Турция преди местните избори

            На 31 март предстоят нови избори в Турция. Този път това са местните избори. След 15 годишна хегемония на политическата сцена, AKP е изправена пред еднo от най-големите си препятствия. През 2018 година турската лира изгуби повече от 25% от своята стойност[1]. Турция се намира в кредитна криза и рецесия, инвеститорите избягват да инвестират поради нестабилната икономическа ситуация. Повишаващият се брой на банкрутите, ненамаляващата се инфлация (особено в частност на хранителните стоки), високата безработица (12%) са показатели за дълбоката криза, в която се намира Турция. Тези избори ще покажат доколко избирателите все още се доверяват на партията на Тайип Ердоган.

            Според икономистите, кризата в Турция е настъпила поради грешки у политиката водена от Ердоган. Това са недалновидно взетите заеми, поставянето на приближени хора на високи позиции, въпреки тяхната недостатъчна подготвеност за съответните постове, както и мегаломанските проекти, които разполагат с ниска финансова възвръщаемост[2]. Засега Ердоган се опитва да се справи с икономическаа криза осланяйки се на национализма, обвиняване на Запада за ситуацията в държавата. Това не е трудно за постигане начинание, имайки в предвид монопола върху медийната среда[3]. Ердоган обяви, че срещу Турция се води икономическа война. Борбата срещу нея бива приравнявана до Войната за Независимост водена от Кемал Ататюрк срещу Западните колониални сили. По време на една от речите на Ердоган пред групата на АКП, твърди, че по време на управлението на неговата партия Турция достига висок икономически ръст, което е разбираемо да бъде неудобно за някои хора.

            Това са първите избори след проведените две в едно президентски/парламентарни избори. Коалициите са същите както бяха по време на споменатите избори. Cumhur Ittifakı (Републиканият алианс) е   съставен от АКП на Тайип Ердоган и националистическата партия водена от Девлет Бахчели (MHP). Опозицията е обединена в така наречената Millet Ittifakı (Народният алианс). В нея са включени CHP (Републиканската партия), IYI Parti (Добрата партия – националистическа), Saadet Partisi (Партия на Щастието – консервативна, дясна). HDP (прокюрдската партия), чийто лидери са все още в затвора, се явява самостоятелно, както бе и на предишните избори.

            Въпросът е, АКP ще загуби ли някой от големите градове на предстоящите избори? Според най-скоро проведените проучвания Истанбул най-вероятно ще бъде спечелен от АКП с 52.1%. В Анкара разликата между кандидатите на двата алианса е около 5% в полза на Републиканския Алианс. В Бурса кандидатът на Народния алианс води с около 5% пред този на Републиканския алианс. Другите градове, които най-вероятно ше бъдат взети от Републиканския алианс са Адана, Балъкесир, Хатай, Анталия и Айдън[4] Според други проучвания показват, че подкрепата към АКП се с смалила до 30%, като много е висок процентът на нерешилите за кого да гласуват[5]. Досега направеното от правителството на АКП е 10% намаление цените на битовото електричество и газ, 26% увеличение на минималната работна заплата, както и създадени от правителството павильони за продажба на по-евтини плодове и зеленчуци. Въпреки това кризата е осезаема.  

            Националистическият вот, поради бежанската вълна в Турция, е висок. На последните избори 21% бяха събрани от националистическите партии MHP (11,1%) и IYI Parti (9.96%). Прокюрдската партия HDP постигна резултат от 11.70%[6]. С широко пропагандираната си идея за създаване на буферна зона (в която значителна част от сирийските бежанци в Турция ще бъдат изпратени) в територията на Сирия по границата на Турция и евентуалната нова операция в северна Сирия ще акумулира отново подкрепа за Републиканския алианс. Официално броят на сирийските бежанци в Турция е 3.6 милиона[7].

            Друг интересен щрих от случващото се в момента в Турция са слуховете, че нова дясна партия ще бъде създадена. Нейният най-вероятен лидер отлъченият от АКП, бившият Примиер на Република Турция – Ахмет Давутоглу. Част от съответния бъдещ политически проект ще бъдат и други бивши съпартийци на Ердоан. Това са бившият депутат от АКП Селчук Йоздаа, бившият президент Абдулла Гюл и бившият Министър на Икономиката Али Бабаджан[8]. Това би означавало нова дясна партия, която ще се бори за същият електорат, който и АКП. Тези хора бяха определени като предатели от Ердоан[9]. Според Абдулкадир Селви, журналист, имащ близки връзки с АКП, новата партия ще бъде създадена след местните избори на 31.03[10]. Нейното име се твърди да бъде Yeni Bir Parti (Една Нова Партия).

Иво Иванов


[1]https://ahvalnews.com/turkish-economy/erdogan-unable-ease-pain-turkeys-ailing-economy-ny-times

[2]https://www.nytimes.com/2018/07/10/business/turkey-economy-erdogan.html?module=inline

[3]https://www.nytimes.com/2018/08/17/world/europe/erdogan-turkey-economic-crisis-lira-trump.html?module=inline

[4]https://tr.sputniknews.com/turkiye/201903041037982262-gezici-anket-istanbul-ankara-bursa-son-durum/

[5]https://ahvalnews.com/turkish-economy/erdogan-unable-ease-pain-turkeys-ailing-economy-ny-times

[6]http://secim.ntv.com.tr/

[7]https://ahvalnews.com/akp/problems-piling-turkeys-erdogan-ahead-polls-analyst

[8]https://ahvalnews.com/akp/erdogan-accuses-former-akp-members-reported-be-forming-new-party-betrayal

[9]https://t24.com.tr/haber/erdogan-bugun-bize-ihanet-edenler-yarin-gittikleri-yere-de-ihanet-edeceklerdir,809799

[10]https://ahvalnews.com/akp/problems-piling-turkeys-erdogan-ahead-polls-analyst

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16142

Posted by on мар. 6 2019. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.