УАЛИД ДЖУМБЛАТ: РУСИЯ, САЩ И ИЗРАЕЛ ПРАВЯТ ПЛАНОВЕ ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА СИРИЯ, И МОЖЕ БИ ТУРЦИЯ Е ВКЛЮЧЕНА В ТАЗИ ОПАСНА ИГРА

ЛИВАН НЕ Е БОСНА, КАЗВА ОЩЕ ЛИДЕРЪТ НА ДРУЗИТЕ В ЛИВАН

Уалид Джублат е роден на 7 август 1949 в Ливан. Лидер на друзите (религиозна общност в Близкия изток) в страната. Един от най-влиятелните политици, лидер на Прогресивната социалистическа партия. Завършил е политология в Американския университет в Бейрут. Живее в къща в Друзките планини. Джаблат се обяви срещу режима на Асад в Сирия. Интервю на Хасим Сьойлемез за турския вестник Заман.

На основата на сблъсъците в Триполи (град в Ливан, бел прев.) можем да твърдим, че Ливан се завръща към миналото. Защо?

Сирийският режим има своите партньори в Северен Ливан. Един от тях е Али Еид, лидер на алевитите. Той има и сунитски, и шиитски партньори. Народът, от друга страна, разширява подкрепата си за съпротивата в Сирия. Някои хора и партии искат да въвлекат Северен Ливан в продължаващия конфликт. Трябва да сме нащрек и да сме сигурни, че няма да им дадем подобен претекст. Сблъсъците в северната част на Ливан може да обясним с намеса от страна на Башар Ал Асад във вътрешните работи на Ливан на основата на защита на неговите поддръжници алевити – би било мъдро да добавим „някои” към алевити, защото мнозинството от тях не го подкрепят. Ливан трябва да внимава с всичко това.

Хизбула обяви, че подкрепя режима на Асад. Води ли това до проблеми в отношенията помежду ви?

Ние не сме политически партньори. Ние сме в едно и също правителство. Това беше необходима коалиция поради условията през 2011 година. Тогава в Сирия нямаше бунтове. Това е въпрос по който не може да се съгласим с Хизбула. Те подкрепят режима на Асад, а ние сме срещу него. Това че сме заедно в правителството не означава, че имаме политическо споразумение. Бяхме принудени да направим коалиционно правителство, за да предотвратим потенциални вътрешни проблеми в Ливан.

Според някои Западът се стреми да раздели Ливан на кантони. Мислите ли, че това е възможно?

Ливан няма да бъде разделен; той не е Босна или други подобни страни. Той е миниатюрна страна. Религиите и сектите съжителстват в нея. Някои десни групи искаха да разделят Ливан през 1975 и 1976, но не успяха. Войната продължи 17 години, но в края й нямаше разделение.

Какво ще стане в друзите в Сирия?

В началото нещата бяха лоши за тях, но са по-добре сега. Друзите подкрепят бунта. Почти 10 високопоставени офицери напуснаха армията наскоро – не мога да ви кажа имена поради съображения за сигурност. Друзите, също така, са активни в Йордания, Париж и Сирийския национален съвет. Наскоро един населен предимно с друзи град до Дамаск беше бомбардиран. Тежко е, но бъдещето на друзите в Сирия ще бъде споделено с мюсюлманите и арабите. В Сирия има 400 000, а в Ливан 170 000 друзи. Ние сме малцинство; в Сирия живеят 23 милиона души.

Според някои сведения разделянето на Сирия е обсъждано на среща в Шанхай председателствана от Русия, като Съединените щати също са присъствали. Можете ли да го потвърдите?

Истина е. Според споразумението Сайкс-Пико от 1916 година, Франция иска подялба на Сирия на Алевитска държава в Искедерун, държава Дамаск, Друзка държава и Държава Алепо. Друзите са били срещу проекта и осуетили разделението. Сега е 2012, а сякаш сме се върнали с 1916. Повтаря се същият сценарий; като че ли ни върнаха сто години назад.

Русия днес играе нарастваща роля в региона. Какво мислите за това?

Русия се опитва да възвърне славата от царската си ера. Русия, САЩ и Израел правят планове за разделянето на Сирия, и може би Турция е включена в тази опасна игра. Не само Русия, но и Иран е изгряваща сила в този регион. Иран се опитва да защити режима на Асад, но когато осъзнае, че той си отива, той ще участва в подялбата на Сирия. Той подкрепя материално и военно режима. Изглежда, че Иран подкрепя създаването на Алевитска държава. А има и проект за петролопровод между Басра и Тартус. В допълнение има военни сделки между Русия, Иран и иракския премиер Малики. Всички тези планове и игри са в ущърб на сирийския народ.

Как оценявате евентуалната ос – Русия, Иран, Сирия и може би Китай?

