Турция след отменените избори в Истанбул


Протест в Кадъкьой, Истанбул срещу решението на Върховния избирателен съвет за отмяна на изборите Източник: sendika.org

            След решение на Върховният избирателен орган (турската ЦИК) местните избори в Истанбул, ще бъдат повторени. Отменени бяха разултатите, бе взет мандатът от Екрем Имамоолу и на негово място за кмет на Истанбул до изборите бе поставен Гьоксел Гюмюшдаа, който е съпруг на племеницата на първата дама Емине Ердоан, и който същевременно е президент на отбора на властта ФК Башакшехир[1].

            През нощта на 06.05. в множество истанбулски квартали в знак на протест по типично турски начин хората изразиха несъгласието си огласявайки нощта с дрънченето на тенджери и тигани. Още същият ден, часове след обявяване решението на Върховният избирателен съвет, мандатът бе взет от спечелия изборите кандидат на опозицията Икрем Имамоолу. CHP обвини Ердоан в осъществяване на натиск върху избирателните органи с цел постигане на въответното решение.

            Партията на Ердоган оспорваше изборите до последния възможен момент. Седмица след изборите, турският президент заяви, че никой няма право да се обявява за победител при разлика от 13-14 хиляди гласа[2]. Според АКР изборите в Истанбул са били проведени по изключително незаконен начин. Обжалването на резултатите се явява дълг към народа и демокрацията в югоизточната ни съседка продължи той. Дори в Америка ако дори 1% от гласовете са проблематични, изборите се провеждат наново, допълни той. Така наречените нарушения по време на изборния процес се определят като преврат на местно ниво, в който са взели участие членове на FETÖ (организацията, която е определяна като сценарист на неуспешния преврат през 2016 в Турция).

            Кандидатът на опозицията Екрем Иманоолу е политическа фигура, която се доближава до Ердоган от първият му мандат като министър-председател. И двамата са религиозни, и двамата произхождат от Черномориетокато най-отличителните сходстава са свързани с политическата реторика. Имамоолу се стреми да обхване колкото се може по-голяма част от електората на АКР говорейки, че той ще бъде кмет на всички 16 милиона граждани на мегаполиса[3]. Политическата нестабилност, настанала след решението на Върховният избирателен съвет (турската ЦИК) доведе до ново намаляване стойността на турската лира, която миналата година загуби 30% от стойността си. Икономиката продължава да е в рецесия, а инфлацията е около 20%.

            Откакто получи мандата си, Имамоолу успя да спечели симпатиите на множество граждани на Истанбул, с което засили своята легитимност като кмет на най-големият и най-богат турски град. След оповестяване на решението за нови избори в Истанбул, той излезна пред медите и множеството свой последователи и се закани “отново правата ни ще бъдат спечелени с усмивка на нашите лица”.[4] “Ние ще се прегърнем, за добруването (на Истанбул) аз искам гласовете на поддръжниците на İYİ party, Saadet parti, AKP. Вече на нашите площади няма негативни възгласи, а има обич. Ние не искаме нашият народ да живее в размирици, ние искаме да живее прегърнат. Победата още на 31 март се опитаха да ни я вземат, трудът ни се опитаха да го откраднат… По същите правила бяха спечелени президентските избори миналата година от Ердоан, по същите правила изменихте Конституцията, то тогава нека и резултатите от президентските избори от миналата година да бъдат отменени… Пътят ни е дълъг, но знам, че по него сам не вървя. Ние ще се борим за правосъдието, за демокрацията!”[5] Той завърши с упрека, че вместо в процеса на обжалване на изборните резултати, управляващата коалиция можеше да свърши много за държавата, която се намира в криза, насочвайки енерегията си на друго място.

            Ходът от страна на управляващата коалиция АКР и МНР за осъщестяване на нови избори в Истанбул е рисков. Ердоан не веднъж е казвал, че който управлява Истанбул ще управлява и държавата. Изглежда за турският президент спечелването на Истанбул е на всяка цена, като е готов на допълнително влошаване на отношенията със Запада[6], както се рискува задълбочаване икономическата криза в Турция. Бяха отправени неодобрителни становища свързани със случилото се от висши политически фигури в Европа като Федерика Могерини, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и  Ги Верхофстат, председателят на групата на Алианса на либералите и демократите ЕП. Последният определи решението на Върховният избирателен съвет като обричащо евентуалното присъединяване на Турция към ЕС.

