ХИЛАРИ КЛИНТЪН: СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ НИКОГА НЕ БИХА ПОДПИСАЛИ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НЕ-ШПИОНИРАНЕ С КОЯТО И ДА Е СТРАНА

Hillary Rodham Clinton Book PresentationНАРАСТВАЩАТА ПРОПАСТ МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ ЗАПЛАШВА ДЕМОКРАЦИЯТА

Хилари Клинтън коментира нарастващата пропаст между бедни и ногати, която заплашва демокрацията, отношението на американците към политиката и подслушването на телефона на Меркел от НСА

Хилари Родъм Клинтън е родена през 1947 година. Държавен секретар от 2009 до 2013, когато беше уволнена от президента Обама. Очаква се тя да се кандидатът на демократите за президент на изборите през 2016. Омъжена е за бившия президент Бил Клинтън.

Госпожо, секретар, вие сте в политиката вече повече от 30 години. През това време, недоволството от политиката нарасна значително. Мислите ли, че очакванията станаха нереални?
Много мисля по този въпрос, защото ние слагаме основен акцент на индивидуалното в нашата политическа система. В нашата страна, нямаме държавен глава и министър-председател. Имаме един човек: президентът. Той трябва да изпълнява ролята на символ на страната плюс ръководител на правителството. Трудно е за който и да е да го прави. Мисля, че сега в нашата история дойде време, когато хората са разочаровани от политическа система, отказват се от нея или искат да я превземат от някаква идеологическа перспектива. Следователно, трябва да избираме не само една личност, а някакъв вид консенсусно ръководство и гражданството трябва да се занимае с това.

Американското общество е разделено както никога преди. Френският икономист Томас Пике написа бестселъра „Капиталът в 21 век“, който вдигна много шум сега. Успяхте ли да го прочетете?

Все още не. Чела съм много дълги есета за това и знам каква е принципната му позиция. Мисля, че той има много силна теза, че ние дебалансирахме икономиката си твърде много в полза на капитала и далеч от труда. Съгласна съм с неговата принципна загриженост, която е, че обезценихме труда. Той говори за Европа, но същото е положението в Съединените щати.

Пике смята, че нарастващата пропаст между бедни и богати заплашва демокрацията?

Съгласна съм. Имаме този голям експеримент, познат като Америка, с етническо многообразие, които поддържаме заедно, защото имаме демокрация, която с времето включва всеки един. Дори по време на Голямата депресия, хората на улицата вярваха, че могат да се справят и да са по-добре. Сега богатството е относително по-голямо, но неравенството кара хората да вярват, че са в безизходица. Те вече не вярват, че нещата ще стават по-добри, независимо колко усърдно работят. Хората загубиха вяра едни в други, и в политическа система и мисля, че това е голяма заплаха за демокрацията.

Смятате ли, че системата е толкова добра ако трябва да поемете толкова големи лични и финансови рискове, за да имате шанс да сте кандидат за президент?

Още не съм решила дали да се кандидатирам. Хората, които се кандидатират за президент и встъпват в длъжност са подложени на огромен различни брой атаки. Ако искаш да си в политиката в нашата страна днес, трябва да държиш очите си широко отворени за потенциалната ценя, която може да платиш ти и семейството ти, и затова трябва да си много, много убеден, не само, че искаш работата, но и да знаеш какво да правиш с нея и че можеш да се справиш. Погледнете последните президенти: моят съпруг, Джордж У. Буш, Барак Обама. Това е изключително стресираща работа. Тя състарява човека. Трябва много дебела кожа, за да вършиш тази работа.

Какво ще кажете за Едуард Сноудън?

Знаете ли, мисля, че той е слаб вестител за посланието, от което се опитва да извлече полза. Той дойде в Националната агенция за сигурност, както изглежда, с цел да се опита да събере много информация, а това, което събра няма нищо общо с разузнаването вътре в Съединените щати, а очевидно със света. Мисля, че той можеше да провокира дебат в нашата страна, без да краде и раздава материали, които са държавна собственост и водят до някакви последствия. А това, че първо отиде в Китай, а после в Русия, предизвиква много въпроси, но той сам ще трябва да направи своя избор. Ако се върне в Съединените щати, със сигурност ще отиде на съд, но ще има шанс да говори и да представи случая си както на съда, така и на обществото.
Миналата седмица стана ясно, че агент на БНД (немското разузнаване) е арестуван и е признал, че е шпионирал за американската

Националната агенция за сигурност. Предвид напрегната политическа обстановка, смятате ли, че ЦРУ може сериозно да е инфилтрирало немското разузнаване?
Е, знам, че вашето правителство прави криминално разследване, и ще научим повече, когато има още информация. Не знам нищо повече от това, което се пише. Трябва да работим по-добре заедно, за да може Германия и Съединените щати да изградят подходящи отношения в разузнаването и сигурността. Мисля, че сътрудничеството е необходимо за нашата сигурност, но не искаме да го подкопаваме като предизвикваме отново и отново съмнение. Ясно е, че подслушването на телефона на канцлера Меркел беше абсолютно нередно. Президентът го каза. Мисля, че той даде да се разбере, че това е абсолютно неприемливо. Къде да линиите между двете страни? Това трябва да изработим.

Съгласна ли сте, че да се използват агенти вътре в немските служби за сигурност трябва да е табу за американското разузнаване?

Не искам да правя обобщения. Има толкова много неща, които се случват в разузнавателните кръгове. Ако кажем не, при никакви обстоятелства, ние на вас и вие на нас, може да се появят обстоятелства, които да се окажат в наш или ваш интерес? Съединените щати никога не биха подписали споразумение за не-шпиониране с която и да е страна – нито с вас, нито с Великобритания, нито Канада. Но това не означава, че в рамките на разузнаването и службите за сигурност между нашите две страни, не трябва да имаме по-ясна идея за това, което е позволено и това, което не бива да се прави.

Мислите ли, че Ангела Меркел заслужава извинение?

Е, мисля, че президентът и тя разговаряха много пъти.

Става дума за публично извинение.

Вече не съм част от правителството, но аз съжалявам.

Интервю на Марк Хуйер и Холгер Старк (сп. Шпигел)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9869

Posted by on юли 8 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.