ФРАНК-ВАЛТЕР ЩАЙНМАЙЕР: ЕВРОПЕЙСКАТА И АМЕРИКАНСКАТА ИДЕЯ ЗА ЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО ВСЕ ОЩЕ Е МНОГО РАЗЛИЧНА

Frank-Walter_SteinmeierАНАРХИЯТА И ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В СЪСЕДНИЯ ДВОР – ТОВА ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ

Франк-Валтер Щайнмайер е роден на 5 януари 1956 година в Детмолд. Завършил е право. Германски политик от социалдемократическата партия. Министър на външните работи на Германия от 2013 година в голямото коалиционно правителство начело с Меркел. Смята се близък до бившия канцлер Герхард Шрьодер. От 1999 до 2005 е шеф на кабинета на канцлера. Външен министър (2005-2009) и вицеканцлер (2007-2009). Любопитен факт е, че на 24 август 2010 година дарява единия си бъбрек на своята болна съпруга.

Г-н Щайнмайер, вие участвахте в преговорите за политическо споразумение между украинското правителство и опозицията. Какъв беше залогът?

Преговаряхме повече от 20 часа. Когато пристигнахме, черен дим вече се виеше над площад Независимост, и можеше да се чуят изстрели. Постоянно научавахме за нарастващ брой смъртни случаи. Всеки знае, че нашите преговори бяха последния шанс за политическо решение. Мисля, че те направиха хората по-подготвени за постигане на необходимите компромиси.

Опитваха ли се руснаците да попречат на вашите усилия?

Русия подкрепи нашата пътна карта. Президентът Путин изпрати емисар в Киев в четвъртък – той преговаря цяла нощ и беше много конструктивен. Руският делегат помогна да се изградят мостове докато заедно подготвяхме текста. Беше и в руски интерес да се прекратят кръвопролитията.

Изглеждаше, преди, че Владимир Путин насърчава конфликта?

Преди седмица имах дълъг разговор с Путин относно ситуацията в Киев. Той се съгласи с мен, че най-лошото нещо, което може да се случи на Украйна е войната между Изтока и Запада за страната да продължи в следващите 10 години. Госпожа Меркел също поддържа връзка. Анархията и гражданската война в съседния двор – това определено не е в интерес на Русия. И като „пропаднала държава“, Украйна би могла да се сгромоляса на Изток – и да се превърне с тежест за Русия.

Не става въпрос дали да говорим с руснаците, а как. Тогава вие се застъпихте за подхода на мекия говор – без особено голям успех.

Историята съди успеха на една външна политика. И все още трябва да се доказва дали кряскането на аргументите ти по мегафона работи в твоя полза. Русия е европейска страна и искам да си остане така. Има оправдан критицизъм по отношение на Русия – имам много различни идеи за върховенството на закона и гражданските свободи. Независимо от това, искаме да се опитаме да направим положителна промяна и да работим по-близо с областите, където имаме съгласие. Наричам това „позитивен дневен ред“.

Ангела Меркел е крайно въздържана, когато става въпрос за изпращане на военни сили. Доктрината Меркел дава предимството на военни доставки за размирни райони, така че регионалните играчи сами да решат изхода от конфликта.

Германската политика по отношение на оръжейния износ ще остане рестриктивна. Това е ключовото убеждение на социалдемократите. Но ние искаме да продължим напред, искаме да направим оръжейния експорт по-прозрачен. Това ще промени самата природа на такива сделки и средносрочен план. В бъдеще, доставките на танкове за Саудитска арабия няма да бъдат толкова лесни.  

Говорихме за трудните партньорства, а вие ще имате среща в един от тях. Какво ще кажете на американския държавен секретар Джон Кери относно настроенията в германския Бундестаг?

Съединените щати гледат по различен начин на баланса между свобода и сигурност в сравнение с европейците, особено германците. Това има много общо с историята. Разделението е дълбоко и не можем да подценяваме работата, която ни предстои да свършим. Съмнявам се, между другото, че „не-шпионското споразумение“ ще ни отведе твърде далеч.

Американците продължават да ни шпионират безцеремонно, а вашата реакция е: нека поговорим за това?

Съмнявам се, че американците ще продължат да действат по същия начин. За щастие Вашингтон разбра, че начинът по който се отнася към партньорите си може да има политическа цена. В други области, европейската и американската идея за лично пространство все още е много различна. Иска ми се да говоря за това с държавния секретар Кери.

Интервю на Кристиане Хофман и Ралф Нойкирх ; Сп. Шпигел (със съкращения)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8921

Posted by on фев. 26 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.