Честване на 142 г. от Априлското въстание – българите по света

142 годишнината от Априлското въстание. Жив ли е още споменът?
Тези, които не познават миналото, не могат да разберат настоящето. Ако не разбираш настоящето, не можеш да изградиш бъдещето.“
Ханс-Фридрих Бергман
Преди 142 години българската нация осъзнава правото си на самоопределение и свободно съществуване. За своята независимост шепа народ въстава срещу цяла една империя и за да има своя държава, принася в жертва най-скъпото си – децата, жените и синовете си заменили ралото с пушка и черешово топче.
20ти април остава и до днес една от най-светлите, идеалистични и вдъхновяващи дати в нашата история.Като по истинско чудо, след векове на робство, историческата памет на българина се събужда, идентичността на корените, традициите и рода възкръсват от пепелта. Забравихме ли ние, след 142 години, завета на предците ни ? Забравихме ли жертвите, забравихме ли зверствата на Баташкото клане? Съдейки по забвението обвило тази дата в медии и официални институции, може би да.

Но, българският народ помни! Българската национална памет остава вечно жива, както са показали и предците ни преди 142 години. Векове на ред, поробени от империя с чужда вяра – нашата православна вяра съхранява идентичността ни. От вярата и паметта за великите ни предци и величествена и древна история българският народ никога не се отказва.

Разпръснати отново по света, българите помним своите корени. И знаем, че сме част от цялото – от единната българска нация. Част от един храбър народ, доказал през вековната си история своя несломим и непримирим дух, свободолюбие и национална гордост.

От София и Плевен до Виена и Донецк споменът е жив. България е там, където има даже и един българин.
Подкрепата на инициативата на Българската културно-просветна общност в Донецк за честване на годишнината от Априлското въстание от българите живеещи във Виена е символичен израз на подкрепа на сънародниците ни живеещи в тежките условия на нестихващ вече четвърта година военен конфликт, взел и взимащ човешки жертви и разрушения. В ден като 20ти април се замисляме за правото на свободно самоопределение, от което те в момента са лишени. Замисляме се за мълчанието заглушаващо ракетите и за спомена останал в миналото.

/ от речта при откриване на събитието /

Мирослава Димитрова
Виена, 20.04.2018

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13679

Posted by on апр. 23 2018. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.