ФРАНСИС ФУКУЯМА: ДНЕС МНОЗИНА СМЯТАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ БЯХА ПУСНАТИ В ЕС ПРЕЖДЕВРЕМЕННО И СЕ ВЪРНАХА НАЗАД

Francis Fukuyama

РУСНАЦИТЕ СЕ ОБЪРНАХА СРЕЩУ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ЗАРАДИ РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО

 Преди повече от 20 години, по времето, когато светът стана свидетел на рухването на Съветския съюз и неговата социалистическа икономика, както и триумфа на свободния пазар и демокрацията, американският политолог Франсис Фукуяма предвиди, че либерализмът ще победи останалите идеологии. Но в ексклузивно интервю за радио Свободна Европа – Беларус, Фукуяма обяснява, че демократизацията в Източна Европа и Русия не идва лесно. Публикува се със съкращения. Интересно е, че под Източна Европа в интервюто на известният политолог и от интервюиращия вече се разбира Беларус, Украйна, Русия, Грузия, Молдова, Армения. България се разглежда като част от Западна Европа.

Кой от социалнополитическите процеси в Източна Европа и Русия смятате за най-важен и определящ за бъдещето?

За съжаление, мисля, че повечето от това, което се случи в близко бъдеще е негативно. Русия има стабилно отдалечаване от демокрацията откакто Владимир Путин стана президент. И докато времето си върви, мисля, че Русия става по-малко демократична. Няма свободна конкуренция с други политически сили. Има ограничаване на информацията, на свободата на изразяване и т.н.

Украйна е особено разочароващ случай, защото мисля, че през 2003 наистина изглеждаше, че тя има шанс да стане истинска демокрация. Но след избора на президента Виктор Янукович през 2010, той демонтрира, че все още съществуват тези настоящи авторитарни инстинкти. Много от тези тенденции в региона не са добри за демокрацията.

Защо толкова много от пост-съветските страни са заплашени от установяване на диктатури?

Смятам, че има няколко причини. На първо място преходът, опитът да се създаде демокрация беше много хаотичен, мисля, че самите демократични сили не бяха много единни и допуснаха грешки.

Но мисля, че по-дълбокият проблем е липсата на силни институции от съветско или комунистическо време. Така че няма политически партии, гражданско общество или поне гражданското общество е много слабо. Имахте държава, която беше много силна в репересивните си функции, но не особено силна във възможността да предоставя услуги или да действа без високи нива на корупция; имаше много слабо върховенство на закона. Така че ако сравните бившия комунистически свят – да кажем например Латинска Америка, която беше диктаторска през 1960-70-те години – имаше по-малко какво да се изгражда. Не искам да кажа, че това няма да се случи в бъдеще, но тези институции са трудни за изграждане и изискват време.

Какви бяха грешките на Съединените щати в региона?

Мисля, че едновременно има греши по отношения на политиката и вероятно на вниманието. По отношения на политиката мнозина американци си мислеха, че ако просто се отървеш от диктатурата, вече имаш функционираща демокрация. Не смятам, че имаше адекватно внимание насочено към нуждата от изграждане на институции и подкрепа за демокрацията.

И после, мисля, че Съединените щати вероятно можеха да се справят по-добре, особено по отношение на Русия в първите дни, фактически да помогнат за затвърждаване на демокрацията в началото на 1990-те години. И що се отнася до външната политика, считам, е много руснаци се обърнаха срещу Съединените щати заради разширяването на НАТО. Това може и да е спорно, защото в Източна Европа присъединяването беше нещо много желано, но със сигурност направи руснаците по-скептични относно западните намерения.

Защо ЕС не предлага членство на Украйна и Беларус?

Е, мисля, че причините са напълно ясни. Смятам, че има много европейци, които считат, че ЕС се разшири прекалено бързо. Вероятно не трябваше да приемат Гърция или поне не в Еврозоната. Днес мнозина смятат, че България и Румъния бяха пуснати в ЕС преждевременно, защото когато влязоха се върнаха назад по отношение на корупцията и функционирането на институциите си.

Има и търговска логика, според която за външнополитическите цели е по-добре да има голям ЕС и да се насърчават повече страни да се присъединяват. Но по отношение на здравето на самия ЕС, е много по-лесно да се поддържа един малък съюз, защото е по-лесно да се поддържат високи стандарти в него. Така че сега те трябва да балансират тези двете едно спрямо друго.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6859

Posted by on сеп. 11 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.