници. 2.5 милиона са бежанците. Смятам, че това, което се случва в Сирия не на последно място е следствие от епохата на империализма. В продължение на много столетия тук е управлявала Османската империя. Не е имало независими държави. И тази ситуация продължава до Първата световна война, когато са изгонени турците и регионът е окупиран от французи и англичани. И французите и англичаните са разделили региона както са си искали, разбили са го на сфери на влияние и са основали така наречените държави. Това са изкуствено създадени държави. Не са възникнали органично. И в една и съща държави са събрани няколко различни религии, няколко различни племена, няколко различни общности – сунити, шиити, алевити, и поради това възникват вътрешни конфликти. Нямаме никакви претенции към Сирия, но сега в Сирия ситуацията е така, че народът започва да гладува, суша заради войната, няма ресурси и това е ужасно. Смятам, че трябва да се предприемат всички усилия, преди всичко да се прекрати войната.

 Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8773

Posted by on фев. 14 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.