Фатмир Зимбери: Междуетническите конфликти на Балканите са приключили

Интервю с Фатмир Зимбери, представител на „Съюза за албанците” в Македония специално за Общество.нет

Фатмир Зимбери е съосновател на партия „Унитети”. По време на конфликта през 2001 г. загиват 10 членове на неговото семейство.

Президентът Иванов наруши Конституцията. Има ли възможност да започнат законови процедури за неговото сваляне?

Президентът Иванов, макар че беше задължен да даде мандат на партията, която събра над 61 подписа, той отказа това конституционно право, с повода на албанската платформа, която фактически не е официален държавен документ, нито платформа за вземане на мандат. Този човек сам се нарича президент, докато изглежда ясно, че е един фанатик на режима, който за два мандата си осигури президентското кресло. Той трябва да даде сметка за кризата, която причини последно време.

Какви стъпки трябва да се предприемат за преодоляване на конституционната и политическата криза?

– Конкретните стъпки за преодоляване на тази политическа и институционална криза трябва да ги предприеме председателят на СДСМ Зоран Заев. Албанците свършиха своята работа. Той поиска подписи за вземане на мандат и намери нужната подкрепа сред албанците. Ние ще подкрепяме всяка инициатива за свалянето на режима.

Ще се конституира ли парламентът на Македония?

– Парламентът задължително трябва да се конституира. Македония е парламентарна държава и всички решения ги взема парламентът и решението за нови избори. При всички случаи, парламентът ще се конституира.

Как смятате, ще отиде ли Македония на нови избори или все още има възможност за съставяне на правителство?

– Нови избори не са решение на проблема. Македония трябва да формира политическо правителство, което да осъществява реформите в много области и да подобрява жизнения стандарт. Ние смятаме, че трябва да се предприемат всички нужни стъпки и да се създаде правителство колкото се може по-бързо.

Ще се включат ли в едно евентуално правителство всички албански партии в страната?

– Участието в правителството не го виждаме като цел. „Съюзът за албанците” още преди изборите каза, че ние ще направим нужното този път в Македония да не се говори за исканията, а за условията, които сме поставили и зад които ще стоим докрай. „Съюзът за албанците” смята, че не е проблем за нас да поемем отговорностите, които ни се падат, дори и с активно и директно участие в правителствени ресори, но това не е задължително.

Ще продължи ли ВМРО-ДПМНЕ с протестите и с маневрите за възпрепятстване на едно ново управление?

– ВМРО е партия, която е обвързана с престъпността и е контролирана от няколко лица, които ще се опитват да направят всичко възможно, за да запазят себе си от даването на сметка пред гражданите. Каквото и да става, гражданите са решени да подкрепят европейската перспектива и това означава даването на сметка за всички мерки, за които се съмняват.

Има ли опасност от ескалация на междуетническия конфликт?

– Междуетническите конфликти на Балканите са приключили. Режимът ще се опитва да създава впечатлението, че има междуетнически проблеми, но гражданите са разбрали окончателно, че се използват за криминални цели в полза на няколко определени групи.

Как оценявате ролята на международния фактор? Реагират ли по адекватен начин представителите на ЕС и на другите международни организации?

– Европейският съюз и САЩ, но и други международни организации, непрекъснато поддържат създаването на необходимите условия за постигането на равенство и благополучие в Македония. Всички декларации, които сме чули досега, са в полза на свободата, демокрацията и справедливостта и на когото не му харесват тези декларации, се вижда ясно, че не е за развитието на правата на гражданите и създаването на равни условия за един живот с достойнство в посока на интеграцията в семейството на цивилизованите народи на Европейския съюз.

10.03.2017

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13433

Posted by on мар. 10 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.