СТЕЛА БАНКОВА: БОЙТЕ СЕ ОТ ГНЕВА НА ТЪРПЕЛИВИТЕ

Стела Банкова е родена на 11март 1950 г. Завършила е филология. Била е преподавател в Института за чуждестранни студенти. Работила е в Министерството на културата. Народен представител в 39 и 40 Народно събрание. Независим депутат. Била е зам.-председател на Комисията по жалби и петиции и на Социалната комисия. Заедно с Минчо Христов е вносител на повече от сто законопроекта, почти всички свързани със социалните проблеми на хората – увеличение на пенсиитеи премахване на точковата система, отпадане на доплажането в болниците, земята под блоковете да се дари на гражданите, забрана за строителството в междублоковите пространства.
 
 

Госпожо Банкова, започна есенният политически сезон. Как мислите, ще влязат ли подобаващо в дневния ред на парламента и правителството въпросите на социалната политика?
Направи ми впечатление, че при откриване на новия политически сезон в словата на политиците ни липсваха социалните проблеми. Този парламент и правителство, както и предишните, продължават антисоциалната политика. Четиридесет и първият парламент, а и правителството, продължават “традицията” да творят закони в интерес на олигархията, в интерес на увеличаване на баснословните печалби на банките и останалите монополи – ток, вода, парно, застрахователи, телефони. В същото време се орязват социалните придобивки на българските граждани. Т.е. тежеста на кризата се пренася изключително на раменете на българския гражданин. Това за мен е престъпление. Готова съм веднага да подкрепя твърдението си с примери. Престъпление е да режеш от парите на инвалидите, да ги лишаваш отправото  два пъти годишно да пътуват безплатно с автобус, престъпление е да режеш с 50% парите за бърза помощ и здравеопазването, престъпление е да замразиш пенсиите и заплатите. Престъпление е да продължиш да облагаш лекарствата с 20% ДДС, а да освободиш хазарта от него. Няма да спра да се боря с това. Аз не намирам никаква разлика между миналото и сегашното управление що се касае до антибългарската, антихуманна политика, която са водили и водят. Хазартът няма ДДС, а туристическите услуги имат 7% ДДС- преференция. Защо? Защото много олигарси, депутати, министри имат хотелски вериги. Значи слагаме 20 % ДДС на лекарствата, а в същото време се позволява от предишното и от сегашното правителство между 1,5 и 3 млрд. лв. да се източват от ДДС. В тази прословута борба с корупцията да сте чули името на някой от едрите риби, натрупали милиони и милиарди от източване на ДДС? Затова казвам, че водената в това отношение политика е престъпна. Престъпна, ще повторя, защото е в защита и угода на олигархията. Във всички западни страни и в САЩ, колкото една фирма е по-богата, толкова е по-голям данък печалба, за да могат тези отчисления да отидат в социалната сфера и за здравеопазването. В Германия данък печалба на големите фирми е 38%, в другите държави се движи някъде там, при нас в миналото беше 15%, а 40-ят парламент го свали на 10%.
Предлагала  съм поне 10 пъти този данък да се вдигне за да има пари за пенсии и лекарства. Не може едно управление да бъде в угода на  крупните фирми, на богатите бизнесмени и на олигарсите. Като прибавим плоския данък, който е силно антисоциален – удря най-бедните, а и премахването на необлагаемия минимум  се получава една картина на жестока антисоциална политика, която и предишното и сегашно правителство водят.
Къде и коя е алтернативата в управлението на ГЕРБ, която толкова хора очакваха? Къде е истинската смяна на модела? Няма я! Това усетих, когато слушах при откриването на  новия политически сезон речите. В тях ставаше дума за надцакване, ставаше дума за ежби и партизански борби, нямаше ги истинските проблеми на хората. Казвам го с огромно съжаление и разочарование.
Защо никой не постави проблема, че след като сме в криза, просто трябва да има антикризисни мерки, които да помогнат на българите да оцелеят. Недопустимо е на всеки депутат да се отпускат по 15 000 лева на месец субсидия за съответната партия. И същите тези депутати да се обръщат към своя народ и да казват, че няма пари за болниците. И че трябва да режем пари за социални придобивки, за здравеопазване и т.н., защото сме в криза. Такъв двоен стандарт е недопустим!
Прави ми впечатление, преди няколко дни премиерът, като че откри Америка, като каза, че  1,7 млн. български граждани са без здравни осигуровки. И целият му гняв бе насочен към тези хора. Аз предлагам на Бойко Борисов да насочи гнева си към онези – богатите и свръхбогатите, които имат пари и се лекуват в чужди  луксозни болници. Защо този проблем не се постави в днешния парламент?
В миналият парламент многократно  с колегата Минчо Христов предлагахме закон, да се платят осигуровките на социално слабите и трайно безработни българи, които са излезли от системата на социалното подпомагане. С какво да платят тези 18-20 лв. на месец, след като много хора не могат да намерят работа?

