Федерализирането на Република Северна Македония е основното искане на Движение „Илирида”

Ръководството на Движение „Илирида“

Интервю с Рушит Далипи, член на централното ръководство и председател на структурата на Движение „Илирида” в Кичево

Защо, според Вас, се отложи преброяването на населението в Северна Македония?

Р. Далипи: Регистрацията на населението, като статистическа операция за преброяването на населението в Северна Македония, като във всяка държава се прави обикновено на всеки десет години, докато в тази страна, за съжаление, е отлагано с доста години и все още се отлага и се протака без някаква публична причина. Фактически се знае, че това преброяване е отложено заради страха, тъй като статистическият брой на албанците излиза повече от официалния, реалният брой е скрит само и само албанците да ги държат като етническо малцинство, за да нямат правото на държавотворност. Движение „Илирида” смята и е убедено, че преброяването ще се протака до този момент, когато македонското правителство намери възможността да изключи един значителен брой албанци или чрез кибернетичните възможности да манипулира реалния статистически брой. Всяка манипулация, заложена от правителството, ще донесе само нестабилност и ще има гражданско неподчинение до едно рязко сблъскване между албанците и правителството.

Вие сте сред лидерите на Движение „Илирида”. Кои са основните искания на тази организация?

Р. Далипи: Аз съм председател на клона на Движение „Илирида” в Кичево, както и член на централното ръководство. Идеите и исканията на Движение „Илирида” са основани на свободната воля на народа на Илирида, изразена на демократичния референдум от 1992 г. (проведен през месец януари 1992 г., на който албанците от тогавашната република Македония масово гласуват за автономия – б.пр.). Те включват конституирането на Северна Македония като федерална държава между двете най-големи общности в страната. Федерализацията е фундаменталната идея и искане на Движение „Илирида”, която е съвместима, в хармония с принципите на Хартата на ООН. Три са основните стълбове що се отнася до федерализирането на Северна Македония: териториалната компактност, хомогенното разпростиране на албанския народ и значителният принос в демократичния елемент на държавата.

Имате ли планове да участвате на избори в Северна Македония?

Р. Далипи: Що се отнася до участието в бъдещите избори, остава да се анализира, да се дискутира и да се изясни в ръководните органи. В този етап се занимаваме с информирането и с увеличаването на осъзнаването както на албанците, така и на другата управляваща страна. Както албанците не трябва да действат прибързано и с емоции, така и другата страна, т.е. правителството да не предприема прибързани действия, защото всеки сблъсък между двата народа ще рече края на Северна Македония.  

Кои са албанските политически партии или организации, с които можете да си сътрудничите?

Р. Далипи: Движение „Илирида” като политическа сила и не само, ще сътрудничи с всички политически партии, други организации, дали правителствени или граждански и хуманитарни. В това движение има място не само за организираните албански субекти, но и за неалбанските.

Как оценявате победата на Движението за Самоопределение в Косово и ще има ли влияние върху политическите процеси в Северна Македония?

Р. Далипи: Победата на Движението за Самоопределение я оценяваме като ключово условие, за да се превърне Косово в правова и демократична държава. Тази победа е едно забележително събитие в усилията на народа на Косово да утвърди ценности като свободолюбие, мир и демокрация. С тази победа се освобождава държавата и сме напълно убедени, че ще има борба срещу организираната престъпност и корупцията. Движението за Самоопределение няма да повлияе само върху народа на Илирида, но във всяка страна, където има албанци.

Как оценявате българо-албанските отношения и в кои области могат да се развиват?

Р. Далипи: Албано-българските отношения исторически ги смятаме за много добри, а понякога много внимателни и поддържащи. Отношенията на българската държава с албанската държава са били блестящи, също така и с Косово, като България беше една от първите държави, която призна Косово за независима държава. Вярваме, че в едно близко бъдеще народът на Илирида и българският ще се побратимят на всички равнища, както на институционално, така и между народите. Движение „Илирида” в бъдеще ще търси и ще подкрепя българската държава, за да бъде значим фактор на Балканския полуостров. В заключение, Движение „Илирида” смята българския народ като приятелски народ, който няма омраза към албанците. От тази гледна точка сме готови за реципрочно сътрудничество във всички области.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16880

Posted by on апр. 9 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.