ТРЪГНЕ ЛИ СИ ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР СИ ТРЪГВА И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ

Кратък преглед на правителствата и промените в тях от 10 ноември 1989 г. насам показва, че няма случай финансовият министър да си е тръгнал от поста преди министър-председателя, даже и още нещо. Нека да започнем от двете правителства на Андрей Луканов от 1990 г. с финансов министър Белчо Белчев, последвано от програмното правителство на Димитър Попов с финансов министър Иван Костов, който запазва поста си и при Филип Димитров, преминем през експертното правителство на Любен Беров, където Стоян Александров е финансов министър, при Жан Виденов финансов министър от първия до последния ден е Димитър Костов, както и при изкаралите пълен мандат правителства на Иван Костов, Симеон Саксгобурготски и Сергей Станишев финансовите министри съответно Муравей Радев, Милен Велчев и Пламен Орешарски не напускат поста си преди министър-председателя.  Изключение от получилите парламентарно одобрение министър-председатели и техните  финансови министри не правят и краткотрайните по своята продължителност служебни правителства на Ренета Инджова и Стефан Софиянски с финасови министри Христина Вучева и Светослав Гаврийски, които се назначени съответно от президентите Желю Желев и Петър Стоянов .

Нещо повече Иван Костов е не само в две последователни правителства министър на финансите, но и първият министър-председател с пълен четиригодишен мандат след 1991 г. С основание може да се говори за първо и второ правителство на Иван Костов, едното от  май 1997 г. до края на 1999 г., а второто до лятото на 2001 г., но това не е обект на разглеждане в този кратък щриховащ материал.

Белчо Белчев е част от двете правителства на Андрей Луканов през 1990 г., които са първите и последни засега самостоятелни правителства на социалистите у нас, но и заема поста финансов министър без прекъсване и в съставените от комунисти и земеделци правителствата от 17 юни 1976 г. до февруари 1990 г. с министър-председатели Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Тук е мястото да отбележим, че в периода от 1987 до 1989 г. финансовото министерство е закрито за първи и единствет път в политическия живот на Третата българска държава. Става част от оглавяваното от Стоян Овчаров Министерство на икономиката и планирането. Самият Белчо Бечлев става посланик за кратко и отново се връща на поста във възстановеното самостоятелно финансово министерство на 17 ноември 1989 г.

Васил Коларов е последният министър-председател, в чието правителство има не само повече от един финансов министър, но и цели трима за периода от 20 юли 1949 г. до 20 януари 1950 г. Васил Коларов наследява от починалия министър-председател Георги Димитров като финансов министър Иван Стефанов, който е първият комунист заемал този пост в управлението на страната. На 6 август  Петко Кунин заема поста до 8 октомври, когато Кирил Лазаров става финансов министър и остава на този пост в правителствата на Вълко Червенков и Антон Югов до 27 ноември 1962 г. Кирил Лазаров за  периода от февруари 1957 – март 1959 г. е министър на финасите и държавния контрол, преди отново да бъде отделена като самостоятелна институция Комисията за държавен контрол.

С отстраняването на Антон Югов от поста министър-председател и заемането му от Тодор Живков постът финансов министър е зает от Димитър Попов. Димитър Попов, заемайки поста от 27 ноември 1962 до 17 юни 1976 г. се явява най-дългогодишния  министър на финансите и то при двама министър-председатели Тодор Живков и Станко Тодоров.

 Впрочем ако човек се вгледа и във времето на действие на Търновската конституция ще установи, че независимо от преобладаващите краткротрайните правителства, незипълнени пълни мандати и нестабилност ще забележи, че не са редки случаите, когато фунансовия министър не си тръгва преди министър-председателя, включително да са заемали този пост при различни министър-председатели, включително и да са съвместявали поста на министър-председател и финансов министър, както е например при Константин Стоилов (1887), Тодор Иванчов (1900-1901), Добри Божилов (1943-1944), а при Петко Каравелов съвместяването е на три пъти (1880-1881, 1884-1886 и 1901-1902 г.).

Симеон Дянков можеше да е първият министър на финансите, който на практика да си е тръгнал от поста преди министър-председателя от далечната 1949 г., от времето на Петко Кунин. Тази въможност просъществува по-малко от 48 часа, когато на 20 февруари 2013 г. вместо Народното събрание да обсъди промените в правителството на Бойко Борисов бе уведомено, че правителството подава оставка, която бе приета на следващия ден и така отново нямаме прецедент министър на финансите да си тръгне преди министър-председателя.

Ролята на финансовият министър е ключова в едно правителство и в случая спорът е излишен. При съставянето на тройната коалиция през 2005 г. между БСП, НДСВ и ДПС един от важните въпроси е точно за финансовия министър. В крайна сметка за този пост е предпочетен да бъде експерт, който не е представител на нито една от трите формации и е извън разпределението 8:5:3 на местата в коалиционното правитество. Бойко Борисов на 22 октомври 2010 г. по време на парламентарен контрол на допълнителен въпрос на Георги Пирински, относно водената от финансовият министър политика отговоря, че „Падне ли Дянков, пада и правителството“.

Съгласно българската конституция от 1991 г. право на законодателна инициатива имат всеки един народен представител и Министерският съвет. По отношение на Законопроектът за държавния бюджет правото на изготвяне и внасяне  има единствено Министерският съвет. Основната роля при съставянето на държавния бюджет е именно на финансовото министерство. От заложените в него параметри и рамка се определят какви политики ще следва правителството, от това зависи икономическата стабилност в страната, а и не само.

Един удачен избор на министър на финансите, който умело може да управлява публичните финанси е една от основните предпоставки за ефективно и ефикасно управление на страната, което да бъде за общото благо. Това обаче в никакъв случай не бива да води до извода, че след като сме имали в определени периоди последователно министри на финансите при повече от един министър-председател сме имали стабилност.

Борислав Ангелов

политолог
28 февруари 2013 г.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16745

Posted by on мар. 28 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.