Уилям Енгдал: Европа ще остане на студено и гладна

William EngdahlФредерик Уилям Енгдал е роден на 9 август 1944 в Минеаполис. Американо-германски журналист, историк и икономически изследовател. Автор на редица книги в които разкрива истината за петрола и политическите игри около него, противник на теорията за глобалното затопляне, определя Арабската пролет като проект на Пентагона. Сред тиражните му заглавия са „Столетието на нефта“, „Митове, лъжи и петролни войни“, „Тоталитарната демокрация в Новия световен ред“, „Семената на разрушението“. Интервю за хърватското списание „Глобус“. (със съкращения)

Ще имат ли санкциите, които Европа въведе срещу Русия, последствия и за кой ще са негативите от тях?
Европа се оказа в ролята на жертва, защото нейните лидери не схванаха какво се случва. Не променят ли нещата и не престанат ли със санкциите, които ще им донесат само лошо и които ще ударят европейската икономика, още тази зима ще се окажат в наистина лоша ситуация. Няма колебание. Европа не схваща, че е манипулирана от Съединените щати и нейните олигарси, които по този начин спасяват най-тежката ситуация в икономиката, която има в Америка от 30-те години насам.

Защо мислите, че ситуацията в Украйна е свързана с американските олигарси, както ги наричате?
Защото американските олигарси, най-мощните семейства като Рокфелерови, не успяха да върнат старата слава на Уолстрийт. Уолстрийт е на колене и за да раздвижат индустрията трябва да предизвикат голям конфликт, като се започне с война. Започна се с Арабската пролет, продължи се със Сирия. Не забравяйте, че Съединените щати искаха в Сирия да монтират радикални групи, които са противници на режима на Башар Асад, но не успяха. Всичко това имаше една цел: искат да си върнат индустрията и да отслабят силата, която днес притежават Русия и Китай.

Как санкциите ще се отразят на ситуацията в енергетиката?
Зимата в Европа ще бъде много тежка. Ще стане още по-студена като свърши газа от хранилищата, защото той няма да идва от Украйна. И не само няма да има газ, защото цената му ще скочи толкова, че ще стане прескъп, но няма да има и храна. Русия има развито селско стопанство, а европейското земеделие е опропастено, не само в смисъл, че все по-малко хора работят в селското стопанство, но и заради качеството на храната, това, което вкарваме в организма си. Някога в Хърватия можеше да се похапнат нежни, качествени и пресни домати. Вече не е така. Европа ще остане на студено и гладна, ако не се променят нещата.

Мислите ли, че Русия има право?
Не съм голям почитател на Владимир Путин, но мисля, че той добре схваща нещата и гледа поне три стъпки пред своите съперници. Мисля, че е в много в час и наясно с всичко, което се случва.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10128

Posted by on авг. 22 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.