УКРАЙНА: ЗАЩО ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВА СЕГА

Stephen BlankД-р Стефен Бланк (Съвет за Американска външна политика)

Когато Югославия се разпадна през 1991 година, Жак Пу обяви „часът на Европа“. Знаем как се развиха нещата. Оттогава продължаващата некомпетентност  на Европейският съюз в международните отношения потвърждава язвителната забележка на Бисмарк: Point d’Europe, Notion Geographique. Украйна сега дава възможност на ЕС да получи втори шанс да го опровергае.

Украинската криза може да се окаже най-голямото предизвикателство пред европейската сигурност от времето на войните в бивша Югославия едно поколение назад в миналото. А няма време за губене. В момента в който свърши Олимпиадата в Сочи, Русия няма да има причини да се въздържа от действия по отношения на Украйна. Търговските й войни срещу Украйна, Молдова и Армения от миналата година насам вече показват нейното презрение към правилата на Световната търговска организация (СТО) – и неспособността на последната да ги наложи.

Политиката на силата не е изчезнала от Европа. А в Москва има майстор на играта, който играе ограничения си брой карти с целта да възстанови нео-имперския си ред и блок в бившия Съветски съюз. Консолидацията на този геополитически блок може да унищожи статуквото след края на Студената война (1989-1991) и последващите международни договори, включително тези от 1994 с Киев, Москва и Вашингтон , които осигуряваха сигурността и целостта на Украйна.

Отвъд предишната силова дипломация на Русия в Украйна стои и нова опасност – за разполагане на истински руски части. Янукович може да удържи властта или чрез разполагане на неограничени сили и/или чрез измама. И двата вариант означават мащабна руска подкрепа. Москва вече поиска личните и фаворите да влязат в украинското правителство (класически съветски похват) и Янукович да „изцапа ръцете си с кръв“, за да задържи властта. Всичко това подготвя сцената за перманентна кризисна ситуация във и около Украйна.

Сигурността на Украйна и Европа не може да бъде съхранена докато Янукович и неговият антураж са на власт. Това означава, че Западът трябва да се съгласи да помогне на Украйна в замяна на дългосрочни икономически и политически реформи, първо посредством временно правителство, а по-късно през избрано на свободни избори. ЕС трябва ясно да покаже на Украйна, че докато предприема тежки дългосрочни действия за стабилизиране на страната и приема Европейското законодателство (Acquis Communautaire), членството й остава на масата и това е реално предложение. Брюксел може да помогне на Украйна да се придвижи напред. Но Киев трябва, както предишните кандидати, сам да предприеме реформи, за да ускори присъединителния процес към ЕС.

Ако Янукович откаже предложението на ЕС, тогава трябва да бъдат наложени санкции, които да блокират неговите и на обкръжението му пари в Европа. Мнозина казват, че не трябва да се влиза в война на надцакване с Русия. Не независимо дали им харесва или не, вече сме в тази фаза. Ако Европа и Украйна трябва да бъдат спасени, ЕС и САЩ трябва да действат сега. Алтернативата е насилствено решение или перманентно насилие срещу украинските граждани от страна на управлението на Янукович.

Ако силата стане движещият фактор на украинската политика, тогава Русия става ключов играч. През 2008 г. Путин каза на президента Буш, че Украйна не е държава, а територията й е руски подарък и че ако тя поиска членство в НАТО ще бъде разпарчетосана. Идеята, че самостоятелно Украйна никога не е съществувала и не може да съществува, е дълбоко вкоренена в руския елит. Руското поведение към Украйна се подчинява на тази идея. Например, през 2013 г. Путин, че Украйна и Русия са един народ и една кръв. Изказванията на Путин по отношения на Крим постоянно демонстрират вярата му, че той е в Украйна по една случайност – независимо от факта, че Русия и САЩ подписаха договорите от 1994-1995, които обезпечаваха суверенитета и целостта на Украйна.

