ХЮБЕРТ ПИРКЕР: НУЖЕН Е ДЕБАТ ЗА КАПАЦИТЕТА НА ЕС

Много усилия делят България от стандартите на Европа, смята австрийският евродепутат

 

Хюберт Пиркер е роден на 3 октомври 1948 г. в Гриес, Австрия. Завършва математика и физика. Доктор по педагогика от 1980 година. Преподавател в Университета на Клагенфурт.  Члена на Австрийската народна партия (АНП). Депутат в Австрийския парламент (1990 – 1994).

Говорител на АНП по проблемите на сигурността (1990-1994). Председател на АНП  в област Каринтия от 2004 година. Председател на инициативата срещу организираната престъпност в Пакта за стабилност в Югоизточна Европа (2004 – 2006). Депутат в Европейския парламент от 1996 г. насам.  Член на Комисията по външна политика,  Комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред и на Комисията по Отбрана и Сигурност. Координатор по въпросите на сигурността на Европейската Народна партия в Европарламента.
След последните парламентарни избори в Австрия дясната Австрийска народна партия състави коалиционен кабинет със австрийските социалдемократи. Това постави АНП пред сериозни изпитания вътре в самата партия.

 

Едно интервю на Калоян Методиев

 

Като човек, който работи в Европейския парламент, какво бихте могли да ни разкажете за него?
Европейският парламент е гласът на европейските граждани. Неговите членове са избрани по демократичен път и поради това имат пряка връзка със самите граждани. От обикновен форум за дискусии парламентът постепенно се превърна в законодателна институция. Днес нито едно законодателство не би могло да налага силата си без съгласието на Европейския парламент.
Организираната и уличната престъпност се превръщат във все по-голям проблем за Европа. Как смятате, че би могъл да бъде решен той?
Този проблем може да се реши чрез едно по-добро взаимодействие между полицията и съдебната власт на европейско равнище, като също така се подобри надзора върху външните граници на Европейския съюз. Други начини за решаването му са прилагане на новата “Информационна система Шенген” и “Визовата информационна система”, а също така и добре обучена и екипирана национална полиция.
Смятате ли, че общата сигурност се нуждае от Общи европейска военни и полицейски сили?
Ако Европейският съюз най-накрая реши да се превърне в Политически съюз, той трябва да вземе под внимание общата сигурност и отбрана, разговори за което започнаха в Петерсберг  още през 1992 година. Това изисква страните-членки да се обединят и да допринесат с финансови средства, военна екипировка и човешки ресурси. Полицията трябва остане национална, но  трябва да  се засили сътрудничеството и координацията при  трансгранични действия.
Някои  казват, че Европа е уморена от процеса на разширяване. Къде според вас трябва да спре той?
До този момент Австрия и Европейският съюз са спечелили много от процеса на разширяване. Сега интеграцията е от особено значение. Трябва да бъдат определени нови правила, които да запазят нормалното функциониране на съюза дори и след приемането на новите страни членки. Трябва да започне дебат за капацитета на интеграцията и границите на Евросъюза.
Приемането на Турция в ЕС е много чувствителна тема както в Австрия, така и в България. Какво е вашето мнение?
Трябва да бъде намерен начин, по който и ЕС, и Турция биха могли да работят съвместно като “привилегировани партньори”.
Каква е политическата ситуация в Австрия след парламентарните избори и мястото на Австрийската Народна партия в нея?
Австрийската Народна партия трябва да намери своето място в тази  нова ситуация. Тези процеси никога не са били лесни. Така или иначе Австрийската Народна партия има на свое разположение отличен екип от професионалисти и много добри политически идеи.
Смятате ли, че коалицията между Австрйската народна партия  и социалдемократите може да допринесе за увеличаване на подкрепата в полза на Австрийската партия на свободата и Съюза за бъдещето на Австрия на Йорг Хайдер (крайно десните партии)?
Да, определено!
Как виждате  България и  работата на българското правителство в сферите на сигурността и борбата с организираната престъпност?
България направи голяма крачка напред през последните години. Въпреки това трябва да положи още големи усилия докато постигне стандартите на ЕС, които са определящи.
Какви книги  четете? Имате ли любим автор?
Книгите, които чета, варират от вълнуващи трилъри като романите на шведския автор Несер, до интерпретации на нашата история (например Кемплер) и австрийска съвременна литература (например Брандштетер).


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Юлиян Траянов, председател на групата съветници „Общество за нова България” в ОбС – Русе 

ДОБРИНКА БОЧУКОВА: ТЕКУЩИЯТ АРХИВ ИЗГОРЯ В ПАРТИЙНИЯ ДОМ, А ПОЖАРНИКАРИТЕ ГЛЕДАХА И НЕ ГАСЯХА 

Димитър Абаджиев: Дясната опозиция е изключително удобна за управляващите – не застрашава с нищо

КАМЕН ВЕЛИЧКОВ: ПАПАТА ДАВА СИМВОЛИЧЕН ЗНАК ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ЗАПАДА И МЮСЮЛМАНСКИЯ СВЯТ 

В ДЯСНО ТРЯБВАТ ХОРА БЕЗ КОМПЛЕКСИ, НО НЕ БЕЗ КОМПЛЕКСИ, – Мария Капон  

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=206

Posted by on дек. 14 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.