Хорст Зеехофер: Германия вече е променена – тя е и разделена

Horst SeehoferОгромното мнозинство от страните на Земята се опитват да контролират границите си и го правят успешно

Хорст Лоренц Зеехофер (роден 4 юли 1949, Инголщат) е министър-председател на провинция Бавария. Заема постовете Министър на здравеопазването и социалната политика за периода 1992—1998 г. в правителството на Хелмут Кол и Министър на продоволствията, селското стопанство и защита на потребителите за 2005—2008 г. в правителството Ангела Меркел. Председател е на ХСС от 2008 година. Министър-председател на Бавария от 2008 г.

Г-н премиер, каква е ефективността на бежанската политика на канцлера Ангела Меркел към днешна дата?

Мога да обобщя отчасти, откакто Турция не можа да участва в срещата на върха на ЕС през февруари заради атаките в Анкара. Затова турското правителство ще бъде консултирано през март, за това дали е готово да затвори границите си за нелегална имиграция. Друга част от решението, обаче, не работи – особено регистрирането на бежанците по външните граници на ЕС и разпределението им из Европа.

И вие не мислите, че тази част от плана някога ще проработи?

Не казах това. В началото на ноември, се съгласих с Ангела Меркел и вицеканцлера Зигмар Габриел (от Социалдемократическата партия), че ще търсим европейско решение на бежанската криза. Това все още е възможно. Но колкото повече осъзнаваме, че няма европейското решение, толкова повече трябва да работим за национални мерки. Това означава: контрол на националните ги граници и отблъскване на бежанците. Аз посрещам с разбиране решението на Австрия да въведе дневни квоти за бежанци. Нямам идея защо Германското федерално правителство критикува плана.

Вероятно, защото това означава, че повече хора ще кандидатстват за убежище в Германия?

Не може да искаме други страни да решават нашите проблеми! Шведите предприеха действия, датчаните действат, белгийците действат. Само тук нещата са напълно различни. Само тази година 110 000 бежанци вече пристигнаха в Бавария, независимо от зимата и усилията да се забавят по Балканския маршрут. Ако това продължи по този начин, ще достигнем тавана, който предложих, от 200 000 на година, още през март. Има опасност до края на годината отново да имаме един милион бежанци у нас. Просто описвам реалността. За известно време може да бягате от реалността, ако не съвпада с политическата ви гледна точка. Но тогава хората ще избягат от нас.

Какъв е вашият план Б?

Значителна част от законодателството не се прилага. Шенгенското споразумение, Дъблинският регламент, бежанското право, членовете за закрила в германската конституция: нищо от това вече не се прилага, независимо от решението на парламента. Има две фундаментални идеи, които трябва да върнем. Първо, свободата на предвижване в Шенген може да съществува, само ако външните границите се охраняват. Второ, ако защитата на външните граници рухне, тогава бежанците трябва да кандидатстват за убежище в европейската страна, където за пръв път са влезли на територията на Европейския съюз.

Вярвате ли, че бежанците ще спрат, ако Германия въведе квоти?

Прогнозирам, че ако Германия каже ясно, че има лимит за броя на хората, които може да приеме, тогава миграцията ще падне. В момента мнозина все още се чувстват поканени. Това е реалността.

Не искаме да ви обвиняваме, а само да разберем как ще работи плана ви?

А после ще ме питате защо ходя при Путин или говоря с Орбан.

Да, ще го направим.

Вижте! Постоянно ме атакуват в медиите. Но в Бавария имам висок, дори феноменален рейтинг, а числата за социалдемократите са почти на дъното.

Меркел казва, че не може да затворим границите, защото това ще блокира целия Балкански маршрут и…

… защото като изпратите сигналът, че имаме лимит ще има ефект. Ако бежанците казват на полицаите на Нова година в Кьолн: „Не може да ми направите нищо, защото канцлерът ме покани“, това се разпространява невероятно бързо в социалните мрежи. То ще се разпространи също толкова бързо, ако Германия каже, че не може да взема повече от 15 000 човека месечно. Толкова ли е трудно да се направи?

Почти невъзможно е да се осъществява пълен контрол на повече от 3000 километра германски граници.

Това също е един от онези фалшиви дебати. Разбира се, че никога не може да спрете напълно няколко бежанци да успея да минат границата. Но огромното мнозинство от страните на Земята се опитват да контролират границите си и го правят успешно. Не можем да избягаме от това. Въпросът с имиграцията ще ни занимава в следващите 15 години. Глобалното население експлодира в развиващите се страни и то ще е допълнителен източник на имиграция. Трябва да отговорим на този въпрос едновременно със състрадание и с правила. Мисля, че много повече трябва да се борим също и с причините за това преместване, отколкото го правим сега.

Ако позволим още един милион бежанци да дойдат тази година, ще достигнем тавана на нашия капацитет. Как ми помага свободното движение през границите, без никакъв контрол, ако държавата експлодира, защото не е способна да се справя със задачите за които е създадена? За бизнеса това е много по-сериозно.

В миналото наричахме Меркел прозорлива. В крайна сметка политическата й кариера е заложна на карта.

В момента, много политически кариери са заложени на карта.

Как би протекла една среща Меркел – Зеехофер?

Нормално. Говорим си откровено. Ангела Меркел има нейното виждане за международната възможности. Тя не може, разбира се, да гарантира, че преговорите с Турция ще бъдат успешни. Но тя се бори за това. И аз си пожелавам успех.

Ако Меркел се кандидатира отново, ще я подкрепи ли вашата партия, ако тя запази бежанската си политика?

Следващия въпрос.

Има ли алтернатива на Меркел?

Не виждам такава.

Какво ще правите, ако през март се достигне този таван от 200 000?

Има няколко варианта. Но няма смисъл да ги споделям с вас, защото ще ни обвинят с заплахи, ултиматуми и т.н. И умните глави от Берлин ще призоват да се атакуват нас, баварците.

Мнозина от вашата партия вярват, че Меркел иска да използва политиките си, за да промени страната.

Страната вече е променена. Но не вярвам, че това е което иска Мерке.

Какви промени имате предвид?

Страната е разделена. Хората се неспокойни и поляризацията нараства. Европа е стресирана и разединена. Всеки политик трябва да е обезпокоен. Това, което става в Саксония е неприемливо, няма съмнение. Но трябва да се запитаме, ако политическите лидери могат да направят нещо, за да може радикализацията отново да намалее.

Защо започнахте да обвинявате немските медии, ако нещо не върви добре?

Защото медиите имат проблем, особено обществените телевизии. Ако нямат живи предавания, те не биха отразявали голяма част от реалния живот. ZDF бяха принудени да се извиняват заради отразяването на Кьолн. А обясни, че е вярно, че показваме много жени и деца бежанци, но не в сравнение с броя мъже, които са много повече от пристигащите в Германия. Някои от репортажите имат много малко връзка с реалността.

Интервю на Ралф Нюкирх и Рене Пфистер Сп. Шпигел (със съкращения)

13 март 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13065

Posted by on мар. 13 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.