Руското презрение към суверенитета на Украйна и нейната цялост не се отнася само до нея. Като пише Джеймс Шер от Чатъм хаус, Русия вярва, че нито една от бившите съветски републики и източноевропейски страни не е истински суверенна или че териториалната й цялост е ненарушима. Трябва само да се прочетат изказванията на руските посланици в тези столици няколко години назад, за да се види истинността на това наблюдение. А Москва постоянно го признава.

През 2002 г. Путин дори призна публично, че Русия планира да използва сепаратисти във войната с Грузия от 2006 година. Европа и администрацията на Обама все още се помайват. Днес Москва ще повтори този сценарий ако се наложи. Показателни за това са последните доклади за формиращи се групи в Източна Украйна, които са готови да защитават правителството и за изказващи се в Кримския парламент, които призовават Русия да се намеси. В руските медии продължават дискусиите за подялбата на Украйна и белези за бруталния руски натиск, който се упражнява върху Янукович да упражнява насилие.

Освен това, руските действия постлаха пътя за използването на сила. Руският закон позволява на президент да изпрати армията в чужда страна ако честта и достойнството на руснаците са засегнати – и да го прави без санкция на парламента. Русия раздаде хиляди паспорти на жители на Крим и следователно може да оправдае евентуална своя интервенция със защита на руски граждани, както се случи нещо подобно в Грузия. Доколкото Кремъл смята, че Украйна и Русия са един народ или една кръв, условията за подобна претенция и използването на сила сега са налице.

Москва всъщност вече на два пъти разигра подобен сценарий. През 2009 и през 2013 година руската армия прави военни учения (Запад или Изток) от Арктика до Черно море (или Воронеж в 2013) в отговор на претенции на литовски малцинства в Беларус, които се оплакват от дискриминация, Полша и Литва тръгват в тяхна защита, а Москва контраатакува, за да спаси Беларус. През 2009 г. учението завърши със симулационен ядрен удар по Варшава.

Претекстът да нахлуване в Украйна в името на защита на руските граждани вече е тренират и може да бъде изпълнено от Москва ако реши. Всъщност, Русия в момента извършва необходимите приготовления за потенциална военна интервенция. Като част от споразумението за финансова помощ за Украйна от ноември 2013 г. Москва настоя Киев да се съгласи да изгради мост над спорната територия около Керчкия пролив в Азовско море. Този мост може да послужи като отлична магистрала за нахлуващите сили.

Когато Олимпийските игри свършат и ЕС и САЩ продължават да не дават ясен отговор , Москва ще бъде свободна да задоволи своите имперски фантазии. Както вече беше отбелязано, Янукович може само да задържи властта чрез сила и търси подходящи инструменти за това. Ако Европа остане пасивна, Русия може да се почувства сигурна да използва собствените си сили, за да осъществи целите си. Само ако Западът наложи санкции на Украйна и формулира спасителен план за страната със задължения и дългосрочна евроинтеграция, той може да покаже на Москва, че силата не върши работа и договорите трябва да бъдат спазвани.

Франсис Скот Фицджералд е отбелязал, че в американския живот няма второ действие. Това обикновено е валидно и за световната политика, само че Европа днес има втори шанс. Ако иска да го отиграе, Западът трябва да направи своите споразумения и да даде своите гаранции. Трябва ли просто да се дръпне и какво тогава би осигурявало европейската сигурност? ЕС и Украйна сега имат шанс да спасят Украйна чрез своите усилия и Европа чрез своя пример. Трябва ли презрително да отхвърлят възможността, която кой знае кога или дали въобще някога ще се върне с такива условия?

Д-р Стефен Бланк е старши анализатор отговарящ за Русия в Съвета за Американска външна политика. Преди това е професор в Военната академия на Армията на Съединените щати. Лично мнение в сайта на Европейска геостратегия.

 Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8848

Posted by on фев. 20 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.