Страхувайте се от Тръмп: верни ли са думите на Сорос за предстоящата криза

Милиардерът Джордж Сорос e убеден, чe укрепването на долара и бягството на капитали от развиващите се пазари ще доведе до нова финансова криза. Не по-малко рискове за световната икономика създава политиката на Доналд Тръмп

Миналата седмица 87-годишният милиардер-финансист Джордж Сорос  (№190 в световната класация на Forbes, със състояние от 8 млрд. долара ) заяви, че светът е на прага на нова финансова криза, която особено силно ще удари по Европа. „Всичко, което може да се обърка, се обърка“ – каза той. Според Сорос, ЕС се намира в „екзистенциална опасност“: „Еврото има много нерешени проблеми, и те (европейските политици) не трябва да позволят да разруши Европейския съюз“.

Думите затова, че политиката на строги икономии и миграционните проблеми са довели на власт популистите, звучат убедително на фона на разгръщащата се кризиса в Италия. Впрочем, Сорос вече няколко години говори за  наближаващата криза. Той отдавна критикува политиката на Европейския съюз, особено монетарната: през 2011 година Сорос би тревога заради ситуацията с дълговете на Гърция, през 2012 година предрече разпад на еврозоната, през 2016 г. каза, че Brexit „развързва криза на финансовите пазари, по тежест съпоставима с кризата от 2007-2008 година“. Този път Сорос спомена още и за срива на ядрената сделка с Иран и развалянето на „трансатлантическия алианс между ЕС и САЩ“.

Ще се окаже ли Сорос прав? Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман нарече предсказанието на милиардера нелепо. Заместник-председателят на Банка Россия Ксения Юдаева също смята, че световна криза не ни заплашва: макар че световния пазар стана по-нестабилен, страните отделят много внимание на регулирането и повишаването на устойчивостта на финансовите институти. Всеки има свое мнение, може да се съгласи със Сорос, може и да се спори с него. Но спомняйки си думите на самия инвеститор-милиардер: „ Абсолютно не е важно дали ти си прави или не си прав; важно е само това, колко пари ще изкараш, когато си прав и колко пари губи, когато грешиш“. На пазара може да се случи абсолютно всичко. Никой не може със стопроцентова точност да предскаже развитията на събитията. Работата на финансовите пазари, а особено на такива нестабилни пазари, както сега е най-важно да бъдеш внимателен и навреме да осъзнаеш своите грешки.

Какво се случва днес в света? Популистките изказвания и действия на политиците разклащат финансовата система. В центъра на вниманието е Доналд Тръмп, крачките на който за мнозина за непонятни и изглеждат импулсивни или даже хаотични.Според мене, неговите действия са подобни на тези на трейдър, който се опитва да заложи: той пробва, сондира, ако не се получи – отстъпва, фиксира малка загуба и променя посоката, а ако „позицията расте“ – то отива по-нататък.

Доколко са оправдани такива резки и бързи действия от страна на президента на страната с най-голямата икономика в света? Трейдърът може лесно да продаде акциите, а след това да се закупят, а отношенията между страните и икономическите връзки се изграждат с години, ако не и с десетилетия. Съгласете се, че ако вие се опитвате да обърнете огромни суми моментално, то може да разклатите цялата система и да сринете пазара. Според мен, именно това сега се случва, и по всяка вероятност, за това в частност, говори и Сорос.

Всички трейдъри и управляващи, с които ми се удаде да общувам в последно врече, казват, че с идването на Тръмп на власт се чувстват значително уморени. Движенията на пазара са станали толкова резки, че играчите се страхуват да отидат в нормална отпуска. Неотдавна внасянето на UC Rusal в SDN-листата доведе до падането на ценните книжа на компанията в два пъти на Хонконгската фондова борса за един ден. И това се отнася не само за Русия. Действията на Тръмп безпокоят всички пазари. Друг пример: три дни подред Тръмп атакува в своя Twitter компанията Amazon, което доведе  до резки колебания на нейните акции. Критиката на отделни компании, санкциите, митата, търговските войни, прекратяването на сделки – всичко това притиска световния финансов пазар. Не е ясно, колко може да съществува финансовия свят в такъв ритъм.

Известно е, че краткият стрес е добър за системата, защото има мобилизиращо сътресение, но продължителния стрес води до депресия и криза.

Годината започна  с ръст на американския фондов пазар, който през февруари беше заменен с мощна корекция; паралелно с това ние видяхме ръст на доходността на съкровищните облигации и разпродажба на дълговия пазар, сега доходността на US Treasuries (б.пр. – Американски държавни ценни книжа) отново падна под 3% веднага заради няколко събития. Първо, инвеститорите се успокоиха, че членовете на Федералния резерв (б.пр.  – Federal Reserve System) допускат възможността за незначително превишаване на нивото на инфлация с цели 2% и не бързат с по-рязко вдигане на лихвения процент . Второ, участниците на пазара реагираха на политическата криза в Италия избягаха от риска при надеждните дългови задължения на САЩ. Когато през нощта на четвъртък срещу петък острата фаза на кризата в Италия преминаваше, доходността на US Treasuries отново започна да расте. Русия не страда от  болестите на големите развиващи се страни – висок дълг в долари, влошаване на търговския баланс и значителен бюджетен дефицит, но има свой недъг – санкциите.

Вероятно, сега инвеститорите трябва внимателно да следят за кривата на доходността на US Treasuriesпо-точно за спредът между 30-годишни и 10-годишни ценни книжа, величината на които се доближава до техния минимум от 2007 г. насам,  но засега остава положителна. Този спред става отрицателен в преддверието на всяка рецесия през периода на последните 40 години. Може би, това е един от най-надеждните индикатори за приближаваща криза (макар че, разбира се, абсолютно надеждни индикатори да не съществуват).

Евгений Малихин – партньор, директор на инвестиционния департамент на  УК «АТОН-МЕНЕДЖМЕНТ»
06.06.2018 г.

Назаем от руското издание на Форбс

Превод от руски: Борислав Ангелов

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13722

Posted by on юли 5 2018. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.