Получава се в днешна България повече от 1 млн. българи да нямат достъп до здравеопазване. Така ли е ?

Много повече – 1 700 000. Това са хората без осигуровка. А нима онези, които са здравно осигурени могат да разчитат на достъпно здравеопазване? Хората трябва вече да плащат за лекарства, бинтове и консумативи. Жалкото е, че този проблем липсваше при откриването на настоящия политически сезон.
Управляващите може би имат някакво основание да се гордеят с  борбата с организираната престъпност, с корупцията, но…много по-важно за българските граждани е да бъдат поставени на фокус социалните проблеми в Министерския съвет и парламента. Удрят се дребни бандити, а в същото време има 3500 кредитни милионери в малка България. Ще ви кажа още нещо. В миналия парламент предложих със закон тези кредитни милионери за се разследват. Редно ли е според вас вложителите в банките да бъдат жестоко ограбени, а хората невърнали милиарди да живеят в разкош. Това са стотици хиляди хора ограбени от шайка бандити. И предишното, и сегашното управление толерират тази крещяща несправедливост..

Това е изключително важен проблем…
Да. При това той липсва от програмата на премиера за борба с бандитизма и корупцията. Защо? Отговотът е прост – защото дори сред депутатите има кредитни милионери.
Питам защо липсва проблемът за огромната щета, която Милен Велчев нанесе с далаверата с външния дълг? Към днешна дата 3 млрд. долара е щетата, която той нанесе. В миналият парламент внесох материали до гланият прокурор това да се разследва, Няма резултат.
Има случаи на изтекли стотици милиони и те продължават да текат, но не са във фокуса на парламента и Министерския съвет.
Аз, например очаквам, ако правителството наистина се бори с престъпността и корупцията, да обърне внимание на криминалната приватизация на електроразпределителните дружества. Кой е виновен за това? А БТК? Кой ще понесе отговорност за това, че стотици милиони бяха окрадени от българската държава? Т.е. ще повярваме в битката с корупцията когато острието й се насочи към големите кражби, които бяха осъществени  при предишните две правителства. За съжаление това липсва. Прави се едно законодателство, което е в защита на олигарсите, банковото лоби. И се питам защо българските граждани не търсят сметка за това, което се твори в парламента?
Колко пари могат да се спестят от отмяната на увеличението на вдовишките добавки? Отказаха добавката за възрастните хора над 75 г., които са една шепа. Българите умират масово. Това бяха все социални придобивки, които биха помогнали на най- бедните, особено възрастните хора да преживеят.

Как  виждате реформата в здравеопазването като фактор за удължаване живота на българите?

