Хенри Кисинджър: Политика не се прави от аисторични хора

Henry KissingerКогато четете, че мюсюлмански части се бият на страната на Украйна, чувството за мярка е загубено

Хенри Кисинджър (27 май 1923) е дипломат и политолог. Съветник по национална сигурност и впоследствие държавен секретар (еквивалент на външен министър) при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Интервю на Джейкъб Хейлбрун за Национален интерес.

Колко големи са шансовете за истинско китайско-руско сближаване?

Не е в природата и на двете страни, така мисля.

Защото е ясно, че руснаците биха искали да създадат по-близки отношения.

Отчасти, защото не им оставяме избор.

Как смятате, че Съединените щати могат да се измъкнат от безизходното положение в Украйна, САЩ и Европа, очевидно?

Въпросът не е да се измъкнат Съединените щати от украинската безизходица, а да се реши тя по начин благоприятен за международния ред. Трябва да се признаят редица неща. Първо, отношенията между Украйна и Русия винаги ще имат специално място в руското съзнание. Те никога не могат да бъдат ограничени до отношения между две традиционни суверенни държави, не и от руска гледна точка, може би дори не и от украинска. Така че това, което се случва в Украйна не може да бъде поставено в някаква проста формула от принципи, които работят в Западна Европа, не толкова близки до Сталинград или Москва. В този контекст, трябва да се анализира възникването на украинската криза. Не е възможно Путин да похарчи 60 милиарда евро за превръщането на един летен курорт в зимно олимпийско село, за да започне военна криза, седмица след церемонията по закриването на която Русия беше представена като част от западната цивилизация.

Някой трябва да се запита: Как се случи това? Видях се с Путин в края на ноември 2013. Той повдигна много въпроси. Украйна беше накрая, като икономически проблем за Русия, който може да се разреши чрез мита и цените на петрола. Първата грешка беше непремереното поведени на Европейския съюз. Те не разбраха последствията от своите собствени условия. Вътрешната ситуация в Украйна правеше невъзможно за Янукович да приеме условията на ЕС и да бъде преизбера или Русия да ги приеме като чисто икономически. Така че украинският президент отхвърли условията на ЕС. Европейците се паникьосаха, а Путин стана свръх уверен. Той видя в задънената улица огромна възможност да осъществи незабавно, това което до този момент беше негова дългосрочна цел. Той предложи 15 милиарда долара да привлече Украйна в негови Евразийски съюз. При всичко това, Америка беше пасивна. Нямаше значими политически разговори с Русия или с ЕС за това какво да се прави. Всяка от страните действаше един вид на базата на погрешно схващане за другия, докато Украйна се подхлъзна към въстанието на Майдана, точно по средата на нещо за което Путин беше планирал десет години като признание за статуса на Русия. Няма съмнение, че в Москва изглеждаше, че Западът използва този руски празник, за да изкара Украйна от руската орбита. Тогава Путин започна да действа като руски цар – като Николай отпреди повече от век. Не извинявам тактиката, просто я поставям в контекст.

Друга страна, която пое водещата роля в Европа е Германия – за Украйна, за Гърция…

Те не търсят истински тази роля. Парадоксът е, че 70 години след поражението си Германия претендира да доминира над Европа, победителите сега й се молят, най-вече по икономически причини, тя да води Европа. Германия може и трябва да играе важна роля в конструирането на европейския и световен ред. Но тя не е идеалният партньор за преговори по въпроси свързани със сигурността на Европа на граница, която е на 300 километра от Сталинград. Съединените щати не представиха собствена концепция, освен че Русия някой ден ще се присъедини към световната общност чрез някакъв автоматичен акт на приспособяване. Германската роля е значителна, но американският принос към украинската дипломация е ключов за поставянето на въпроса в глобален контекст.

Тогава, грешка ли е това отсъствие?

Ако застрашаваме сериозно велика сила като Русия, трябва да ранна фаза да определим дали техните притеснения са съгласувани с нашите нужди. Трябваше да проверим възможностите за статута на невоенно групиране на територията между Русия и съществуващите граници на НАТО.

Западът се колебае да се заеме с икономическото възстановяване на Гърция; той със сигурност няма да поеме Украйна като едностранен проект. Така че трябва да се изследват възможностите за някакво сътрудничество между Запада и Русия във военно неутрална Украйна. Украинската криза се превърна в трагедия, защото обърка дългосрочните интереси на световния ред с незабавната нужда от възстановяване на украинската идентичност. Аз съм за независима Украйна в съществуващите й граници. Защитавал съм тази позиция от началото на пост-съветския период. Когато четете, че мюсюлмански части се бият на страната на Украйна, чувството за мярка е загубено.

Очевидно това е катастрофа.

За мен, да. Това означава, че разпадането на Русия е станало цел; дългосрочната целя трябва да е интегрирането й.

Но ние виждаме завръщането, поне във Вашингтон, на неоконсервативните и либерални ястреби, които са решение да счупят гръбнака на Руското правителство.

Докато не се сблъскат с последствията. Проблемът с американските войни от края на Втората световна война е неуспехът да се изгради стратегия за това, което е възможно вътрешнополитически. Петте войни, които водихме след края на Втората световна война, до една започнаха с огромен ентусиазъм. Но накрая ястребите не бяха мнозинство. Бяха малцинство. Не трябва да се ангажираме в международни конфликти, ако, в началото, не можем да си представим края, и ако нямаме волята да издържим усилието, което е необходимо за достигане на края.

Изглежда го повтаряме отново и отново.

Защото отказваме да се учим от опита. Защото се прави от аисторични хора. Сега в училищата не преподават историята като поредица от събития. Занимават се с нея като теми без контекст.

(със съкращения)

2 октомври 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12403

Posted by on окт. 2 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.