ЦВЕТАН МАРКОВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ, НО СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪЩИТЕ МАФИИ


ГЛАВЕН АСИСТЕНТ Д-Р ЦВЕТАН МАРКОВ: С ИЗБИРАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ЗАПОЧНЕ НОВ ЦИКЪЛ НA ПОЛИТИЧЕСКА НЕСТАБИЛНОСТ

Цветан Марков е завършил социология в СУ ”Св. Климент Охридски”, доктор е по политология.От 1990 г. преподава в специалност Политология, а от 1998 г. и в специалност Публична администрация на СУ ”Св. Климент Охридски”.


Какво най – много й куца на политическата система у нас, г-н Марков?

Фундаменталният проблем на българската политическа система, това е неефективността на политическите институции. България е парламентарна република   и трябва да има силен и ефективен парламент. Това означава, силно и компетентно политическо представителство ,  което да изразява и защитава социалните интереси; Народното събрание трябва да приема адекватни на тези интереси закони ,  да контролира изпълнителната власт, която трябва да прилага ефективно законите. Но Народното събрание не е нито силно, нито ефективно. Това е ,  което куца в политическата система. От там следва неефективността на институциите на изпълнителната власт. Това най – ясно може да се илюстрира с неуспеха в борбата с престъпността.   

Как може да се характеризира българската политическа система с едно изречение ще кажа. Авторитарно управление в условията на формална демокрация, нефункциониращи демократични институции и слабо гражданско общество.
Една студентка направи за дипломна работа изследване на парламентарния контрол върху работата на   министър – председателя при управлението на Симеон. Анализът на данните показа, че парламентът не е упражнявал никакъв контрол върху работата на Министър председателя по времето на неговия мандат. Как може да контролираш феодалното си величие, след като имаш послушно мнозинство (смее се).

Другата тежка причина за дефектите в политическата система, това е отсъствието силно гражданско общество. Такова гражданско общество не може се формира бързо. Това е въпрос на ценности, демокрацията е състояние на духа, както се казва в някои книги. А и явно българите все още не са узрели, българите все още не споделят тези ценности. Чехи и поляци осъщетвиха прехода бързо, ефективно радват се на политическа стабилност и ефективни институции и се чувстват прекрасно.

Как бихте охарактеризирали българския политически елит днес?   

 

През 1990 година БСП изхвърли по-голямата част от собствения си политическия елит на улицата и останаха строго определени хора, които трябваше да осъществят контролиран преход към демокрация. И дойде времето на новодошлите в политиката.

Провъзгласяваният за баща на българската демокрация Андрей Луканов е одобрявал списъците на демократите. Кои са повече демократи и кои са по – малко демократи.
Така в политическия живот влязоха недоразумения, като Филип Димитров и много други като него. Един политически елит се формира трудно. Това става минимум за едно 20г., но минимум. След 10 години демокрация се оказва, че съществуващите политически партии и политически елит са неспособни да управляват страната и дойде негово величество. Когато дойде негово величество и какво стана, същото. Той не е имал намерение да се справя с реалните политически проблеми, а да властва в името на собствените си интереси. И отново дойде времето на новодошлите в политиката, както се казва на английски „ newcomers”,  а на френски думата е „ parvenu”  или парвеню.
Всичко това произвежда дългосрочна политическа нестабилност. Нестабилност и неефективност на политическите институции и ликвидация на националната икономика, която извършиха правителствата на СДС. Това представлява българският политически елит и политически партии. След като изкарат един парламентарен мандат, недоволните от тях избиратели гласуват за нови политически фигури, които печелят подкрепата на недоволните от политическата система и политическото управление. Такива фигури бяха Жорж Ганчев, такава фигура беше Симеон и такава следващата политическа фигура, може бъде Бойко Борисов.

Какво трябва да се направи, за да започне позитивната промяна?
 

Цял Цар дойде, но позитивна политическа промяна не настъпи. Един класик на американската политическа наука ми каза на ухото, че през следващите 50-60 години България ще бъде управлявана от същите мафии. Политическите фигури ще се сменят, но страната ще бъде управлявана от същите мафии. Да си смениме електората с друг (смее се). Непрекъснато се сменят политическите лидери, но позитивна промяна не настъпва. В рамките на шегата както ние се шегуваме: да си сменим електората с отговорен, демократично мислещ. Трябва да си сменим и елита с компетентен, отговорен и достоен. Не искам да звуча песимистично,  но това е положението или както казва един немски философ: „всеки народ има такова правителство, каквото заслужава”.

