ЦВИ КЕРЕН: НАЛОЖИЛАТА СЕ СВЕТОВНА ДЕФИНИЦИЯ: „АРАБСКАТА ПРОЛЕТ“ БЕШЕ, МЕКО КАЗАНО, МАЛКО ПРЕЖДЕВРЕМЕННА

Keren

ИЗКАЗВАНЕТО НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ОТНОСНО УЧАСТИЕТО НА ХИЗБУЛА В АТЕНТАТА НА БУРГАСКОТО ЛЕТИЩЕ МОЖЕ ПО НАЙ -ДЕЛИКАТЕН НАЧИН, ДА СЕ НАРЕЧЕ СТРАННО

ЕДИН ОТ СЕРИОЗНИТЕ ВЪПРОСИ, КОЙТО ЩЕ ЗАСТАНЕ ПРЕД МЕЖДУНАРОДНИТЕ СИЛИ, Е КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ СЛЕД АСАД

Д-р Цви Керен е израелски историк, автор на книгата „Еврейската общност в Русчук”.Роден е през 1935г в България, изселва се с родителите си в Палестина, когато е на 8 години. Започва да учи български в зряла възраст, учил е и музика в Италия. Занимава се с изследвания за българските евреи и описване на стари еврейски гробища у нас и с български фолклор. Той е редактор на електронните страници на 36-те главни еврейски общности в България по поръчка на Музея на диаспората в Тел Авив. Завежда отдела за изследвания на българските евреи в Централния архив за история на еврейския народ в Йерусалим. В началото на юни посети Община Русе, срещна се с Ирена Петрова, директор на дирекция „Култура и образование” и прие да стане посланик на кампанията „Русе- град на свободния дух”, която е в подкрепа кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. За мен Русе отдавна е културна столица и приемам мисията с респект и гордост, каза д-р Керен. В момента в Израел се подготвят за печат две негови книги с научни статии. Получил е наскоро покана да чете лекции пред академичната общност в САЩ.  Д-р Керен е отдавнашен почитател на сайта Оbshtestvo.net, популяризира го сред българската еврейска общност в Израел и даде интервю специално за сайта.

Ексклузивно интервю на Валентина Николаева

Д-р Керен, вие сте близо месец в България и следите събитията у нас. Как ще коментирате изявлението на новия ни външен министър Кристиян Вигенин, който каза,че доказателствата за връзката на Хизбула с атентата в Бургас миналата година „не са категорични”и ЕС не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка на терористични организации?

Изказването на новия български външен министър може по най -деликатен начин, да се нарече странно. Историята помни многобройни случаи в различни държави, в които първата работа на  новото правителство е да  обяви всичко или поне голяма част от действията на предишните  управляващи за грешки, злоупотреби и да даде всякакви подобни негативни оценки. Това го е имало още при древните египтяни, които изтривали написаното на  паметниците от предишния  фараон, опетнявали и очерняли неговите действия, а после пищно възхвалявали своите сполуки, победи и гениалното си властване… и така до възкачването на следващия фараон, който е постъпвал по същия начин. Но странното тук е, че за по-малко от една седмица, всички направени разследвания, целия труд на много служби, продължили месеци и месеци, се оказват погрешни, според току-що назначения министър. Не напразно чуждестранната преса, която аз следя, реагира с недоумение,меко казано. С цялото ми уважение към българските управляващи, искам да кажа, че за действията на Хизбула има стотици и хиляди документи и доказателства кои и какви  хора  са в нея, какво са направили и продължават да правят, и  подчертавам специално за трагичния случай в Бургас. Много се надявам  изказването на министъра да ебазирано на важни и неизвестни досега местни или други документи, а не да енякаква политическа или друга тенденция…

Сирия се разпада,как ще коментирате конфликта там, който е буквално пред вратата ви?

Сирия се разпада повече от една година. Разпада, но но не издъхва… За това има много причини, но ще спомена по-важните. Силите далеч не са равни, правителството използва редовна и много добре обучена армия с всички видове модерни оръжия, включително въздушни, морски и земни. Второ, те имат за съюзник Русия,която за нищо на света няма да повтори трагичната си грешка от тяхна гледна точка, която направиха по време на  либийска революция и загубиха момента в полза на Запада. Трето, опонентите, революционните сили са разцепени, от най – екстремистките групировки като Ал-Кайда, до бунтовници които искат да свалят Башар Асад, заради неговия диктаторски режим. И тук идва интересният въпрос– как тогава тази смесена групировка, въпреки всичките подкрепи  на злощастния президент, има такива огромни успехи? Дали накрая бунтовниците ще преодолеят политическо-военната подкрепа, която получава на Асад?Това е сложен и непредвидим отговор. Вероятно западните сили  ще отпуснат по-тежко оръжие, но руснаците няма да закъснеят.

Преди дни Путин официално обяви, че е подписана сделка със Сирия за доставка на ракети С-300, но каза,че сделката още не е реализирана.

Някой източници твърдят, че новите ракети С-300 вече са предадени. И да не забравяме другият сирийски съюзник – Китай. Всичко показва че кървавото положение– над 70.000 жертви, много повече ранени и осакатени,  над 1 милион и половина бежанци, ще продължи. Асад/името му в превод от арабски означава лъв/, може би  накрая ще падне,ас него и дългият и кървав режим на малката религиозна  групировка Алауви.  Тази управляваща групировка се  подпомага официално от  ливанската  Хизбула. Един от сериозните въпроси , който ще застане пред международните сили е КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ?! Противоречията тогава ще изпъкнат с всичката си сила. За нас в Израел, това ще е ключов проблем, като имаме предвид крайните екстремисти от Ал-Кайда и техните  подобия, които са ни познати с терористически прояви още от детските ни години.

Арабската пролет състоя ли се?

От всичко казано по-горе, мисля че наложилата се  световна дефиниция: „Арабскапролет“ беше меко казано, малко преждевременна. Знам българската поговорка  „една лястовица пролет не прави.Май тук се появиха множеството птици, много от тях хищни и свирепи,  и съвсем  не песнопойни, и едва ли  носят  очакваната пролет… Достатъчно еда погледнем какво става в Египет, Тунис, Ливан, Сирия, а и в окървавения Ирак, и  да си зададем въпроса, дали за такава пролет хората са мечтали???

Сн. Община Русе

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6579

Posted by on юни 12 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.