ТОП ПРОКУРОРЪТ В БОРБАТА С МАФИЯТА – ФРАНКО РОБЕРТИ: МАФИЯТА Е ФРАШКАНА С ПАРИ

Franco Roberti

ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЯСНА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ, КОЯТО ДА ПРЕВЪРНЕ БОРБАТА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В АБСОЛЮТЕН ПРИОРИТЕТ

КАЛАБРИЙСКАТА НДРАНГЕНТА Е НАЙ-БРУТАЛНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА И НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НАРКОТРАФИКАНТ НА СВЕТА

В края на май в Сицилия започна мащабен процес срещу Мафията. Сред десетте обвиняеми членове  има имена като Салваторе Рина – Тото, един от най-големите босове на италианската мафия известен със своята бруталност и бившият вътрешен министър Николас Манчино. Съдиите ще разглеждат обвиненията за тайни споразумения и договорки между мафията, политици и държавни чиновници, свързани със серия бомбени атентати през 90-те години при които загинаха известните антимафия-прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино, които бяха двигателят на големите процеси срещу организираната престъпност. Обвинител по делото е прокурорът на Салерно – Франко Роберти. Той е бил шеф на Анти-мафия разследващия директорат (DIA) в Неапол и изобличи няколко случая на корупция при които договори за обществени поръчки са възлагани на конкретни фирми свързани с организираната престъпност. Красив мъж в средата на шестдесетте си години, с дрезгав никотинов глас на страстен пушач. Офисът му е затрупан с папки и единственото свободно място е креслото на събеседника му.

Продължава ли да разцъфтява организираната престъпност?

Да, и има няколко причини Мафията в Южна Италия все още да не е победена. Основната е, че няма достатъчно магистрати и полицаи, които да се борят с нея. Силите за борба очевидно не са достатъчни. Защото Мафията, подобно на неаполитанската Камора, е социален феномен и структурен елемент от голяма част на Южна Италия. Това, от което имаме нужда е ясна политическа воля, която да превърне борбата с организираната престъпност в абсолютен приоритет.

Сега не е ли така?

Все още не. Защото ако е приоритет на правителството, трябва да разполагаме с повече ресурси, повече средства за магистрати и полиция. И това означава тотално прочистване вътре в институционалните и законодателни организации, на техните отношения с Мафията.

Да не намеквате, че има тайни договорки между държавни служители, политици и Мафията?

Има много силно тайно споразумение. Има разнообразни видове договорки. И най-вече защото Мафията или Коза Ностра (Сицилия) и Камората (Неапол), не само успяха да се инфилтрират в организма на държавата, но те също се увиха около законните икономически дейности. Камората печели от рекет, наркотърговия и други дейности, които инвестира в законната икономика и това води до взаимосвързване между законна и незаконна икономическа дейност.

Какво имате предвид под сива икономика?

Каквото е. Това е много голяма, широкообхватна  зона с която е трудно да се занимаваш, защото това означава да следваш връзките от законната към незаконната. Трудно е да се разплитат тези сложни мрежи. И тази сива икономика ще продължи да нараства заедно с незаконната дейност и ще задушава истинската или законна икономика.

От колко време разследвате организираната престъпност?

Ооо, откакто се помня. Най-малко 30 години, мисля.

Имате ли чувството, че сте стигнали донякъде? Напредвате, затъвате?

Да, имам усещането, че се обезсърчаваме по отношение на организираната престъпност, правим малки стъпчици, за да я намалим. Но по никакъв начин не сме екипирани, за да се изправим срещу нея или да я спрем.

Кажете, в какъв смисъл Неаполитанската Камора променя лицето на организираната престъпност?