            Самата партия на Ердоан е разделена на желаещи и нежелаещи нови избори. Разделението АКР стана явно след загубата на голяма част от най-големите градове в Турция. Първоначално стана ясно, че има вътрешнопартийна опозиция срещу зета на Ердоан, който заема поста министър на финансите. Той бива определян като не достатъчно компетентен и прекалено арогантен, за да се справи с проблемите на турската икономика. 

            Слуховете около евентуалният нов политически проект се засилват. Особено това бе постигнато след критиката отправена от бившият министър-председател на Турция Ахмет Давутоглу. В своята критика той обяви, че елитът на АКР възприема себе си като група управляваща цялата партия явяваща се като паралелна структура. Той постави под въпрос доколко е далновидно да се продължава съществуването на коалицията, в която в момента е АКР. Според него, бидейки в коалиция с МНР е навредило на партията по отношение на гласовете получени на последния местен вот, както е накърнила партийната идентичност.

            Няколко са причините, поради които бившият министър-председател не се възприема за сериозна заплаха от Ердоган. Сред турското общество той отдавна е изградил и затвърдил образа си на ислямист, като човек отговорен за външнополитическата криза, в която се намира югоизточната ни съседка, и най-вече за сложната ситуация, в която Анкара постави себе си в геополитическия възел Сирия, въвлечена докато той бе външен министър между 2009 – 2014 г.. На него не се гледа като политик, които би бил обединяваща фигура, поради неговата политика спрямо кюрдите 2014 – 2016 г..

            Другата политическа фигура, която се поява на политическия хоризонт като евентуален лидер на новия политически субект е Али Бабаджан. Той е способен да обхване по-голяма част от турския електорат, тъй като той бива възприеман като архитектът на турският икономическия възход от първия мандат на АКР. Бидейки либерал и защитавайки пазарната икономика, както и бидейки прозападен той би могъл да отбележи успех[7].

            Според най-новата информация президентът Абдуллах Гюл ще се присъедини към партийният субект на Али Бабаджан[8]. Самият той обяви, че е явно намерението на Давутоолу, обаче не смята, че обществената нужда от нов политически субект ще бъде покрита от него. Твърде вероятно е лидерът на този общ политически проект да бъде харизматичният президент Гюл.

Какво да очакваме?

            В момента започват разговори между опозиционната коалиция CHP/İYİ Parti от една страна, и останалите опозиционни партии, които излъчиха кандидати по време на последните местни избори в Истанбул. Целта на тези разговори са консолидиране на опозиционния вот чрез оттегляне на кандидатите на съответните партии. По този начин битката за Истанбул да бъде между кандидатът на коалицията АКР/МНР Бинали Йълдъръм и кандидатът на коалицията CHP/İYİ Parti[9]. HDP ще се поддържа към подкрепата си към опозицията. Консервативната ислямистка Saadet Partisi спечели 1,21% от вота, твърде вероятно няма да оттегли своя кондидат на предстоящите избори. Това би било направено, тъй като се смята, че тази подкрепа би отишна към коалицията АКР/МНР. Всички останали политически формации, явили се на местния вот в Истанбул, спечелиха общо 215 хиляди гласа[10]. На отменените избори в Истанбул разликата между Икрем Имамоолу и Бинали Йълдъръм бе малко повече от 13,7 хиляди гласа от общо 8,8 милиона гласоподаватели.

            Напрежението в самата АКР става повече от явно. След решението на Върховният изборен съвет бившият министър председател и външен министър Давутоолу излезе с нова критика, заявявайки ”нещата които се случиха след изборите на 31 март, както и последвалото решение за отмяна на Върховният избирателен съвет представляват накърняване на нашите основни ценности[11]. АКР се намира във вътрешнопартийна криза. Бъдещето на коалицията между АКР и МНР е под въпрос, особено ако изборите не бъдат спечелени.

