Трима професори в битката за президент на Република Северна Македония

Снимка: МИА

На 21 април в Република Северна Македония се провеждат шестите избори за президент и първите след влезлия в сила Преспански договор, които доведе до смяната на името на страната и отвори пътят на страната към НАТО и ЕС. В надпреварата участват само трима кандидата:  Стево Пендаровски, Гордана Силяновска, Блерим Река. Любопитен момент е, че и тримата кандидати са университетски професори. Президентските избори през 2019 г. са своеобразна битка между трима професори. Настоящият президент Георге Иванов, който също е професор след два последователни мандата от по пет години няма право да се кандидатира отново.

Условието един кандидат да участва в изборите в Македония е да събере подписи от най-малко 10 000 граждани или подкрепа от най-малко 30 депутати. Това условие е изпълнено само от трима от общо деветима кандидати. Според данните на ДИК Стево Пендаровски (СДСМ-ДСИ) има подкрепата на 31 729 граждани, Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ) от 15 926 граждани, а Блерим Река (АА – БЕСА) от 11 128 подписи. Освен това Пендаровски и Силяновска имат подкрепа и от най-малко 30 депутати.

За да има победител още на първия тур на президентските избори на 21 април трябва да има подкрепата на над 50 % от гласовете на всички регистрирани гласоподаватели в избирателния списък. В противен случай на втория тур на 5 май между първите двама кандидати за да има избран президент трябва да гласуват поне 40% от избирателите. Ако това условие не е изпълнено се провеждат изборите отново. В Скопие по подобие и на София има идентични проблеми с реалния брой избиратели в изборния списък. Според данните на Държавната изборна комисия в Скопие от 31 март 2019 г. 1 808 131 е общият брой на гласоподавателите записани в избирателния списък. Тоест за да имаме победител още на първия тур трябва един от кандидатите да поне 904 066 гласа, което е мисия невъзможна. За да са валидни изборите на втория тур в тях трябва да участват поне – 723 253.

            Фаворитът в кампанията е безспорно общият, консенсусен кандидат на управляващите в страната СДСМ и ДСИ Стево Пендаровски. Проф. Стево Пендаровски е роден през 1963 г. в Скопие, бил е президентски съветник по национална сигурност и външна политика на Борис Трайковски (2001-2004) и Бранко Цървенсковски (2005-2009). В периода 2004-2005 г. е председател на Държавната избирателна комисия. През 90-те години на 20 век е бил заместник-министър на вътрешните работи и началник на Управлението за анализи и изследвания на МВР, преподавател в University American College в Скопие. През 2014 г. отново беше кандидат за президент, когато загуби изборите на втория тур от настоящия държавен глава Георге Иванов. И на предходните, и на тези избори Стево Пендаровски е най-младият кандидат за президент на страната. От 2016 до 2017 година е депутат в Събранието на Република Македония. След това е национален координатор за подготовката на страната за членство в НАТО.

            Слоганът в неговата кампания е „Заедно напред“. Акцентира се, че е общ кандидат на двата сегмента в страната македонския и албанския. Подкрепя се от двете най-големи формации днес в двата сегмента на страната македонския и албанския. В кампанията си залага силно на европейския и евроатлантическия път на страната. Независимо, че набира скорост по време на кампанията се забелязва, че липсва известен живец и силна емоция в нея, харизмата все едно я няма, а предпоставки има. Намира се под номер три в бюлетината за гласуване. Не съумява да се откъсне драстично според социологическите проучвания и някои предварителни очаквания спрямо кандидата на ВРМО-ДПМНЕ.

Като основен опонент на консенсусната кандидатура на СДСМ и ДСИ се явява кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска. Проф. Гордана Силяновска-Давкова е родена през 1955 г. в Охрид. Признат юрист и специалист по политически системи. Плува в свои води в теми като държавата и правото, конституционна уредба, политически институции, права на малцинствата, избирателни системи. Тя е била член Комисията за Устава в Събранието на Македония (1990-1992) и министър в правителството на (1992-1994), заместник-председател на групата Независими експерти за местно самоуправление при Съвета на Европа, член на Венецианската комисия. Намира се под номер две бюлетината за гласуване.

В кампанията на Гордана Силяновска се използват два основни слогана – „Татковина повикува“, „Правда за Македония“. Освен тях се използват „Гордана за президент“, както и „Първата жена президент“. Без подкрепа на партиите от албанския сегмент тя трудно може да се надява на повече от това да участва във втория тур на изборите. Това е и единственият кандидат, който има отрицателно отношение към Преспанския договор. От една страна ще се опитва да спазва споразумението, но от друга ще се стреми за неговото преразглеждане. Нейната критика не е против пътя за присъединяване към НАТО и ЕС, а за избраният подход и компромисите направени от правителството на Зоран Заев.

Опозиционните албански партии от Алианса на албанците и Движението БЕСА изразиха своята подкрепа за независимия кандидат проф. д-р Блерим Река. Той е роден  през 1960 г. в Скопие, кариерата му на преподавател по право е свързана с Университета за Югоизточна Европа в Тетово.  Бил е посланик на страната в ЕС в периода 2006-2010 г. Използва слоганът „Река за Републиката“. Това е аутсайдерът в президентската кампания, който се намира под номер 1 в бюлетината за гласуване. С неговата кандидатура двете албански формации дават възможност на албанците в страната да гласуват за свой кандидат, в някаква степен и да проверят на тези избори с каква подкрепа разполагат. По подобие на Стево Пендаровски той подкрепя Преспанския договор, с който се отвори пътят на Скопие към НАТО и ЕС. Основните различия между него и останалите кандидати е за мястото и ролята на албанския фактор, както и дали при сегашните правомощия на президента не трябва да се избира от парламента, а не от избирателите.

По традиция ключови за победата във втори тур се оказват гласовете на албанците. Очакванията са те да отидат към Стево Пендаровски. Евентуално победа на Гордана Силяновска, както и неуспешни проведени президентски избори ще доведат страната до политическа криза и предсрочни избори. Активността и подкрепата на двамата лидери на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев и Хриситиян Мицкоски за техните кандидати не е случайна.  На 21 април се провеждат и три частични избора за кмет на община – Охрид с 43 837 избиратели,   Ново село с 11 365 избиратели и Дебар – с 18 625 избиратели.

Борислав Ангелов и Яница Георгиевска

20 април 2019 г.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16261

Posted by on апр. 20 2019. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.