Фалах Абдулсада: Уахабитите на Балканите и джихадистите в Ирак са едно цяло

FalahФалах А. Абдулсада е посланик на Ирак в Белград.

Дълго време от Ирак идват само лоши новини, сега най-вече свързани с терористите. Колко територия контролират в момента и по какъв начин вашето правителство се бори против тях?
За съжаление, това е точно така – през последните три месеца терористичните и престъпни групировки имат контрол над град Мосул и околностите му. Правителството и армията в момента се опитват да освободят града от тъмните сили, но за жалост това е сложна задача и не е лесно да се изпълни. Една от причините е, че иракската войска не може да действа директно, защото терористите използват цивилните като жив щит и ги слагат на първите редове. Затова армията не може напълно да разгърне силите си.

Ситуацията в района е сложна. Мнозинството цивилни избягаха. Броят им там е малък. Терористите използват средновековни методи с които ги заплашват с убийство. Освен това, трябва да сме напълно ясни – ние не използваме израза „Ислямска държава“, защото сам по себе си ислямът е религия на любовта и братството. Те правят точно обратното, призовават за кръв и кръвопролитие. Названието „Ислямска държава“ не отговаря на техните действия. Това са престъпни групи, банди, които се радват, когато ги наричат „Ислямска държава“, защото крият своите постъпки зад това име.

Може ли накратко да ни обясните по какъв начин терористите налагат своите виждания за исляма? Имат силна медийна пропаганда, а в интернет се качват лицата на загиналите им бойци.
Екстремизмът е присъщ за всички религии, не само на исляма. В този случай, проблемът е как те тълкуват и използват Корана. Вадят от контекста, използват някакви си свои начини да обяснят нещо, което не е така. Проблем е и това, че тези организации основават на идеология обещаваща рай. Те използват идеята за обещания рай и я разпространяват сред определени социални класи. Който загине с тях в борбата отива в рая. А това го няма в исляма. Така повдигат морала на своите бойци. Подобно обещание има във всички религии, да си спомним за религиозните войни в Европа през Средновековието. Всяка страна е водила война в името на Бога, обещавала е рая като последна награда за тези, които загинат в името Божиие. Освен това, което споменахте, не показват само засмените лица на загиналите, а и същите хора публично и хладнокръвно секат глави. Тази показност има психологическа цел, насаждане на страх, заплаха към тези, които гледат.

С оглед на това, че в редиците им има редица терористи от Западна Европа и Балканите, коя е реалната опасност от разпространението на екстремистките идеи в Европа? Застрашени ли сме непосредствено?
В своите скорошни изяви предупредих за появата и възможността за разпространение на тероризма на Балканите. Предупреждавал съм за възможността за разпространението на тероризма по тези земи. За съжаление, имахме повод да видим зачатъци на тероризъм, конкретно при нападението срещу Дечанския манастир. Затова, когато Сърбия помага на Ирак в борбата му против тероризма, пази самата себе си. Тероризмът не изключва никого и не познава граници.

Дали уахабитите на Балканите споделят една идеология с терористичните групи в Близкия изток?
Със сигурност.  Tези групи имат едни и същи произход, базират се на едни и същи принципи. Тук-таме се появяват нови имена и лозунги – Ал Кайда, Ал-Нусра, Боко Харам, наименования колкото искате, но произходът е един и същи.

Дали терористите имат подкрепа от държавата? В западните медии често се прокарва идеята, че бившето шиитско правителство на Малики е виновно за развитието на терористичните групи, защото ограничи правата на сунитите и кюрдите. Какъв е вашият коментар?
Бих отговорил с контра-въпрос: дали Малики е причината за появата на Ал Кайда и дали Малики е причината за появата на Боко Харам в Нигерия? И в Северна Африка имаме подобни движения. Идеите и идеологията на тези организации съществуват и преди Малики, даже преди повече от 20 години. Различни страни, които са замесени в появата им, използват обвиненията. Това е двулично. Някои страни подкрепяха терористите, за да се отърват от своите политически не-единомишленици, независимо от мястото.