Ако нещо не е наред с българското образование днес на какво се дължи това, според Вас?

Много неща не са наред в българското образование. На първо място, качествено образование на съвременния етап се прави с много пари!

Но дори и да има пари, съществуващата образователна система не е ефективна и парите няма да решат проблема! Основният проблем в образованието е кризата на средното образование. Тази криза започва от началото на 90 г. и още преди 6-7 г. си говорехме с колеги от физика и математика, че с този материал, който ни идва от средното училище, висше образование не може да се прави!  

Според едно международно изследване на образователни постижения на 15 г. ученици от 2006 г., българските ученици са на последно място в Европа. Тази криза в средното образование ще има дългосрочни последици върху бъдещето на обществото едно 50 г. напред! Признаването на оценките от матурите за кандидатстване в университетите, окончателно ще срине и остатъците от висше образование!   Но управляващите не се интересуват от това – за тях е важно бизнесът с частните уроци по история и литература да върви.
Българското средно образование се нуждае от консервативна образователна система от Британски тип, която е най-добрата в Европа и развива логично, количествено и позитивно мислене, а не от матури и частни уроци!    

 

Какво може да се случи с БСП, заради скандалите по време на мандата им с ДПС и НДСВ?

Какво може да стане, БСП ще загуби следващите парламентарни избори. Те подписаха обствената си присъда и подкрепата за БСП на всеки следващ избирателен цикъл намалява, върви надолу. Основната причина, е че БСП губи доверието на избирателите, но има една основна социална причина, че тя губи подкрепата си в социалната структура, тъй като не защитава по никакъв начин интересите на своите естествени социални съюзници и социални групи, които биха могли да е подкрепят. Това са преди всичко работещите, които упражняват някакъв вид труд и които са неин естествен социален съюзник, но тя губи непрекъснато влиянието си сред тях и става партия на пенсионерите. Но с уговорката, че никоя партия не е изчезнала от загуба на електорат в резултат на чисто демографски фактори. БСП губи подкрепа в резултат на това, че не защитава интересите на социални групи, които може да защитава и заради неефективността на нейното управление. Но ефективно управление чисто и просто не е имало. От 1990-та година насам има ефективна ликвидация на българското селко стопанство и на българската икономика. Колко е просто всичко.

Как виждате бъдещето на ГЕРБ и на Бойко Борисов?

Като нищо на следващите парламентарни избори Бойко Борисов може да стане и министър председател. След огромните “успехи” в решаването на проблема със софийският боклук, поредният неадекватен министър председател! Това е бъдещето.
Бойко Борисов, ако има желание може да бъде следващия министър председател сам или с коалиция. При този процент, който получи на изборите за кмет на София, аз лично няма да се изненадам, ако той спечели мнозинство на следващите парламентарни избори. Независимо от данните от предизборните изследвания, тъй като него го подкрепят определени социални групи, които са недоволни от управлението на страната. Това са хора под 40 години упражняващи ръчен труд, без квалификация, безработни, повече жени – 55%, на изборите в София . В провинцията, извън София такива хора има много, хора с ниски доходи, безработни и т.н. И същите избиратели, които гласуваха за НДСВ през 2001-та година, разочаровани от управлението на БСП, сега ще гласуват за Бойко Борисов.

С избирането на Бойко Борисов ще започне нов цикъл на политическа нестабилност.
Първият започна през 1991 с победата на СДС на изборите, вторият цикъл на политическа нестабилност започна през 2001 г. с идването на Симеон на власт. Третият цикъл може да започне през 2009 г. А кога ще свърши всичко, аз не мога да ви кажа. Никой не се занимава с такива дългосрочни прогнози.

Какво трябва да и се случи на българската десница?