Чудя се какви болни мозъци могат да говорят за тотална приватизация на болници. Излиза, че който има пари, ще се лекува, който няма – ще умира. Понеже работя във фондация „Неогенезис” която подпомага онкоболни, съм навътре в тежкия проблем  на тези хора. Продължава хроничната липса на лекарства за тях. Няма го това в дневния ред на парламента, няма го и в парламентарния контрол. Непрекъснато апаратите за химио и лъчетерапия се повреждат. За един апарат трябват от 3 до 5 млн. лв. Давам този пример и се сещам за партийната субсидия от 200.млн. лв. за целия мандат, която партийни шмекери и депутати ще сложат в партийните каси. А трябват само няколко милиона за един апарат. Това е двойния стандарт при предишното и сегашно управление. При Симеон Кобурготски започнаха престъпните търгове с лекарствата и спекулата. Някой да е инициирал ревизия? Престъпни босове се обогатиха с милиони. Големите грабежи за съжаление липсват в битката на сегашното управление с престъпността, а от там могат да се върнат милиони, които ще помогнат българите да оцелеят в кризата.  Как може да се стигне до там масово да се спират операции? Пресата е пълна с имена на деца, които молят да бъдат лекувани, с информация за хора, които си продават бъбрека, за да оцелеят. И в същото време управниците се тупат по гърдите с това, че кредитния рейтинг на страната е повишен, че Европейската банка, Световната банка и незнам кой си чиновник ни потупал по рамото! Кое е по-важно? Реакцията на тези европейски и американски институции или това, че у нас хората практически нямат достъп до здравеопазване? Но това е резултат на абсолютната ни безкритичност към хората, които избираме.

Какво бихте казали за проблема с безработицата?
Това е проблем, който също липсва в дневния ред на парламента и правителството. От време на време има бодрячески отчети, че безработицата намалявала. Нещо,което е изключително цинично, защото много хора отидоха да работят в чужбина. Разбира се, това не означава, че безработицата е намаляла. Напротив, тя расте. И не виждам в парламентарния контрол да има въпроси по тази тема. Не виждам да се поставя въпросът и в Министерския съвет, че трябва да се търсят  нови работни места. И, Бога ми, за това, че трябва да има производство. Няма ли производство, няма работни места.

При тази безработица хората как ще натрупат стажа, който се изисква за пенсиониониране?
 Това е друго престъпление на българските политици. Явно тяхната цел е хората да не доживеят до пенсия, а от пенсионния фонд да продължава да се краде.. Винаги трябва да се изхожда от това, че България е най-бедната страна в ЕС, с най-висока смъртност, страната, в която голяма част от населението няма достъп до здравеопазване, държавата с най-ниски пенсии и заплати. И забележете – най-кратък живот на пенсионерите. Мъжете например живеят средно до 69 години, а искат да ги пенсионират на 65. Безсрамниците, които се занимават с пенсионната реформа искат хората 40 години да внасят осигуровки, а да получават мизерните си пенсии само 4!! И как при тези факти ще принуждаваш хората, ще ги рекетираш и ще им увеличиш стажа и пенсионната възраст? Това е недопустимо. Винаги трябва да се изхожда от конкретната ситуация. Управляващите са абсолютно неадекватни в момента, със социалната несрета на огромна част от българите. Прочетох нещо, което ме изуми. Финансовият „гений” Симеон Дянков, който е всеобщ “любимец” на огромна част българи и за който, убедена съм, също ще дойде Видовден, измъква от джобовете ни 1,5 млн.лв. за да организира рекламна кампания, за да агитира българските граждани да потребяват, да купуват повече.

С какво?
По-голям цинизъм, гавра и варващина аз не мога да си представя. Имаш над 300 000 безработни, пенсионери с най-ниски пенсии в Европа, социално слаби, трайно безработни и на тези хора ще вземеш от джоба 1,5 млн.лв. за да агитираш “Уважаеми българи купувайте!” И няма реакция на това. Не чух недоволство на депутати от този факт. Не чух недоволство срещу друга безумна идея на земеделския министър, който ще отдели 3,3 млн.лв за информационна кампания. Какви са тези пари? В момент, когато 90% от болниците ограничават приема, прекратяват се операции…И къде е гневът на нашия министър председател?
Няма ги тези проблеми за дебат в парламента. Защо? Нали ГЕРБ обещаваше да се грижи за хората? Политиката днес има абсолютна приемственост с политиката на Емилия Масларова, с нейното безумие да праща отбрани пенсионери на море. Безумието на сегашният социален министър Тотю Младенов пък е да вдига пенсионната възраст и стажа, да отнема надбавки и възможността на инвалидите да имат едно-две безплатни пътувания. Срамота.!!
Къде е политиката на доходите? Винаги на преден план е как могат да орежат придобивки, разходи. Нас ни занимават само с това- от тези лекарства ще орежем, тези стипендии ще спрем, тези заплати ще намалим.. Какво означава да има лимит за прегледи? За лекарства? Това означава правителствата да имат лимит на човешкия живот – ти ще живееш, ти – не. Как могат да се свършат направленията за прегледи, за изследвания? И то дори на коректни граждани, с платени осигуровки?
Кога ще намерим сили да се вдигнем, защото управляващите нагло нарушават Конституцията? Там пише – досъпно здравеопазване и безплатни медицински грижи. Десетки пъти съм го цитирала от трибуната на парламента.. Има една удивителна приемственост у нашите правителства и в много други отношения. Ето най-пресния пример. Закриваме болници, стягаме колана, а в същото време говорим за писти за Формула 1. Настоящото управление е избрано за това да преведе българите през кризата, да могат да оцелеят, да им се запази здравето, живота, да им осигури що годе нормална прехрана. Писти се правят, когато една държава е финансово стабилна, а не в състояние на криза. Ето, тук отново става дума за размесване на приоритетите. Социалната политика е последна грижа. Така беше и при Кобурготски, и при Станишев. Мисля си обаче, че чашата започва вече да прелива. Има една древна китайска мъдрост – бойте се от гнева на търпеливите. Хубаво е управляващите да го запомнят добре.

