ФАХРУДИН РАДОНЧИЧ: БЕДНОСТТА И КОРУПЦИЯТА ИЗКАРАХА ХОРАТА В БОСНА НА УЛИЦАТА

Fahrudin RadoncicИЗЕТБЕГОВИЧ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕДСТАВИ  КОНФЛИКТА КАТО НЕСЪГЛАСИЕ МЕЖДУ БОШНЯШКИТЕ ПОЛИТИЦИ

Фахрудин Радончич е министър по сигурността на Босна и Херцеговина. Популярен светски политик с позиции по редица щекотливи въпроси.

Как обяснявате онова, което през последните дни става в градовете на Босна и Херцеговина?

Дори 55 процента от гражданите на Босна и Херцеговина нямат възможност да работят, а над 50 процента от населението е на ръба на бедността. Имахме мръсна приватизация, хора, които месеци наред протестираха пред правителствата на кантоните. В Сърбия и Хърватия имаше борба против системната корупция, а в Босна не, и разбира се, че се запали социалния капсул след като полицаите биха народа в Тузла. Получи се ефектът на доминото, който се разпростря и в другите градове.

Къде виждате изход от тази ситуация? Предсрочните избори ли са изходът?

Предсрочните избори са измама за наивните граждани, които пласира ПДД и Социалдемократическата партия, защото не съществува конституционна основа за това.  Дори и редовните избори през октомври нямат никакъв смисъл, ако преди това не се променят местните  избирателни комисии. Проблемът е,  че чрез изборните кражби не се допуска политическо проветряване на обществото, идването на нови, свежи политически сили и отстраняване на онези, които работят лошо. В това аз виждам една от причините за гражданските вълнения..

Как гледате на ролята на Турция и идването на турския външен министър в Сараево?

Ако на отделни хора пречи, че практически първите хора на Хърватия и Сърбия коментираха събитията в Босна и Херцеговина, и че Миланович (хърватския премиер) е бил в Босна, а не им пречи идването на Давутоглу, значи имаме двоен аршин. Не съм сигурен, че той може да направи каквото и да е полезно, освен да помогне на своя мюсюлмански брат Изетбегович в опита да представи тези конфликти като несъгласие между бошняшките политици. Тази ситуация не е последица от несъгласие, а от гладни стомаси, системна корупция, голямо ограбване на гражданите. Турция би могла помогне, ако вместо лъжливи обещания най-сетне доведе в Босна и Херцеговина и някоя истинска инвестиция.

Интервюто в публикувано в хърватския в. Вечерни лист. Със съкращения.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8763

Posted by on фев. 13 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.