Ходорковски действа като Ленин

Снимка: страницата на Михаил Ходорковски в Instagram

Задачата на „Открита Русия“ е да научат хората да управляват държавата

Както стана известно на „Новая газета“ (НГ), „Открита Русия“ (ОР) в една от социалните мрежи пусна  ресурс, специализиран в политическото образование. Това заяви основателят на ОР Михаил Ходорковски, който в края на 90-те години на 20 век и началото на 21 век от  лицата от ЮКОС финансираха такъв аналогичен проект, което доведе до рязко недоволство на властта. Междувременно  в ОР винаги са подчертавали, че не се занимават с политика, а с просветителство.  Експерти отбелязват, че всеки образователен проект е полезен, в това число и политически, но изказаха съмнение в непредубедеността на активистите на движението на  Ходорковски.

Образователната площадка е създадена на базата на интернет-форума „Свободни хора“ – и Ходорковски е подчертал, че тя действа в тестови режим, така че всички забележки ще се приемат с благодарност.  Освен това бившият олигарх не крие, че става въпрос именно за „политическо образование“. Както е казано на сайта на самия ресурс, „това е безплатен образователен проект – да се научим да разбираме политиката,  да помогнат да станем журналисти, да разкажат за обществените кампании и историята на Русия.

Както поясни членът на съвета на ОР, кураторът на новия проект Дария Кулакова, това ще бъдат образователни постове в Instagram, пряк ефир  с политици и обществени деятели, експерти, журналисти, а също така серия от онлайн-курсове по изборни кампании, журналистика, публични изказвания и още много повече неща. Главният плюс – доколкото проектът е разположен в социална мрежа, то е възможността да се задават въпроси директнои да се получават на тях отговор в режим онлайн.

Проектът се анонсира от Кулакова нетипично за либералите: „Същността  на проекта е изложил още великия Ленин в статията „Ще удържат ли болшевиките държавната власт?“. Тя погрешно си спомни фразата, казана от него, че„всяка готвачка трябва  управлява държавата“. В действителност Ленин е казал друго: всички граждани са длъжни да се научат да управляват държавата – именно на тази, правилна, трактовка се обосновава идеята на проекта. Нека мнозина не се решат да влезнат в политиката,   да се включат в обществени кампании или не станат видни журналисти, но нашата цел е още  в това, че гражданите да се отнасят отговорно към своя избор.

На сайта вече са пуснати картинки  с поясняващи и обучаващи се надписи, тоест информацията се подава в игрова форма. Например, име пародия на детската книга „Вредни съвети“  – на кандидатите се препоръчват действия, които точно ще доведат до поражение на изборите. Например, не събирайте информация за окръга, не образувайте база на привържениците,  не поддържайте социални мрежи, а текстовете в листовката да се направят възможно най-големи.  

По този начин, може да се направи извод, че ОР има намерение да възпитава именно опозиционери, тоест да се заеме точно с това, което правеше самият Ходорковски в края на 90-те години на 20 век и началото на 21 век с парите от своята компания ЮКОС. Именно тази дейност стана и една от причините за неговия арест и осъждане на повече от десетина години. Все пак прессекретаря на ОР  Наталия Грязневич поясни за «НГ», че новият проект се явява разширение на действащия – „Свободни хора“. „В Instagram са практически всички слоеве от  населението. Сега на страницата ние даваме повече развлекателен контент, за да привлечем нова аудитория“, – отбеляза тя. Грязневич подчерта, че в проекта не очакват привърженици на дейстащата власт, всички останали сили, според нейните думи се „явяват опозиция“– и те са сред поканените. Разбира се, образователният проект на ОР е призван на първо място да привлече тези хора, които споделят нейните ценности, но Грязневич опроверга предположението, че там ще правят от хората опозиционери: «Ние не се занимава с политическа агитация. Ние  даваме възможност на хората всичко да разберат сами. Таке че ние сме готови да работим с всички сили, в това число и с левите. Тоест проектът е не толкова оозиционен, колкото разчита на независимите хора. Друга работа е, че в условията на авторитарен режим всичко независимо е опозиционно“.

Политологът Андрей Колядин подтвърди за «НГ», че ако бъде наистина образователен проект, то той ще привлече хора с различни възгледи. „Ходорковски се надява да направи голям принос за промяната в мисленето и вътрешния манталитет на хората.   При такава ситуация властите с нищо не може да му се“, – отбеляза экспертът. Друго нещо е, че той се съмнява, че проектът  ОР ще избяга от пропагандния уклон – „казват, че сега всичко е зле, а ние като дойдем, и всичко ще бъде добре“. При това Колядин поясни, че обучението за кандидатиране на избори  – това е по-скоро политехнологическо, отколкото политическо образования. „Политологията –това е наука за взаимодействието между  човека и държавата, а политехнологията – е затова, как от глупака да направиш началник“ – заяви той за «НГ». Експертът предположи, че властите, съдейки по всичко, ще се отнесе към новата цел на дейността на ОР без особено възхищение, защото за властта е удобно да управлява непросветен народ.

Ръководителят на Политическата експертна група Константин Калачев смята,  че „новият проект – е опит да се повлияе на общественото съзнание,  тази игра играе, но все пак не така, както преди“.  Според неговите думи, Ходорковски, изглежда, е променил възгледа си за ситуацията в страната – политическите събития се ускоряват, протестните настроения растат, така че „той има намерение да бъде в авангарда на промените, възпитайки плеяда нови привърженици“.  Преди бившият олигарх беше по-скоро склонен на китайския вариант – „да седи на брега на реката и да чака, когато покрай него ще премине трупът на врага му“. Калачев е уверен, че политическото образование на ОР, разбира се, че ще бъде опозиционно. „Всъщност политическото образование – това е способ за легална борба с властта. Но, на първо място, ОР едва ли ще успее да привлече харизматици, този начин им се струва твърде много скучен, а на второ място, властите ще видят в ОР по-голяма заплаха, и в нея може да заработи хватателният релекс. И макар, че те окончателно  няма да „затворят“ всички от ОР, но и свободно да цъфтят няма да им позволят“ – подчерта експертът.

Снимка: Новая газета

Автор: Дария Гармоненко (журналист в руския вестник „Новая газета“)

14 май 2019 г.

Назаем от: Новая газета

Превод от руски език: Борислав Ангелов, политолог

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16310

Posted by on май 16 2019. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.