 


ПОСЛЕДНИ
ИНТЕРВЮТА:

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: НИЕ СМЕ НА НИВОТО НА БРИТАНСКАТА МЕДИЦИНА ОТ 1932-33 Г

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА УСВОИ НАД 10 % ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ДО КРАЯ НА 2010 Г.

ХРИСТО ХРИСТОВ – РЕФЕРЕНТА: ЛОВЪТ И ЖЕНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРИВИЛЕГИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КЛАСА

МУСТАФА ДЖЕМИЛЕВ В СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ВАЛЕНТИНА НИКОЛАЕВА

ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ: БЕЗ ЕЗИКА НА ТЯЛОТО КОМУНИКАЦИЯТА Е НЕПЪЛНОЦЕННА

ИЛИЯНА ЙОТОВА: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ВЪРВЯТ В
ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПОСОКИ

ПЕТЪР КОНСТАНТИНОВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОБЕДА Е ТИХАТА ПОБЕДА

РУМЯНА ЖЕЛЕВА : ТОВА, КОЕТО МЕ НАТОВАРВА В ПОЛИТИКАТА Е
ЛИПСАТА НА
ПРАВИЛА

ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ: СЕМЕЙСТВОТО ДНЕС Е ЗАСТРАШЕНО

AКАД. БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ: ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е
ЕДИН
МНОГО ПОЛОЖИТЕЛЕН ФАКТ

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ: МАСОВАТА КУЛТУРА Е МИТОЛОГИЯ

О.Р. ГЕН. ЦВЕТАН ТОТОМИРОВ: АРМИЯТА ДНЕС ОСТАВА В СЯНКАТА
НА
ПОЛИЦИЯТА

АНА ПАПАДОПУЛУ: ЧУВСТВАМ СЕ КАТО В РОМАН НА ДОСТОЕВСКИ

ВАСИЛ КОЛАРОВ-ВНУК: КАТО ГЛЕДАМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ – ТО Е
ЧАЛГАТА

МАРГАРИТ ГАНЕВ: ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НАУКАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ
АНГАЖИРАНИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: С ВСИЧКИ НЕ МОЖЕШ ДА ИГРАЕШ

ДИМИТЪР БЪЧВАРОВ: ОТ КРИЗА СЕ ИЗЛИЗА ВИНАГИ С НОВИ ПРАВИЛА

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ: БЪЛГАРИНЪТ НЕ ОБИЧА НЯКОЙ ДА ПОЛУЧАВА
ПАРИ, МАКАР
ДА ГИ ЗАРАБОТВА

ГИНКА ЧАВДАРОВА: КРИЗАТА Е НАВСЯКЪДЕ – НА НАЦИОНАЛНО И НА
МЕСТНО
НИВО

ПЕТКО ОГОЙСКИ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ, А НА ВОЛЯ
И ГРАЖДАНСКА ДИСЦИПЛИНА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ

ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА
СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС
ЗА БЪЛГАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3373

Posted by on сеп. 8 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.