УИЛЯМ ДАЛРИМПЪЛ: ПРЕЗ 1839 Г. АФГАНИСТАНЦИТЕ СА ГЛЕДАЛИ НА БРИТАНЦИТЕ КАТО НА ТЕРОРИСТИ

David DalrympleЧУВА СЕ ОНОВА ПРИЗРАЧНО ЕХО, КОЕТО ПОВТАРЯ НАЙ-ДРЕБНИТЕ ДЕТАЙЛИ ОТТОГАВА – ДАЛИ ВСИЧКО ЩЕ СВЪРШИ ПО СЪЩИЯ КАТАСТРОФАЛЕН НАЧИН ПРЕДСТОИ ДА СЕ ВИДИ.

Уилям Далримпъл е роден на 20 март 1965 г. в Шотландия. Завършил е Тринити колидж. Световноизвестен историк и писател, куратор, журналист и критик. Той е един от съоснователи и съдиректори на годишния литературен фестивал в Джайпур. Гостуващ професор в Принстънския университет. Специалист по Индия, Афганистан, Пакистан и Близкия изток. От 1989 г. живее в своята ферма в околностите на Делхи. Автор на няколко книги.  Интервю на  Шрияна Митра Дас (Times of India) по повод последната му книга „Завръщането на краля – Битката за Афганистан“ (2012).

От Делхи 1857 до Кабул 1839 – откъде идва този ваш интерес към ужасяващите войни?

Когато мисля какъв вид разказна история да напиша, има някои неща, които трябва да имам наум. Едното е съвременният резонанс и паралелите между първия британския опит да се покори Афганистан през 1839 година и сегашния конфликт, които са прекалено близки, за да бъдат пренебрегнати. Второ, винаги съм търсил история, която има ос на роман – малка група интересни герои преживяващи пречистващ опит (катарзис). Основната легенда в книгата ми – 18 000 войници маршируващи към Афганистан и един човек излизащ срещу тях – е фантастична изходна точка. На трето място, търсите субект, за който има много малко изследвания. Сериозното научни изследване на съвременен Афганистан е все още в своя начален етап. Тази книга, доста странна между другото, е първата по рода си на английски, която използва афгански източници, за да разкаже войната.

Най-вълнуващите от тях са отпечатвани в Индия преди 1857 г., четени от индийци с идеята да се  отърват от британците. Метежът избухва сред индийските полкове съставени от афганистански ветерани дезертирали от своите офицери в Хиндукуш през 1841 година. Така че, тази книга е също за Индия и индийците. Хората, които са се били в Афганската война са бенгалски и бихрански индийски войници, войната е тръгнала от Калкута, разузнавачите, които са използвани за пръв път от британците, са индийци.

Как се повтаря историята, според вас?

През 2006 година изглеждаше, че тази война следва траекторията на Първата афганска война. Британците в първия случай, сега НАТО, влизат в страната като си мислят, че могат ефективно да сменят режима и да си излязат – но те затъват в кървав конфликт, който изчерпа ресурсите им и те се оттеглят с подвити опашки, като не постигат нито една от целите си. Чува се онова призрачно ехо, което повтаря най-дребните детайли оттогава – дали всичко ще свърши по същия катастрофален начин предстои да се види.

Казвате, че афганските източници представят британците в изненадваща светлина?

Афганистанците са гледали на британците като на изнасилващи жени терористи! Те са отвратени от това, че британците са обърнали Кабул на публичен дом, което е извънредно шокиращо за афганското разбиране за чест. Афганските източници всъщност превръщат неидентифицираната война на фанатиците, както е описана в британските източници, във война на личности със собствена мотивация. Вие разбирате, че зад реториката за джихада и публични призиви за война, има индивидуални битки с техните нужди, съвест, желания и проблеми. И получавате тази сложна, нюансирана картина, а преди имахте само общ образ на брадати фанатици, които се противопоставят на цивилизационната мисия на кралица Виктория.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5829

Posted by on ян. 1 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.