Сърбия се обръща към САЩ: драматичен завой в енергийната политика

Bajden i VucicНа срещата по сигурността в Мюнхен сръбският премиер Александър Вучич проведе срещи с американският вицепрезидент Джоузеф Байдън и помощник държавния секретар Виктория Нюланд. На срещата е постигната договореност за сътрудничество в енергийната сфера, като източници на вестник Блиц от сръбското правителство казват, че „нещата се движат максимално бързо“.

„За американците всичко все още е на ниво планове, но се говори за ускоряване. Сърбия трябва да се включи към всички възможни източници на газ“, казва още правителственият източник.

Газът може да дойде в Сърбия през Хърватия, през остров Кърк, когато приключи изграждането на терминала за втечнен газ, който би бил доставян от катарски, алжирски и евентуално американски газови танкери. От Съединените щати газът може да идва компресиран, а освен това и по-скъп. После може да се изпраща към Унгария и Балканските страни. Този вариант наскоро беше представен от американския посланик в Хърватия – Кенет Херберт, който каза, че Америка разчита „Сърбия да се включи в проекта за газопровод през Кърк“. Вторият вариант е газът да идва в Сърбия пред гръцко-българската интерконекторна връзка, а третият е Трансанадолския газопровод. Министърът на енергетиката Александър Антич обяви, че Сърбия гледа отговорно на всички енергийни предизвикателства.

„Следим развитието на ситуацията. Между важните неща за нас е интерконекцията със съседните страни, преди всичко с България. Няма съмнение, че ще се участваме във всичко“, добавя Антич.

Обръщането към Америка и ЕС за снабдяване с газ може да остави тежки последици върху политическите връзки между Сърбия и Русия. Това, обаче, не предизвиква притеснение в сръбското правителство.

„Какво има да се сърдят руснаците, като сами се отказаха от „Южен поток“?“, казва източникът на Блиц от правителството.

„Решението на Сърбия не би трябвало да ядоса Русия“, смята и Сергей Гризунов, професор от Московския университет. „Днес в света господстват боговете на бизнеса. Разбирам, че става въпрос и за политическите отношения на страните, но на основата на пазарната конкуренция Сърбия трябва да избира това, което в най-голяма степен отговаря на нейните интерес. Русия днес е в много тежко икономическо положение и не е особено желан икономически партньор“, казва още Гризунов пред Блиц.  Той се надява обръщането на Сърбия към други източници на газ да не се използва като аргумент за разваляне на отношенията между двете страни.

Душан Лазич, бивш посланик и член за Форума за международни отношения, обяснява, че проектът „Южен поток“ е потънал и всички са започнали да търсят нови варианти.

„Обръщането към нови източници е част от енергийната стабилност на страните. На това никой не може да възрази. Всеки може да разглежда стъпката на Сърбия както си иска, може и да има сърдене, но Сърбия не може да се обвинява за нищо“, казва Лазич.

В. Блиц (Белград)

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

12 февруари 2015

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11236

Posted by on фев. 12 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.