Камората увеличава своето влияние и контрол чрез фирми, които е създала или придобила незаконно в резултат на финансовата криза. Най-лошата част от това ново развитие е, че Камората разширява влиянието си към други региони на Италия, особено на север – Лацио, Тоскана, Умбрия, Емилия-Романа, Ломбардия, които до известна степен нямаха организирана престъпност. Тя отива там, където може да пере мръсни пари чрез търговия или услуги, като например хотели и туризъм. Редица от най-добрите ресторанти в Рим са в ръцете на Мафията. Важно е да се разбере, че по време на криза, когато има проблеми с кредитирането, Мафията и Камората нямат затруднения да намерят свежи пари. Те са фрашкани с пари. Имат ликвидност и тези пари си намират пътя до законната икономика.

Моментът в който законовите средства да получиш кредит са изчерпани, ти автоматично увеличаваш възможността да вземеш нелегален кредит. Мафията предлага заеми на затъващи фирми. Ако фирмата не може да върне сумата, което става в почти всички случаи, Мафия взима собствеността, но позволява на собственика да остане като титуляр за фасада, а тя изпраща свои хора, които ръководят бизнеса. Фирмата е законна, но е управлявана за печалба за организираната престъпност.

Имате ли престава колко пари отделя Италианската държава, като част от националния бюджет, за борба с организираната престъпност?

Трудно е да се каже, защото парите се разделят между различни полицейски и разследващи институции – полиция, следователи, приходи и митници, секретни служби. Не е повече от 1-2 % от общия бюджет на страната, което е много, много малко, а правителството на Берлускони намали още сумата.

Знаете ли колко са различни престъпни групи?

Само Камората в Неапол и околностите обединява повече от 100 клана и банди. Сицилианската мафия има същия брой или повече, като говорим за повече от 1000 човека във всяка. Като вземете предвид, че много от тези банди получават подкрепа от семействата си, вие разбирате, че има десетки хиляди хора, които директно работят за Мафията или са свързани с нея. Промяната на организираната престъпност е много бърза или голяма, защото тези организации винаги успяват да установят нови връзки.

Моментът в който арестуваме един човек, те му намират заместник. Дори да конфискуваме тяхното имущество, фирми, къщи, сгради, банкови сметки или други активи,  те лесно възстановяват своя капитал. Вземете например клана Казалези. През последните години извършиха серия убийства. Каква беше целта? Да тероризират населението и да принуждават собствениците на магазини, фирми и други подобни да им плащат рекет. И фактът, че имат пари по време на тази криза им дава още по-голяма сила да придобиват фирми, които са зле или имат дългове. По време на криза организираната престъпност разцъфва. Затова не можем да кажем какво е състоянието й. Изчислението е невъзможно. Агенциите, които наблюдават прането на пари предполагат, че сумата е равна на 2 % от световния БВП годишно.  

Според вас, кой от 4-те големи престъпни синдиката на Италия е най-опасен и страшен?

Трудно е да се каже. Сакра Корона Унита е фракция от Неаполската Камора и иска да установи контрол над региона Пуглиа на източното крайбрежие. Те се занимават с трафик на хора, контрабанда и са свързани с други организирани престъпни групи на руснаци, японци, китайци, черногорци или албанци. Но си мисля, че по отношение на чистата бруталност, Калабрийската Ндрангента е най-лошата и разбира се те са най-големият наркотрафикант на света. Въпреки че Камората бързо ги настига.

Коя е най-трудната част от борбата – фактът, че те имат по-добри адвокати, средства за комуникация, по-бързи лодки, повече оръжие и пари? Коя е най-голямата ви слабост?

Най-доброто ни оръжие в борбата с мафията е законовият арсенал. Имаме отлични закони и те бяха затегнати. Трябва да ги прилагаме добре, а не го правим. Но има някои слабости: мудността на институциите по процедурите за изтърпяване на наказаният – неефикасно задържане дори ако финалната присъда е прочетена. Съдебната структура: просто нямаме достатъчно хора, които да работят за нас. Има един  наистина сериозен проблем със корупцията в нашите служби и институции – следователи, съдии, полицаи, политици – хора, които са купени, корумпирани, привлечени против волята им, които дават информация на престъпниците. Заради кризата и всички тези фактори, криминалната обстановка става все по-тежка.

Интервю на Ваиджу Нараване за вестник Хинду

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6659

Posted by on юни 21 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.