УРСУЛА ФОН ДЕР ЛЕЙЕН: НАШАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМА Е СТАБИЛИЗАТОРЪТ СРЕЩУ КРИЗАТА

Ursula von der Leyen

ПЕНСИИ, ПАРИ ЗА БЕЗРАБОТНИ И ДРУГИ ПЛАЩАНИЯ ОСИГУРЯВАТ ХОРАТА С ПАРИ И ИМА ВЪТРЕШНО ТЪРСЕНЕ НА СТОКИ

Урсула фон дер Лейен е родена на 8 октомври 1958 г. в Брюксел, където баща й е на работа. Потомка е на барон Лудвиг Кнуп, един от най-големите немски предприемачи на XIX век. Завърша медицина в Хановер през 1987 година.  Германски политик от десния Християн-демократически съюз начело с Ангела Меркел. През 2005-2009 е министър за семейните въпроси, възрастните, жените и младежа в първия кабинет на Меркел. От 2009 г. е министър на труда и социалната политика. Омъжена е за Хейко фон дер Лейен, член на дома Лейен – древна аристократична фамили, която води началото си от Свещената Римска империя. Имат 7 деца.

Защо Германия се запали по идеята да облекчи емиграцията за работници от страни извън ЕС?

Населението ни застарява, а имаме ниска раждаемост. В момента от общо 80 млн. души в Германия, 41 млн. работят. През следващите 15 години може да изгубим 6 млн. работници само поради демографски причини. Така че се фокусираме върху по-младите поколения.

В Германия от 2 години се води ожесточен дебат дали имаме нужда от чужденци, а моят аргумент е, че се нуждаем от квалифицирани кадри.

Ние предлагаме с нови емиграционни правила, които отварят вратите за квалифицирана работна сила и професионална подготовка за емигранти извън ЕС. Искаме обучение, което да отговаря на нашите стандарти. С новите правила основно променяме старите регулации за пазара на труда и подпомагаме прогреса на страната – това е ситуация при която всеки печели.  

Предполагаме, че ще имаме нужда от 1 до 2 млн. квалифицирани работници годишно чрез емиграция.

Какво прави Германия, за да е сигурна, че ситуацията на пазара на труда ще остане благоприятна независимо от цялостното икономическо забавяне?

Преди10 години, Германия беше наричана „болния човек на Европа“. Имаше криза и ние разбрахме, че трябва да повишим нашата конкурентоспособност. Имаме дълга традиция на социален диалог, при който синдикати и работодатели  договарят заплатите – традицията помогна, когато финансовата криза удари през 2008 година.

Вие говорите за диалог, но немският натиск върху страни от ЕС, като например Гърция и Кипър, по въпроса за кризата в Еврозоната е силно критикуван. Вашият коментар?

Трябва да запазим Еврозоната цяла. Може да разрешим ситуацията в краткосрочен план, но самите страни трябва да извършат реформи – наистина намаляването на заплати и пенсии е трудно за населението, особено след натиск отвън. Но моля разберете, натискът не идва от Германия, а от финансовите пазари – ако Германия не беше част от ЕС, тези проблеми нямаше да са по-малко, а повече.

Ние страшно много уважаваме усилията, които се правят от страни като Португалия, Ирландия и Испания. Правителствата там паднаха, но новите се придържат към ангажиментите на страните си и продължават реформите.

Без еврото никой няма да е по-добре и бихме имали повече проблеми – никой няма интерес от разпад.

Германия има най-високите нива на заетост в ЕС днес. Как немската икономика избегна удара на кризата?

Мисля, че нашата социална система е стабилизаторът – пенсии, пари за безработни и други плащания осигуряват хората с пари и има вътрешно търсене на стоки. Така че не усещаме толкова много кризата.

Освен това, предприятията не уволняват служители или квалифицирани работници. Доколкото Германия има застаряващо население, работодатели осъзнават, че няма да е лесно да намерят квалифицирана работна сила. Това задържа експертизата при предприемачите, така че ситуацията се подобрява и търсенето расте, те бяха готови да сграбчат възможността.

Интервю на Субод Гилдиял за Таймс оф Индия.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6703

Posted by on юни 30 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.