Има такава. Това се случва заради властовия вакуум след американското изтегляне от региона. Съединените щати се затвориха в Афганистан и Ирак. Поради това Русия и Иран се опитват да завземат празното пространство.

Някои смятат, че Русия и Китай ще заменят традиционните основни сили в идващото десетилетие. Съгласни ли сте с тази прогноза?

Не искам да мисля толкова мащабно. Това, което знам, е това, което се случва в момента. Като се връщаме назад в историята Османската империя е воювала много с Иран. По онова време турците са били в Басра. Днес Персийската империя (Иран) стига до границите на Ливан и вътре в него, както и в Сирия. Това е разликата днес

Каква карта може да се направи от региона?

Заради руските и ирански политики, както и провала на доставка с тежко въоръжение за бунтовниците, единството на Сирия е в опасност. Ние сме срещу директна намеса на Запада в Сирия, но искаме военни доставки за въстаниците. Тъжно е, че не бяха направени стъпки в тази посока. Срещите на „Приятели на Сирия” се проведоха в Тунис, Истанбул и Париж, но нито една от тях не беше успешна. Изглежда Западът не прави нищо, за да спре кланета в Сирия. Критикуват Турция, че не се намесва. Турция няма да е в състояние да се намеси, докато такова решение не се вземе на Запад. Засега решението на Съединените щати е в полза на нежеланието и безразличието.

Защо мислите, че САЩ не са активни в Сирия, като се има предвид, че се опитват да са активни във всеки един въпрос?

Има само една причина: да са сигурни, че последвалото развитие не представлява директна заплаха за Израел. Единствената им грижа е да защитават Израел и неговата сигурност. Не съм сигурен за иранската политика по този въпрос; има някои въпросителни. Но Путин посети Израел. Второто най-влиятелно еврейско лоби е в Москва. Путин трябва да увери Израел, че последните събития в региона няма да засегнат интересите му.

Ще възникне ли по-силна Израелска държава от този хаос?
Засега изглежда далечно. Единственото притеснение сега е светът да предпази Израел от химически и ракетни атаки. Поради тази причина, има офицери от ЦРУ в Йордания и руски специална части в Тартус. Но е неизбежно е това да се случи. Израел може да каже на своите арабски граждани да се върнат с тяхната родна страна, наречена Йордания.

Значи казвате, че Палестинска държава ще бъде създадена на мястото на Йордания?

Не сме в позиция да взимаме решения по този въпрос. Днес, една крайно дясна партия е на власт в Израел. И опитите да се създадат две отделни държави засега се провалят. Затова не бива да изключваме някои безумни действия от страна на израелските екстремисти. Може да искат да изпратят палестинците в Йордания. Палестинското население нараства и това създава много голям напрежение сред евреите в Израел. Поради това може да опитат този ход.

Огромен брой палестински бежанци емигрират от Сирия към Йорадния, а 60 % от йорданското население е от палестински произход. Не палестинизира ли автоматично това Йордания?

Прав сте. Но е необходимо всичко това да се случи сега. Израел може да си вземе поука от това, което се случва в Сирия. А какво става в Сирия – 1.5 млн. души са бездомни, а половин милион са бежанци.  Израел може да си направи изводите и да изпрати палестинците от Газа в Йордания. Това съвпада със старите и нови планове на Израел. А това е планът за създаване на не-арабска израелска държава.

Как виждате битката за надмощие между Турция и Иран?

Турция трябва да бъде много внимателна по този въпрос. Външната политика на Русия и Иран е заплаха за Сирия и Турция. Най-големият въпрос в Турция е кюрдския проблем. Той трябва да бъде разглеждан в контекста на турското единство. В противен случай ще остане като една кървяща рана.

Може ли Турция да застане срещу Иран, ако успее да разреши кюрдския си проблем?

Не мисля, че конвенционална война може да избухне между двете страни. Ако говорите за студена война, нямам идея. Мисля че има студена война относно икономическите интереси. Всъщност, единственият въпрос, който трябва да се разреши, е кюрдският, защото Сирия и Иран разиграват кюрдската карта срещу Турция. Не искам да кажа, че те използват кюрдите, но Турция трябва да разреши кюрдския въпрос. Мисля че Турция трябва да предприеме стъпки за признаване на социалните, културни и етнически права на кюрдите. Някои все още гледат на кюрдския въпрос от камбанарията на Кемализма. Това е грешка, защото в Турция има плурализъм и това е ценно постижение за страната.

Колко са друзите в Близкия изток? Поддържате ли връзки с всички тях?

Аз съм арабин, и ви казах, че подкрепят сирийския народ. Има друзи, които подкрепят режима на Асад, а от друга страна, такива , които живеят в Израел, но ние не поддържаме връзка с тях. В същото време има друзи, които са срещу евреите в Израел. Ние поддържаме връзка с тях и ги подкрепяме. Това не е заради друзите, а заради родината.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5328

Posted by on сеп. 9 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.