Армиите на Съединените щати и на пет арабски държави започнаха бомбардировки на позиции на ИДИЛ в североизточна Сирия. В западните медии се чуват гласове за възможна нова сухоземна интервенция на западните страни с цел унищожаване на терористите. Дали смятате, че може да се стигне дотам?
Трябва да напомня, че и преди изтеглянето на американските сили от Ирак имаше подписано споразумение между Ирак и САЩ, според което американците, в случай на нужда от страна на Ирак, трябва да изпратят помощ и всичко, което е необходимо. Така че в момента САЩ действат и се намесват в рамките на това споразумение. Ние сме благодарни на американците за оказаната помощ и подкрепа в борбата с тероризма, и в същото време сме благодарни на всички страни, които участват в коалицията за борба против тероризма и неговото унищожение.

Как се гледа днес в Ирак на свалянето на Садам Хюсеин? В Сърбия някои кръгове го смятат за герой заради борбата му против Съединените щати.
Неговият режим беше диктаторски и кръвожаден, режим, който проливаше повече кръвта на своите граждани, отколкото на своите врагове. Дали може да е герой човек, който използва химическо оръжие против своя народ? Досегашните числа показват, че в масовите гробници в южната част на Ирак са намерени повече от 100 000 тела. Дали такъв човек е герой? Това е, което знаем, а все още огромен брой хора за които няма информация и всякаква следа. Бройката, която споменах е само за 1991 година. Ако говорим за този период, за времето на въстанието от 1991, в един момент 15 от общо 19 провинции не бяха под контрола на режима, а в ръцете на революционерите.

Смятате ли, че може да се стигне до подялбата на Ирак?
Ирак е част от Близкия изток. Ирак е прицелена земя, това не е някаква тайна, и някои заинтересовани страни биха искали тя да бъде разделена. В техен интерес е водещата ни роля в региона да се отслаби. Това не е нещо ново, това са стари планове. Ние, правителството и народът на Ирак правим всичко по силите си да останем единни и да запазим своя суверенитет и интегритет.

Как коментирате ролята на останалите близкоизточни страни в сегашната криза? Дали има сътрудничество в името на общата борба с тероризма, който се превърна в опасност за всички?
Саудитска арабия и Ирак са наши комшийски и приятелски страни, и тяхното сближаване е в наш интерес, докато тяхното раздалечаване и несъгласие може да се отрази негативно на Ирак. Поради тези причини се застъпваме за сближаване между Иран и Саудитска арабия, а това се отнася и за всички страни в региона. Желаем на всички мир и сигурност. Сигурни сме, че ако страните около нас са стабилни, това ще се отрази и на ситуацията в Ирак. Смятам, че диалогът и търсенето на общи параметри е най-добрият начин за решаване на проблемите.

Ирак има петте най-големи петролни резерви на света. Дали мислите, че петролът е една от ключовите причини за случващото се в Ирак в последните десетилетия?
Не може да се каже, че е само петролът. Той е само един от компонентите. Второ, много от нещата в световната икономика се промениха, промениха се икономическите понятия. Съществува понятието глобализация. Самите вие сега търсите чуждестранни инвеститори. Преди 30 години това беше невъзможно. Днес имаме големи глобални компании, инвеститори, които работят в много части на света, така че Ирак не е изключение. В момента при нас работят големи петролни компании, американски, британски, руски, индийски, малайзийски, индонезийски. Ирак е отворена страна, в която всички искат да инвестират.

Понеже сте учили и работили в Русия, можете ли да ни кажете какво мислите за ситуацията в Украйна?
Това е братоубийствена война, война между братя. Според мен единственото решение е диалог, около кръглата маса. Борещите се страни трябва да видят какво могат да направят, какви са причините за сблъсъка и по кой начин могат да постигнат споразумение.

Интервю на Младен Джорджевич (Евроазия.инфо – Evroazija.info )

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10381

Posted by on окт. 25 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.