ХОРСТ ЗЕЕХОФЕР: СВЕТЪТ НА СПЕКУЛАТИВНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ СЕ СРИНА

ГЕРМАНИЯ Е ПРИСТАН НА СТАБИЛНОСТ В ЕДИН НЕСПОКОЕН СВЯТ

НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАМЕ СЪВЕТИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ, ОСОБЕНО ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ФИНАНСОВА ПОЛИТИКА. САМО ТЕЗИ, КОИТО СЕ СПРАВЯТ ДОБРЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТ СЪВЕТИ.

НЕ ИСКАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР, КАЗВА ОЩЕ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАВАРИЯ

Хорст Зеехофер е роден 4 юли 1949 в Инголщат. Министър-председател на провинция Бавария. Председател на консервативния Християн социален съюз (ХСС). Заема постовете Министър на здравеопазването и социалната политика в правителството на Хелмут Кол и Министър на продоволствията, селското стопанство и защита на потребителите в първото правителство на Ангела Меркел. Известен с критиките си към мултикултурализма, емиграцията.

Господин Зеехофер, Испания е първата тежкотонажна европейска страна, която се нуждае от финансово спасяване. За Италия става все по-трудно да взема нови заеми. А гърците се бунтуват срещу мерките на строги икономии. Колко време може да продължавате да убеждавате избирателите, че спасителните финансови планове на канцлера са правилни?
Това всъщност е задача, която е комуникационно предизвикателство. Трябва да обясните, че в наш, национален интерес, е общатата валута да оцелее. А винаги трябва да претегляте две неща: цената на европейската интеграция и националния интерес. Еврото повишава експортните ни перспективи, следователно осигурява работни места. От друга страна, милиардите давани като финансова помощ не бива да се превръщат в бреме за икономическата сила на страната ни.

Вие държите на това, че финасова помощ трябва да се дава само ако се изпълняват определени условия. Това все още не се случва. Испания взима милиарди финансова помощ за своите колабирали банки и все не прави почти нищо. Със сигурност други страни ще гледат на това като на прецедент.
Същият принцип важи и за Испания: Без реформи няма помощ. Ние не наливаме пари в бездънна яма. За мен е особено важно помощта да не отива директно в банките, а в испанското правителство, което е гаранта по заемите. Испания трябва да върже помощта с условия за своите банки. Всичко останало е невъзможно да бъде обяснено на баварските граждани.

Защо?
Европейската финансова помощ от нашата Ландесбанк, която трябва да изпратим възлиза на порядъчната сума от 10 милиарда евро. Ние ще имаме строги условия. Например, 33 000 жилища трябва да бъдат продадени и банката трябва да намали общите си авоари на половина. Ако ние в Бавария трябва да предприемаме такива съкращения, защо испанските банки да не трябва да го правят.

Гърция е на ръба. Трябва ли страната да напусне еврозоната?
Християн-социалния съюз и Бавария имат ясна позиция по този въпрос. Искаме да демонстрираме нашата солидарност и да помогнем, но само ако гърците не отлагат реформите си. Много е просто.

Може ли напускането на еврозоната от Гърция да доведе до разпада й?
Не. Никога не съм подкрепял теорията, че ако напускането на една страна би изложило на опасност цялата зона или дори европейската интеграция. Напротив, вярвам че би било по-опасно да държим гърците вътре ако трябва да натоварим целия съюз с дългове. Това може да създаде по-големи проблеми за икономиката ни, отколкото гръцкото напускане.

До каква степен смятате че Германния трябва да изостави сегашния подход на финансова помощ?
Има една червена линия. Ако топ кредитния рейтинг на Германия е заплашен, повече не можем да отпускаме милиарди, за да гарантираме заеми. Тогава за нас ще стане много скъпо да взимаме пари назаем и това би заплашило икономиката ни. Германия е пристан на стабилност в един неспокоен свят. И тя трябва да продължи да бъде такава. Икономическата ни сила няма да стигне, за да помогнем на всички финансово задлъжнели страни в Европа. Лекарят не може да стане пациент.

Канцлерът Меркел каза: „Трябва стъпка по стъпка да даваме властта на Европа”. Това може да свърши като Европейски федерализъм. И вие ли искате това?
Всеки, който иска да трансферира суверенитет към Брюксел, повече и отвъд определени права на контрол, ще се сблъска с нашата съпротива. ХСС няма да подкрепи Европейска федерална държава и нищо, което ни води в тази посока. Не искаме европейски финансов министър и не искаме европейски икономически министър.
Всеки, който иска да върви в такава посока трябва да се допитва до германците. Искам хората да бъдат по-ангажирани относно европейските въпроси в бъдеще. Трябва да променим конституцията, така че в три случая да има задължителни референдуми: когато трябва да бъдат давани нови права на Брюксел; когато ЕС трябва да приема нови страни членки; и когато нови програми за финансова помощ, които са отвъд съществуващите фондове, трябва да се създават в контекста на евро кризата.

Германия, малко или много, е глобално изолирана в своите призиви за стягане на коланите. Англоговорящите страни чувстват, че дълговия разтеж стимулира, а трансферът на дълга чрез евро облигации е по-добрият път на развитие.
Не мисля, че трябва да приемаме съвети от американците, особено що се отнася до финансова политика. Само тези, които се справят добре трябва да дават съвети. Англо-саксонските страни са лоши съветнитници в кризата. Цялостният им пазарен модел доведе до деиндустриализация на цели региони в Съединените щати и Англия. Това добре ли е? Не, това беше просто модно. Законът на джунглата, максимилизацията на чистата печалба, чистата оптимизация на доходността – този начин на мислене доведе до финансовата криза. Светът на спекулативния капитализъм се срина.

Интервю за сп. Шпигел. Със съкращения.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4676

Posted by on юли 3 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.