Съществува ли още дипломацията между Русия и Запада?

Амир Шабани

Анализ за Общество.нет от специалиста по международни отношения и дипломация Амир Шабани, Република Северна Македония

Може да се случи, че конструктивните отношения с Русия да не се възвърнат до една епоха пост-Путин. Но това по никакъв начин не променя интереса на Запада, за да внимава отношенията да не паднат под едно временно определено равнище.

Сред повече от два месеца интензивно фокусиране на медиите върху войната в Украйна, една история беше изцяло пренебрегната. В края на април Съединените щати и Русия извършиха размяна на затворници. Русия освободи един американец (бивш морски пехотинец), когото задържа преди около три години, докато САЩ освободиха един руски пилот, затворен преди десетилетие по обвинения за контрабанда на дрога.

Това, което прави тази размяна важна е, че тя се случи в едно време, когато бруталното завладяване на Украйна от Русия доведе отношенията със САЩ до тяхната най-ниска точка от края на Студената война. САЩ избра да избегне прякото военно включване във войната, но прави много, за да повлияе върху нейната траектория, включвайки снабдяването на Украйна с големи количества оръжие, разузнавателни данни и обучения, които са все по-напреднали по начин, че та да може да се съпротивлява с успех и потенциално да победи руските сили. САЩ, също така, предприе стъпки за засилването на НАТО и да наложи тежки икономически санкции на Русия.

Изглежда войната може да продължи дълго време. Въпреки че основният интерес на Украйна е да сложи край на войната и да предотврати още смърт и разрушения, желанието на президента Владимир Зеленски за мир не е безусловно. Той иска да възвърне територията, която Русия е завладяла и да гарантира уважаването на суверенитета на страната, по начин, че Украйна да може да стане член на Европейския съюз. Той, също така, желае тези,които са отговорни за военните престъпления, да понесат отговорност.

Руският президент Владимир Путин, от своя страна, трябва да постигне резултат, който оправдава неговото скъпо завоевание, за да не изглежда слаб и неговата позиция в управлението да не се застраши. Има малка вероятност да се преговаря за мир,който да затвори пропастта между тези две позиции, които изглеждат непримирими. Има много по-голяма вероятност конфликтът да продължи не само с месеци, но и през следващите години. Това ще бъде основата за отношенията на САЩ и Запада с Русия.  

Една възможност за Запада би било обвързването на всички отношения с Русия с действията на последната в Украйна. Въпреки това, това би била една грешка, защото Русия може да влияе върху други западни интереси, като ограничаването на ядрените и ракетните способности на Иран и на Северна Корея и успехът на глобалните усилия за ограничаване на емисиите, които причиняват климатичните промени.  

Добрата новина е, че, както показва размяната на затворниците, дълбоките различия относно Украйна, не трябва да изключват осъществяването на полезни реципрочни сделки, ако двете страни са готови за това. Но защитата на възможността за селективно сътрудничество ще изисква изтънчена и дисциплинирана дипломация.

Като начало, САЩ и техните партньори ще трябва да дадат предимство и дори да ограничат своите цели в Украйна. Това означава отказа от разговори за смяна на режима в Москва. Ние трябва да се занимаваме с Русия,която имаме, а не с тази, която бихме предпочели. Позицията на Путин може да се предизвика отвътре (или той може да се отстрани заради предполагаемите здравословни проблеми), но Запада не е в състояние да проектира неговото отстраняване, толкова по-малко да осигури някой да го замести по-добре.

Също така, западните правителства биха действали по-умно, ако отложат разговорите за съдилищата за военните престъпления за руските висши официални лица и да спрат да се хвалят за помощта за Украйна, насочена срещу руските генерали и кораби. Войната и разследванията продължават и руснаците трябва да виждат някаква полза в по-отговорните действия. Същото нещо важи и за репарациите.

По подобен начин, въпреки че вероятно Русия ще се влоши икономически и военно, в резултат на започването на тази избрана война, американското правителство трябва да заяви ясно, че противоположно на коментарите на държавния секретар на отбраната, Лойд Остин, целта на Америка не е да използва войната, за да отслаби Русия. Напротив, САЩ трябва да подчертае, че желае войната да приключи колкото се може по-скоро с условия,които отразяват независимия и суверенния статут на Украйна.

Що се отнася до войната в Украйна, Западът трябва да продължи да предлага подкрепа за Украйна и да предотвратява ескалацията, избягвайки преките сблъсъци. Кремъл, въпреки това, трябва да разбере, че това възпиране има за цел неразширяването на войната в страна от НАТО или включването на оръжия за масово поразяване, в която точка такива наложени западни ограничения биха се отменили.

Западът, също така, трябва да вземе предвид своите цели във войната и как да ги преследва. Целта трябва да бъде, че Украйна да контролира цялата си територия, но това не оправдава непременно опита за освобождаването на Крим или и на целия източен район на Донбас с военна сила. Някои от тези цели могат да се преследват по-добре посредством дипломацията и селективното облекчаване на санкциите. Но, докато поведението на Русия не се промени, санкциите не само трябва да останат в сила, но да се разширяват, за да покрият вноса на енергия, които финансират руските усилия във войната.

Дипломацията е средство на националната сигурност, което се използва не като благо за предоставяне и тя трябва да продължи да се следва в отношенията с Русия. Частните срещи между висшите граждански и военни служители на западните страни и Русия трябва да се подновят, по начин, че да се намали опасността от погрешно пресмятане, което може да доведе до конфронтация или по-лошо, както и за проучване на възможностите за ограничено сътрудничество.

Може да се случи, че конструктивните отношения с Русия да не се възвърнат до една епоха пост-Путин. Но това по никакъв начин не променя интереса на Запада, за да внимава отношенията да не паднат под едно временно определено равнище.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16962

Posted by on май 12 2022. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.