            За първи път от 8 години, осъденият на доживотен затвор неформален лидер на кюрдите в Турция, Абдуллах Йоджалан бе допуснат до среща с неговите адвокати[12]. Редица турски граждани от кюрдски етнически произход осъществяват гладна стачка[13], целейки такава среща. Той призова за въздържане от конфликт с Турция от страна на Сирийските демократични сили (SDF), които са съставени главно от кюрди, управляващи в момента голяма част от Северноизточната Сирия по границата с Турция. Това се възприема като проблем от изключителна важност за националната сигурност на югоизточната ни съседка. Според посланието дадено от него на адвокатите си, той призовава кюрдските сили в Сирия да вземат под внимание турските съображения за национална сигурност.[14] Според някои анализатори това може да се възприема като евентуално начало на нов мирен процес между турската държава и ПКК. От други се интерпретира като стъпка за спечелване на част от кюрдския вот, който масово бе насочен към Икрем Имамоолу на 31.04. Според различни информации са били осъществени тайни срещи между висшето ръководство на MIT (Националната разузнавателна организация) и някои от лидерите на YPG. Срещата е била осъществена по инициатива на специалния посредник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри[15]. Чрез тази своя инициатива проличава, че САЩ взема по-сериозно под внимание турските притеснения за националната си сигурност. В опита си да възпрепятства финализиране на сделката между Москва и Анкара за С-400, Вашингтон се опитва да бъде медиатор.

            Решението на Върховният избирателен съвет създаде нова политическа реалност в югоизточната ни съседка и резултатите от бъдещите избори в Истанбул ще бъдат от изключително значение за всички играчи от политическият спектър. Ако Ердоган не успее да спечели предстоящите избори той ще стане уязвим за още по-силни вътрешно партийни атаки. Ако този сценарий се развие, то тогава можем да очакваме сътресения в коалицията между АКР/МНР, а от там и в самото Правителство. Опозицията би спечелила огромни дивиденти и фигурата на Икрем Имамоолу като евентуален бъдещ опонент за президентския пост на Турция би била значително подсилена. В икономическата и геополитическата криза, в която се намира Турция, воденето на още една предизборна кампания в Истанбул ще размие фокуса, за който заяви самия Ердоан по време на традиционната си реч на балкона. Турският президент е готов да рискува колкото е нужно, за да бъде спечелен Истанбул. Ще видим дали ще продължат рисковете, поети от него, да му носят успех.


[1]https://simple.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ksel_G%C3%BCm%C3%BC%C5%9Fda%C4%9F?fbclid=IwAR1NamwUcgdcX6sfE8e_P04DpvCfrk2SDmqq-IJODqRx4h1f_lGIuAYaEjo

[2]https://www.bloomberght.com/erdogan-13-14-bin-oy-farkla-kimsenin-kazandim-deme-hakki-yoktur-2210593

[3]https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/04/imamoglu-victory-speech-istanbul-mayor.html

[4]https://onedio.com/haber/imamoglu-beylikduzu-nden-seslendi-ati-alan-uskudar-i-gecti-diyeceklerdi-dedirtmedik-871816

[5]https://onedio.com/haber/imamoglu-beylikduzu-nden-seslendi-ati-alan-uskudar-i-gecti-diyeceklerdi-dedirtmedik-871816

[6]https://www.bbc.com/news/world-europe-48190351

[7]https://ahvalnews.com/turkish-politics/new-parties-forming-turkey-babacan-versus-davutoglu

[8]https://tr.sputniknews.com/turkiye/201905021038936952-fehmi-korudan-2-yeni-parti-aciklamasi/

[9]https://tr.sputniknews.com/turkiye/201905081038982687-kilicdaroglu-erdogani-iptal-noktasina-tasiyan-istanbulun-rantini-yiyen-yakin-cevresi/

[10]https://www.aksam.com.tr/siyaset/saadet-partisi-istanbulda-kac-oy-aldi-2019-saadet-partisi-adayi-cekildi-mi/haber-968541

[11]https://twitter.com/Ahmet_Davutoglu?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1125823587691180032&ref_url=https%3A%2F%2Ftr.sputniknews.com%2Fturkiye%2F201905071038981903-davutoglundan-ysknin-istanbul-kararina-ilk-aciklama%2F

[12]https://bianet.org/english/law/208190-hunger-strikes-shouldn-t-be-brought-to-the-point-where-they-end-in-deaths

[13]https://www.ihd.org.tr/turkiye-hapishanelerinde-devam-eden-aclik-grevleri-tespit-ve-degerlendirme-raporu-2/

[14]https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/05/ocalan-calls-calm-sdf-turkey.html

[15]https://www.voanews.com/a/speculation-grows-in-turkey-after-jailed-kurdish-leader-allowed-to-see-lawyer/4909602.html

Иво Иванов

Mагистър по Международни отношения

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук, Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16291

Posted by on май 11 2019. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.