Има една английска поговорка, че “десните увеличават общественото богатство, а левите го разхищават”. В този дух мога да попитам, по какъв начин така наречената българска десница е увеличила общественото богатство? Ликвидацията на селското стопанство, кризата в образованието и здравеопазването и т.н., са резултат от нейното управление. Това което се нарича десница имаше шанса да управлява по времето на Иван Костов, когато никой друг не можеше. Тя нямаше конкуренция и никой друг не беше в състояние да управлява страната. Десницата няма големи перспективи освен ако не излезе с ясна политическа платформа, която е способна да осъществи в политически действия и ясни политици. На съвремен етап не е толкова важно, кой какъв е, ляв или десен. Важни са ПОЛИТИКИТЕ, които се провеждат. Фундаменталният проблем на България, това е икономическата политика. Което е отговор на въпроса по какъв начин България ще участва в международното разделение на труда. С какво? Вносът надвишава износа. Така, че проблемът е в политиките, а не в лявото и дясното. Икономическа политиката на първо място, политика в сферата на образованието, тъй като образователната система рефлектира дългосрочно върху развитието и перспективите на цялото общество. Японци, китайци, корейци инвестират в образованието, в човешкия капитал. Политики в сферата на здравеопазването, социални политики, политики за сигурност и за борба с престъпността.

Проблема е в политиките, а не в това, кой ще спечели изборите. Политика е и проблемът със софийския боклук, който продължава от много години, но София това не е политика, далавера. Това е голяма далавера с боклука. Правих едни анализи на разходите за чистота и те нарастват по кривата на икономическия растеж. По същия начин нарастват и разходите за администрацията. В бюджетна организация, в която има планиране на разходите и бюджет, тези разходи трябва да нарастват линейно. А причината те да следват кривата на икономическия растеж, е човешката алчност.

Как ще коментирате тенденцията държавата да подслушва телефони, да монтира камери и да следи интернет – това сигурност ли е или контрол?

Да, това може да бъде и сигурност и контрол. Ако се подслушват тези които трябва, това е сигурност! Например тези, които се виждат по улиците, че карат коли от 200 000 лева нагоре, държавата много лесно може да им провери какви данъци плащат, дали са си платили данъците. Ще се окаже, че някои от тях нямат никакъв бизнес, съответно не плащат данъци. Или 5 литров джип е на 80 годишна баба инвалид, която изнася зърно което го няма, но се изнася, за да се възстановява ДДС-то. Държавата трябва да подслушва техните телефони. Съответните институции могат да подслушват телефони и на журналисти, на другояче мислещите. Всичко това е въпрос на ценности, морал и законодателство. Когато те не са в ред, подслушването на телефони и следенето на интернет се превръща в контрол върху друго мислещите. По въпроса трябва да се чете „1984” на Джордж Оруел. Много е важна, за да си обясните, какво става в България трябва да прочетете „1984” на Джордж Оруел. Това е особено важно за по-младите.

Каква е ролята на Европа в сагата с корупцията в България?

В едно свое интервю по комунистическо време писателят Йордан Радичков казва: „корупция има там където има власт и пари”. Колко просто и точно го казва! Една от функциите на властта е да разпределя и управлява ресурси и пари. И когато имаш власт върху огромни евро фондове, липсва адекватен контрол на работата ти и си алчен и крадлив, съвсем естествено е да има корупция! Но проблемът е общо европейски и не бих искал да навлизам в тази дълбока тема.

Как бихте определили едноличната позиция на правителството по признаването на Косово без обществен дебат или обсъждане?

Не съм особено компетентен в сферата на външна политика и не мога да коментирам едноличната позиция по признаването на Косово. Но в духа на казаното по горе за авторитарният стил на управление на българските правителства, мога да кажа, че това е поредното авторитарно решение. Правителството решава това което си е наумило и за какво му е обществен дебат или обсъждане.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Веднага се сещам за Клифърд Саймък и “Резерватът на таласъмите”, Обичам Швейк и много други хубави по-стари книги. И защо пък не и “Тримата мускетари” – ще си я прочета пак!


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

БОЙКО СЛАВЧЕВ: НЯКОЙ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ?

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ: И БАНДИТИТЕ, И ПОЛИТИЦИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ЕДИНСТВЕНО, ЗА ДА СТАНАТ МНОГО БОГАТИ

ПРОФ. БОЙКО ГАНЧЕВСКИ: ЖИВОТЪТ Е ЕДНА БОРБА

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ: ПРЕДСТОИ ДА СЕ ФОРМИРА И РЕКРУТИРА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ

ИВО АТАНАСОВ: ТАКИВА КАТО МЕН ПРЕНЕСОХА НА ГЪРБА СИ ПАРТИЯТА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=991

Posted by on апр. 17 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.